Orzeczenie - proszę o pomoc !
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
- Status: Trójca
- Gadu-Gadu: 48512284
Orzeczenie - proszę o pomoc !
Hej.
Czy jeśli mam sześć wypisów ze szpitala, dwie dokumentacje, zaczęłam chorować w gimnazjum, jednak mam pierwszą diagnozę w wieku 20 lat, to czy mam szansę dostać orzeczenie?
Obecnie mam 24 lata, od kwietnia nie biorę żadnych leków.
Czy jeśli mam sześć wypisów ze szpitala, dwie dokumentacje, zaczęłam chorować w gimnazjum, jednak mam pierwszą diagnozę w wieku 20 lat, to czy mam szansę dostać orzeczenie?
Obecnie mam 24 lata, od kwietnia nie biorę żadnych leków.
Milosc to iluzja
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Re: Orzeczenie - proszę o pomoc !
wszystkie dokumenty skompletuj na komisję i nie przyznawaj się,że leków nie bierzesz.Ważna jest całość dokumentacji.Leczenie w gimnazjum udokumentowane daję Ci prawo do renty rodzinnej w razie zmarłego rodzica jeżeli ten ma składki wszystkie i pracował.Wtedy masz łączoną rentę po rodzicu z socjalną.Należy się tez jak dostaniesz orzeczenie ,to zasiłek pielęgnacyjny.
Oczywiście, że się należy. Ja pierwszą diagnozę też dostałem nieco później, ale wcześniej chodziłem już do psychologa i to też jest ważne.
Poza tym nie widzę powodu, żeby ukrywać, że się leków nie bierze. To wcale nie świadczy o zdrowiu, a może wynikać a choroby.
Poza tym nie widzę powodu, żeby ukrywać, że się leków nie bierze. To wcale nie świadczy o zdrowiu, a może wynikać a choroby.

- lea
- zaufany użytkownik
jeżeli w gimnazjum byłaś u jakiegoś psychologa czy psychiatry, jednym słowem, masz jakieś papiery na potwierdzenie, że zaczęłaś chorować w gimnazjum, to jak najbardziej, w innym przypadku nie masz szans. No chyba, że w wieku 20 lat studiowałaś.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Żeby coś dostać, to trzeba mieć dokumentację i spełniać wymogi. Nic nie dają na " piękne oczy". 

Myślę, że autorka wątku ma szansę na orzeczenie, i to nie tylko w stopniu lekkim, co więcej, z tego, co pisze, wynika, że powinno być zaznaczone, że niepełnosprawność występuje od okresu przed 21. r. ż. Jeśli autorka wątku dostanie orzeczenie w stopniu umiarkowanym lub znacznym z zaznaczeniem, że niepełnosprawność istnieje od okresu przed ukończeniem 21 r. ż., to będzie mieć ona prawo do zasiłku pielęgnacyjnego.
Pytanie czy chodzi Ci o stopień niepełnosprawności czy o rentę ? To są dwie oddzielne komisje. Jeśli zachorowałaś i masz dokumentację z okresu nauki to masz szanse na rentę socjalną. W przeciwnym razie musisz mieć wypracowane lata pracy do starania się o rentę inwalidzką. Szczegóły na stronie ZUS. Do stopnia niepełnosprawności wystarczy sama dokumentacja medyczna. Z tego co wiem nie ma żadnych dodatkowych wymogów.
Renta socjalna tak.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
- lea
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony wt lis 19, 2019 8:55 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Zrezygnowalam ze studiow w wieku dwudziestu lat. Decyzja juz psychotyczna byla. Zrezygnowalam, bo chcialam doznac oswiecenia. Tzn.wtedy tak myslalam. Mam wypis ze zwyklego szpitala gdy mialam 15 lat i mdlalam z nerwicy. Wtedy tez chodzilam do psychologa. Jednak nie mam obecnie ze soba tego wypisu. Mam jeden sprzed trzech lat z kliniki w Poznaniu. Szczegolowy opis, skrot leczenia calego w moim życiu. I taem jest wlasnie napisane, ze w gimnazjum pacjentka byla w szpitalu dzieciecym z powodu nasilonych stanów lękowych.
Obecnie też studiuję.
Mam 24 lata.
W poniedziałek idę do lekarza. Poproszę o benzo, bo nie mogę spać.
Obecnie też studiuję.
Mam 24 lata.
Milosc to iluzja
- lea
- zaufany użytkownik
.
Ostatnio zmieniony wt lis 19, 2019 8:53 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie bierz benzo, bo one silnie upośledzają pamięćErika_Kohut pisze:Obecnie też studiuję.
Mam 24 lata.

Jak będziesz brać benzo to nie dasz rady skutecznie się uczyć na studiach

Poza tym benzo mogą powodować stany depresyjne lub nasilać już istniejącą depresję.
Benzo to syf, choć sprawiają wrażenie przyjemnych, gdy się je zażywa.
A to jest pułapka na człowieka

...wiem co piszę, bo ja przez benzo nie skończyłem studiów.

