Czy w paranoidalnej mogą przeważać negatywy

amisulprid

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Re: Czy w paranoidalnej mogą przeważać negatywy

Post autor: Antonio Kontrabas »

maajutka pisze:Objawy negatywne Masz od lekow,ja od kiedy drastycznie zmniejszylam dawke moje negatywy rownie drastycznie zmalaly
Predzej ja bym powiedzial od choroby! Objawy zmalaly zapewne niezaleznie od dawki lub byl to zbieg okolicznosci. Duze dawki owszem moga z poczatku zamulac, ale potem aktywizuja, przynajmniej tak jest w przypadku Solianu.
Lek leczy przed objawami, a nie wywoluje kolejne.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Grażka73 pisze:
hvp2 pisze:
Grażka73 pisze:Jak Domi brała duże dawki leków, miała takie jazdy, normalnie szok , nie poznawałam jej.
Przecież "negatywy" to nie jazdy. To absolutny brak jazd! To brak wszystkiego poza spaniem oraz apatią i "zombizmem" na jawie.
Miała jedno i drugie, czyli pozytywy i negatywy po lekach, zależy co jej podawali.
Czyli innymi slowy miala epizod psychotyczny, a leki mialy za zadanie ja z tego wyciagnac, po to sa.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

AntonPawlowicz pisze:Duze dawki owszem moga z poczatku zamulac, ale potem aktywizuja, przynajmniej tak jest w przypadku Solianu.
Mnie 400 mg "Solianu" wyłącznie wprawiało w stan apatii i całkowitej bezwolności. Aktywizacji żadnej nie było ani śladu, bo za aktywizację nie można uznać poważnych problemów ze snem.
AntonPawlowicz pisze:Lek leczy przed objawami, a nie wywoluje kolejne.
Z jednych objawów leki leczą (głównie z tzw. pozytywnych/wytwórczych), a inne niestety wywołują! Neuroleptyki wywołują nadmierną sedację (uspokojenie połączone z obojętnością), senność, objawy parkinsonowskie, akatyzję i bardzo wiele innych objawów ubocznych/działań nieporządanych (np. tycie, cukrzycę, zaburzenia hormonalne). Ponadto w wyniku zaburzeń hormonalnych mogą pojawić się kolejne objawy psychiczne np. lęki i depresja. Mega depresję powoduje zwłaszcza ukochany przez psychiatrów "Haloperidol".
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Te objawy o ktorych piszesz powoduje wlasnie choroba. Leki lecza, to jest ich cel, ale wiadomo, jak sie nie ma na co, to zawsze mozna calym zlem obarczyc np leki.
Moze zbyt krotko zazywales owe 400mg? Ja zazywalem okolo 3 lat i bylo doskonale, chodzilem do pracy, itd, pozniej uprosilem lekarza o zmniejszanie dawki i rozpoczelo sie powolne wycofywanie i degradacja tak wiec calkiem odmienna historia niz u Ciebie.
Z drugiej strony ile osob, tyle zapewne roznych historii, nie raz sie slyszy, ze na kazdego lek moze dzialac w inny sposob, osobiscie sie z tym nie zgadzam, ale niech tak bedzie ;)
Co do skutkow ubocznyc to i owszem moga wystepowac, ale wymien mi cokolwiek, nawet z przedmiotow uzytku domowego, ktore to nieumiejetnie stosowane nie beda nam szkodzily. Od nadmiatu telewizji dostaniemy nerwicy i bezsennosci, od zbyt czestych kapiely przeziebimy, zbyt duze ilosci masla lub margaryny poskutkuja rozwolnieniem, itd itp. Dlatego wlasnie zawsze i we wsystkim warto kierowac sie rozumem. W odpowiedniej chwili zasiegnac porady lekarskiej, poprosic, gdy sytuacja tego wymaga, zmiany leku lub dawki, itd. Bezmysle slizganie sie zawsze prowadzi do oplakanych skutkow. Czlowiek ma obowiazek dbac o siebie, a leki to nie wszystko. Trzeba tez prowadzic zdrowy tryb zycia, nie wyniszczac sie uzywkami, uprawiac sport, niezaniedbywac, dobrze i zdrowo sie odzywiac. Nie moze byc tak, iz za dany stan rzeczy odpowiada jedna tylko rzecz. Takie lub inne dolegliwosci sa zawyczaj takze wynikiem szerzej pojmowanego sposobu zycia oraz utrwalonych zlych nawykow i przyzwyczajen.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

