Orzeczenie - proszę o pomoc !

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik
Status: Trójca
Gadu-Gadu: 48512284

Orzeczenie - proszę o pomoc !

Post autor: Erika_Kohut »

Hej.

Czy jeśli mam sześć wypisów ze szpitala, dwie dokumentacje, zaczęłam chorować w gimnazjum, jednak mam pierwszą diagnozę w wieku 20 lat, to czy mam szansę dostać orzeczenie?

Obecnie mam 24 lata, od kwietnia nie biorę żadnych leków.
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Re: Orzeczenie - proszę o pomoc !

Post autor: Walet Pikowy »

wszystkie dokumenty skompletuj na komisję i nie przyznawaj się,że leków nie bierzesz.Ważna jest całość dokumentacji.Leczenie w gimnazjum udokumentowane daję Ci prawo do renty rodzinnej w razie zmarłego rodzica jeżeli ten ma składki wszystkie i pracował.Wtedy masz łączoną rentę po rodzicu z socjalną.Należy się tez jak dostaniesz orzeczenie ,to zasiłek pielęgnacyjny.
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Oczywiście, że się należy. Ja pierwszą diagnozę też dostałem nieco później, ale wcześniej chodziłem już do psychologa i to też jest ważne.
Poza tym nie widzę powodu, żeby ukrywać, że się leków nie bierze. To wcale nie świadczy o zdrowiu, a może wynikać a choroby.
Obrazek
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

Post autor: lea »

jeżeli w gimnazjum byłaś u jakiegoś psychologa czy psychiatry, jednym słowem, masz jakieś papiery na potwierdzenie, że zaczęłaś chorować w gimnazjum, to jak najbardziej, w innym przypadku nie masz szans. No chyba, że w wieku 20 lat studiowałaś.

Pozdrawiam.
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Natalka
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Natalka »

Żeby coś dostać, to trzeba mieć dokumentację i spełniać wymogi. Nic nie dają na " piękne oczy". :?
Awatar użytkownika
kotek
zaufany użytkownik

Post autor: kotek »

Myślę, że autorka wątku ma szansę na orzeczenie, i to nie tylko w stopniu lekkim, co więcej, z tego, co pisze, wynika, że powinno być zaznaczone, że niepełnosprawność występuje od okresu przed 21. r. ż. Jeśli autorka wątku dostanie orzeczenie w stopniu umiarkowanym lub znacznym z zaznaczeniem, że niepełnosprawność istnieje od okresu przed ukończeniem 21 r. ż., to będzie mieć ona prawo do zasiłku pielęgnacyjnego.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Pytanie czy chodzi Ci o stopień niepełnosprawności czy o rentę ? To są dwie oddzielne komisje. Jeśli zachorowałaś i masz dokumentację z okresu nauki to masz szanse na rentę socjalną. W przeciwnym razie musisz mieć wypracowane lata pracy do starania się o rentę inwalidzką. Szczegóły na stronie ZUS. Do stopnia niepełnosprawności wystarczy sama dokumentacja medyczna. Z tego co wiem nie ma żadnych dodatkowych wymogów.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

Renta socjalna tak.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony wt lis 19, 2019 8:55 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Zrezygnowalam ze studiow w wieku dwudziestu lat. Decyzja juz psychotyczna byla. Zrezygnowalam, bo chcialam doznac oswiecenia. Tzn.wtedy tak myslalam. Mam wypis ze zwyklego szpitala gdy mialam 15 lat i mdlalam z nerwicy. Wtedy tez chodzilam do psychologa. Jednak nie mam obecnie ze soba tego wypisu. Mam jeden sprzed trzech lat z kliniki w Poznaniu. Szczegolowy opis, skrot leczenia calego w moim życiu. I taem jest wlasnie napisane, ze w gimnazjum pacjentka byla w szpitalu dzieciecym z powodu nasilonych stanów lękowych.

Obecnie też studiuję.

Mam 24 lata.

W poniedziałek idę do lekarza. Poproszę o benzo, bo nie mogę spać.
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

.
Ostatnio zmieniony wt lis 19, 2019 8:53 am przez lea, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Erika_Kohut pisze:Obecnie też studiuję.

Mam 24 lata.

W poniedziałek idę do lekarza. Poproszę o benzo, bo nie mogę spać.
Nie bierz benzo, bo one silnie upośledzają pamięć :!: :!: :!: :!:

Jak będziesz brać benzo to nie dasz rady skutecznie się uczyć na studiach :!: :!: :!: :!:

Poza tym benzo mogą powodować stany depresyjne lub nasilać już istniejącą depresję.

Benzo to syf, choć sprawiają wrażenie przyjemnych, gdy się je zażywa.
A to jest pułapka na człowieka :!: :!: :!: :!:

...wiem co piszę, bo ja przez benzo nie skończyłem studiów. :(
Byłem od benzo uzależniony. Odzwyczajanie się to był koszmar...
Awatar użytkownika
Erika_Kohut
zaufany użytkownik

Wezmę to pod uwagę...