Byłem od benzo uzależniony. Odzwyczajanie się to był koszmar...
- Erika_Kohut
- zaufany użytkownik
Wezmę to pod uwagę...
Ale wygodnie byłoby mieć cloranxen jednak.
Ale wygodnie byłoby mieć cloranxen jednak.
Milosc to iluzja
Istotnym tutaj jest wykazanie nie, że się chorowało (ważne do celów pozarentowych) ale, że było niezdolnym do pracy (przed ZUS).
Jeśli jesteś niezdolny do pracy to należy Ci się renta w ściśle określonym przez prawo przypadku Renta z tytułu niezdolności do pracy.
Jeśli renta Ci się nie należy, to z chwilą gdy nikt nie może Ci pomóc z najbliższej rodziny (popytaj w MOPS o max wysokość ich dochodów dopuszczalnych) to chyba należeć Ci się może zasiłek stały z chwilą stwierdzenia niepełnosprawności.
Niepełnosprawnym jest ten, któremu choroba uniemożliwia pełnienie ról społecznych (tak to się chyba nazywa).
Czyli generalnie - można być niepełnosprawnym i można pracować.
Czasami dobrze starać się o dwa dokumenty.
Przykładowo renta z tytułu niezdolności do pracy daje pieniążki potrzebne na utrzymanie, natomiast niepełnosprawność może Ci dać darmowe przejazdy itp. ulgi. Jeśli studiujesz zaocznie to możesz na tej podstawie wystąpić do PFRON o dofinansowanie do studiów i opłatę czesnego.
Jeśli jesteś niezdolny do pracy to należy Ci się renta w ściśle określonym przez prawo przypadku Renta z tytułu niezdolności do pracy.
Jeśli renta Ci się nie należy, to z chwilą gdy nikt nie może Ci pomóc z najbliższej rodziny (popytaj w MOPS o max wysokość ich dochodów dopuszczalnych) to chyba należeć Ci się może zasiłek stały z chwilą stwierdzenia niepełnosprawności.
Niepełnosprawnym jest ten, któremu choroba uniemożliwia pełnienie ról społecznych (tak to się chyba nazywa).
Czyli generalnie - można być niepełnosprawnym i można pracować.
Czasami dobrze starać się o dwa dokumenty.
Przykładowo renta z tytułu niezdolności do pracy daje pieniążki potrzebne na utrzymanie, natomiast niepełnosprawność może Ci dać darmowe przejazdy itp. ulgi. Jeśli studiujesz zaocznie to możesz na tej podstawie wystąpić do PFRON o dofinansowanie do studiów i opłatę czesnego.
-
- zaufany użytkownik
Nie tylko gdy studiujesz zaocznie możesz wystąpić do PFRONu. W przypadku studiów dziennych dają dodatek na podręczniki , materiały i inne tego typu rzeczy. Jeszcze do nie dawna dawali te dodatek na przełomie listopada i grudnia...
TERAZ: zmienili zasady przyznawania pomocy(czytaj dobra zmiana naszego rządu) dla osób niepełnosprawnych w module II programu Aktywny Samorząd. Z tego co zrozumiałem od Pani z PCPR to pieniądze będą,ale dopiero jak zaliczy się sesje i przyniesie się odpowiedni dokument.. Pomoc ma mieć charakter "progresywno-motywacyjny" dla studenta. Będą oceniać przydatność danego kierunku na rynku pracy? Wszystko jest opisane na stronie PFRON.
Dla mnie to chore zmiany.
TERAZ: zmienili zasady przyznawania pomocy(czytaj dobra zmiana naszego rządu) dla osób niepełnosprawnych w module II programu Aktywny Samorząd. Z tego co zrozumiałem od Pani z PCPR to pieniądze będą,ale dopiero jak zaliczy się sesje i przyniesie się odpowiedni dokument.. Pomoc ma mieć charakter "progresywno-motywacyjny" dla studenta. Będą oceniać przydatność danego kierunku na rynku pracy? Wszystko jest opisane na stronie PFRON.
Dla mnie to chore zmiany.
https://www.pfron.org.pl/pl/komunikaty/ ... ch=4678012
"(...)
Następuje zmiana sposobu wypłacania kwoty dofinansowania na opłacenie czesnego oraz dodatku na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego. Przekazanie dofinansowania będzie następowało w dwóch transzach:
pierwsza transza w wysokości 80% przyznanego dofinansowania – po zawarciu umowy dofinansowania,
druga transza w wysokości 20% przyznanego dofinansowania – po przekazaniu Realizatorowi programu informacji o zaliczeniu semestru/półrocza objętego dofinansowaniem lub po złożeniu zaświadczenia ze szkoły/uczelni, że Wnioskodawca uczęszczał na zajęcia zgodnie z planem/ programem nauki/studiów, a w przypadku przewodu doktorskiego, po złożeniu zaświadczenia, że Wnioskodawca realizuje przewód doktorski zgodnie z przyjętym harmonogramem;
"
Czyli wynika z tego, że jeśli studia - czesne opłacasz 2300 (max do3000) możesz pobrać dodatek do kształcenia w wysokości 700-1000.
Kwota za czesne będzie przekazana w pierwszej transzy w wysokości 2300 x 0.8 lub 3300 x 0,8