hvp2 pisze:Mnie 400 mg "Solianu" wyłącznie wprawiało w stan apatii i całkowitej bezwolności. Aktywizacji żadnej nie było ani śladu, bo za aktywizację nie można uznać poważnych problemów ze snem.
Neuroleptyki wywołują nadmierną sedację (uspokojenie połączone z obojętnością), senność, objawy parkinsonowskie, akatyzję i bardzo wiele innych objawów ubocznych/działań nieporządanych (np. tycie, cukrzycę, zaburzenia hormonalne). Ponadto w wyniku zaburzeń hormonalnych mogą pojawić się kolejne objawy psychiczne np. lęki i depresja. Mega depresję powoduje zwłaszcza ukochany przez psychiatrów "Haloperidol".
A wiesz, ze te same objawy moga powodowac obciazona stluszczona watroba lub rozne braki w organizmie. Np brak magnezu moze spowodowac objawy do zludzenia przypominajace parkinsonizm, a takze roznorakie nerwice! Nieprawidlowo dzialajaca watroba lub nerki moga spowodowac problemy hormonalne, sennosc, a nawet lęki, zle odzywianie sie cukrzyce, ktora z kolei moze spowodowac depresje.
Co do Haloperidolu, to wielu pomogl i niejednego wyciagnal z niezlego szamba. Znam jedna babeczke po 60, ktora Haloperiol zazywa od 30 lat! Doskonale sie ma, smiga jak mala motorynka, biega po sasiadkach, zawsze wszedzie jej pelno, tylko czasem ma okresy wycofania, ale poza tym na nic wiecej nie choruje.

PS Magnez warto suplementowac, co najmniej dwa razy w tygodniu. Na wartobe kupic sobie nasiona Ostropestu (sklep zielarski) przegryzac garsteczke codzien po sniadaniu, takiego powera dostaniesz ze hej, odciazy calkowicie uklad trawienny, wartobe, nerki oraz poprawi krazenie. Na apatie i brak energii kilka filizanek dobrej lisciastej herbaty w ciagu dnia. Wiac sie za siebie, a nie tylko na leki narzekac! :)
Awatar użytkownika
Marlon
zaufany użytkownik
Status: Rencista

Post autor: Marlon »

Jeżeli coś jest antagonistą dopaminy i częściowo serotoniny logiczne jest,że czuje się fatalnie.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Na pewno z większością objawów w ludzkim organizmie, jak również psychice, jest tak, że dany objaw może mieć kilka przyczyn.

Ale "leczenie" schizofrenii neuroleptykami (czyli w oparciu o model dopaminowy) to jest jedynie uspokajanie. Uspokajanie za cenę całej masy objawów ubocznych i działań niepożądanych na których temat można sobie poczytać np. w internecie i nie mam tu na myśli forów dyskusyjnych, gdzie wypowiadają się zwykli pacjenci, ale poważne artykuły pisane przez lekarzy i farmaceutów.