Ale wygodnie byłoby mieć cloranxen jednak.
Milosc to iluzja
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Istotnym tutaj jest wykazanie nie, że się chorowało (ważne do celów pozarentowych) ale, że było niezdolnym do pracy (przed ZUS).
Jeśli jesteś niezdolny do pracy to należy Ci się renta w ściśle określonym przez prawo przypadku Renta z tytułu niezdolności do pracy.
Jeśli renta Ci się nie należy, to z chwilą gdy nikt nie może Ci pomóc z najbliższej rodziny (popytaj w MOPS o max wysokość ich dochodów dopuszczalnych) to chyba należeć Ci się może zasiłek stały z chwilą stwierdzenia niepełnosprawności.
Niepełnosprawnym jest ten, któremu choroba uniemożliwia pełnienie ról społecznych (tak to się chyba nazywa).
Czyli generalnie - można być niepełnosprawnym i można pracować.
Czasami dobrze starać się o dwa dokumenty.
Przykładowo renta z tytułu niezdolności do pracy daje pieniążki potrzebne na utrzymanie, natomiast niepełnosprawność może Ci dać darmowe przejazdy itp. ulgi. Jeśli studiujesz zaocznie to możesz na tej podstawie wystąpić do PFRON o dofinansowanie do studiów i opłatę czesnego.
Zdrowaśny
zaufany użytkownik

Post autor: Zdrowaśny »

Nie tylko gdy studiujesz zaocznie możesz wystąpić do PFRONu. W przypadku studiów dziennych dają dodatek na podręczniki , materiały i inne tego typu rzeczy. Jeszcze do nie dawna dawali te dodatek na przełomie listopada i grudnia...
TERAZ: zmienili zasady przyznawania pomocy(czytaj dobra zmiana naszego rządu) dla osób niepełnosprawnych w module II programu Aktywny Samorząd. Z tego co zrozumiałem od Pani z PCPR to pieniądze będą,ale dopiero jak zaliczy się sesje i przyniesie się odpowiedni dokument.. Pomoc ma mieć charakter "progresywno-motywacyjny" dla studenta. Będą oceniać przydatność danego kierunku na rynku pracy? Wszystko jest opisane na stronie PFRON.

Dla mnie to chore zmiany.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

https://www.pfron.org.pl/pl/komunikaty/ ... ch=4678012

"(...)
Następuje zmiana sposobu wypłacania kwoty dofinansowania na opłacenie czesnego oraz dodatku na uiszczenie opłaty za przeprowadzenie przewodu doktorskiego. Przekazanie dofinansowania będzie następowało w dwóch transzach:

pierwsza transza w wysokości 80% przyznanego dofinansowania – po zawarciu umowy dofinansowania,
druga transza w wysokości 20% przyznanego dofinansowania – po przekazaniu Realizatorowi programu informacji o zaliczeniu semestru/półrocza objętego dofinansowaniem lub po złożeniu zaświadczenia ze szkoły/uczelni, że Wnioskodawca uczęszczał na zajęcia zgodnie z planem/ programem nauki/studiów, a w przypadku przewodu doktorskiego, po złożeniu zaświadczenia, że Wnioskodawca realizuje przewód doktorski zgodnie z przyjętym harmonogramem;
"

Czyli wynika z tego, że jeśli studia - czesne opłacasz 2300 (max do3000) możesz pobrać dodatek do kształcenia w wysokości 700-1000.
Kwota za czesne będzie przekazana w pierwszej transzy w wysokości 2300 x 0.8 lub 3300 x 0,8

Moim zdaniem jeszcze do przełknięcia. Dostajemy jeszcze stypendium, które powinno pokryć tą 1/5 ale tak jednak nie powinno być, nie te cele stypendium.

UPDATE:
"(...)
Następuje zmiana charakteru dodatku na pokrycie innych kosztów kształcenia - na progresywny i motywacyjny. Wysokość wypłacanego dodatku będzie zależała obecnie także od postępów Wnioskodawcy w nauce. Wysokość dodatku wyniesie:
do 25% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na pierwszym roku nauki w ramach wszystkich form edukacji na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, studia wyższe), w przypadku form kształcenia trwających jeden rok – do 50% maksymalnej kwoty dodatku,
do 50% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na kolejnym, drugim roku edukacji w ramach wszystkich form edukacji na poziomie wyższym (szkoła policealna, kolegium, studia wyższe), a w przypadku studiów II stopnia – do 75% maksymalnej kwoty dodatku,
do 75% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki na kolejnym, trzecim roku danej formy edukacji na poziomie wyższym (studia wyższe I stopnia, magisterskie jednolite),
do 100% maksymalnej kwoty dodatku – w przypadku pobierania nauki w kolejnych latach (od czwartego roku) danej formy edukacji na poziomie wyższym (studia magisterskie),
uczestnicy studiów doktoranckich mogą otrzymać dodatek w kwocie maksymalnej na każdym etapie nauki.

Przekazanie Wnioskodawcy dodatku następować będzie po przekazaniu Realizatorowi programu informacji o zaliczeniu semestru/półrocza objętego dofinansowaniem lub po złożeniu zaświadczenia ze szkoły/uczelni, że Wnioskodawca uczęszczał na zajęcia zgodnie z planem/programem nauki/studiów.
"
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”