Moim zdaniem jeszcze do przełknięcia. Dostajemy jeszcze stypendium, które powinno pokryć tą 1/5 ale tak jednak nie powinno być, nie te cele stypendium.
UPDATE:
"(...)
Następuje zmiana charakteru dodatku na pokrycie innych kosztów kształcenia - na progresywny i motywacyjny. Wysokość wypłacanego dodatku będzie zależała obecnie także od postępów Wnioskodawcy w nauce. Wysokość dodatku wyniesie:
do 25% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na pierwszym roku nauki w ramach wszystkich form edukacji na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, studia wyższe), w przypadku form kształcenia trwających jeden rok – do 50% maksymalnej kwoty dodatku,
do 50% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na kolejnym, drugim roku edukacji w ramach wszystkich form edukacji na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, studia wyższe), a w przypadku studiów II stopnia – do 75% maksymalnej kwoty dodatku,
do 75% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na kolejnym, trzecim roku danej formy edukacji na poziomie wyższym (studia wyższe I stopnia, magisterskie jednolite),
do 100% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki w kolejnych latach (od czwartego roku) danej formy edukacji na poziomie wyższym (studia magisterskie),
uczestnicy studiów doktoranckich mogą otrzymać dodatek w kwocie maksymalnej na każdym etapie nauki.
Przekazanie Wnioskodawcy dodatku następować będzie po przekazaniu Realizatorowi programu informacji o zaliczeniu semestru/półrocza objętego dofinansowaniem lub po złożeniu zaświadczenia ze szkoły/uczelni, że Wnioskodawca uczęszczał na zajęcia zgodnie z planem/programem nauki/studiów.
"
"(...)
Następuje zmiana sposobu wypłacania kwoty dofinansowania na opłacenie czesnego oraz dodatku na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego. Przekazanie dofinansowania będzie następowało w dwóch transzach:
pierwsza transza w wysokości 80% przyznanego dofinansowania – po zawarciu umowy dofinansowania,
druga transza w wysokości 20% przyznanego dofinansowania – po przekazaniu Realizatorowi programu informacji o zaliczeniu semestru/półrocza objętego dofinansowaniem lub po złożeniu zaświadczenia ze szkoły/uczelni, że Wnioskodawca uczęszczał na zajęcia zgodnie z planem/ programem nauki/studiów, a w przypadku przewodu doktorskiego, po złożeniu zaświadczenia, że Wnioskodawca realizuje przewód doktorski zgodnie z przyjętym harmonogramem;
"
Czyli wynika z tego, że jeśli studia - czesne opłacasz 2300 (max do3000) możesz pobrać dodatek do kształcenia w wysokości 700-1000.
Kwota za czesne będzie przekazana w pierwszej transzy w wysokości 2300 x 0.8 lub 3300 x 0,8
Moim zdaniem jeszcze do przełknięcia. Dostajemy jeszcze stypendium, które powinno pokryć tą 1/5 ale tak jednak nie powinno być, nie te cele stypendium.
UPDATE:
"(...)
Następuje zmiana charakteru dodatku na pokrycie innych kosztów kształcenia - na progresywny i motywacyjny. Wysokość wypłacanego dodatku będzie zależała obecnie także od postępów Wnioskodawcy w nauce. Wysokość dodatku wyniesie:
do 25% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na pierwszym roku nauki w ramach wszystkich form edukacji na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, studia wyższe), w przypadku form kształcenia trwających jeden rok – do 50% maksymalnej kwoty dodatku,
do 50% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na kolejnym, drugim roku edukacji w ramach wszystkich form edukacji na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, studia wyższe), a w przypadku studiów II stopnia – do 75% maksymalnej kwoty dodatku,
do 75% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na kolejnym, trzecim roku danej formy edukacji na poziomie wyższym (studia wyższe I stopnia, magisterskie jednolite),
do 100% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki w kolejnych latach (od czwartego roku) danej formy edukacji na poziomie wyższym (studia magisterskie),
uczestnicy studiów doktoranckich mogą otrzymać dodatek w kwocie maksymalnej na każdym etapie nauki.
Przekazanie Wnioskodawcy dodatku następować będzie po przekazaniu Realizatorowi programu informacji o zaliczeniu semestru/półrocza objętego dofinansowaniem lub po złożeniu zaświadczenia ze szkoły/uczelni, że Wnioskodawca uczęszczał na zajęcia zgodnie z planem/programem nauki/studiów.
"