Rzeczywiście czasem bywa, że o jakieś działanie niepożądane jest podejrzewany neuroleptyk, a później dokładniejsza diagnostyka wykazuje, że to jednak nie neuroleptyk, a jakieś schorzenie somatyczne... Dlatego warto robić sobie np. badania okresowe raz do roku...
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Zadne badanie nie wykaze np brakow magnezu w organizmie. Nawet jesli proby watrobowe wyjda dobrze, wcale nie musi to oznaczac, iz naszej watrobie nic nie dolega, czasem pewne rzeczy widac dopiero na USG lub na odwrot. Podobnie EKG nie wykaze brakow potasu i arytmii serca do tego potrzebne jest ECHOnograf serca, jest to kompleksowe badanie i tak latwo nie uzyskasz na nie skierowania. Jakby czlowiek chial sie badac na wszystko regularnie, to by dwoch wyplat nie strarczylo. Latwiej zazyc od czasu do czasu np. Aspargin i miec spokoj.
hvp2 pisze:Ale "leczenie" schizofrenii neuroleptykami (czyli w oparciu o model dopaminowy) to jest jedynie uspokajanie. Uspokajanie za cenę całej masy objawów ubocznych i działań niepożądanych na których temat można sobie poczytać np. w internecie i nie mam tu na myśli forów dyskusyjnych, gdzie wypowiadają się zwykli pacjenci, ale poważne artykuły pisane przez lekarzy i farmaceutów.
To jest temat do dyskusji w innym dziale, a mianowicie antypsychiatrii. Osobiscie nie uznaje podobnego podejscia. Dla mnie, jak i dla wielu leki sa wybawieniem. To dzieki nim dostalem druga szanse, dzieki nim prawdopodobnie wogole zyje. To leki pozwalaja mi w miare normalnie funkcjonowac i egzystowac na codzien. Nauczylem sie zyc z lekami. Ale fakt dbam o siebie i tez nie jestem mlodziakiem, jednak nie poddaje sie, nie narzekam i nie trzese sie przesadnie nad kazdym objawem. Jak mnie lupie tu czy tam nie spedzam calego dnia w lozku, tylko wstaje i ide pobiegac lub pochodzic jak nie daje rady biegac. Nie zazywam srodkow przeciwbolowych, pijam natomiast w duzych ilosciach herbate z imbiru (swiezego korzenia dostepnego w supermarkecie) porawia nastroj i dziala przeciwbolowo, zazwyczaj pomaga.
Solian nie dziala w oparciu o dopamine. Lek ten stymuluje receptory serotoninowe do wytezonej pracy, stad porpawia znaczaco samopoczucie i aktywizuje tworzac nowe polacznia saynaptyczne. Co do dopaminy, to nawet na tym polu dziala rewolucyjnie, otoz nie blokuje receptorow dopaminowych jak wiekszosc neuroleptykow, lecz hamuje wychwyt zwrotny dopaminy - dzialanie przypominajace leki antydepresyjne. Przy bardzo niskich dawkach wychwyt moze nie byc nalezycie blokowany stad moze dojsc do nawotu i dlatego mowi sie, ze dziala prodopaminowo w przypadku niskich dawek. Nie wymyslilem tego, powtarzam to co zapamietalem po wykladzie mojego doktora.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

AntonPawlowicz pisze:Zadne badanie nie wykaze np brakow magnezu w organizmie.
Przecież można sobie dać oznaczyć poziom magnezu we krwi lub w moczu.
Nawet jesli proby watrobowe wyjda dobrze, wcale nie musi to oznaczac, iz naszej watrobie nic nie dolega, czasem pewne rzeczy widac dopiero na USG lub na odwrot.
Ależ jak najbardziej w ramach badań okresowych powinno się wykonywać również USG jamy brzusznej.
Podobnie EKG nie wykaze brakow potasu
Można to oznaczyć we krwi lub w moczu.
Jakby czlowiek chial sie badac na wszystko regularnie, to by dwoch wyplat nie strarczylo.
Nawet i czterech wypłat! Ty wiesz ile jest rozmaitych badań i ile kosztują badania specjalistyczne :?: :!:
Rezonans, tomografia, rozmaite rentgeny i rozmaite USG... Samych badań krwi jest co najmniej kilkadziesiąt.
hvp2 pisze:Ale "leczenie" schizofrenii neuroleptykami (czyli w oparciu o model dopaminowy) to jest jedynie uspokajanie. Uspokajanie za cenę całej masy objawów ubocznych i działań niepożądanych
To jest temat do dyskusji w innym dziale, a mianowicie antypsychiatrii.
Zdecydowanie się z Tobą nie zgadzam! Działania uboczne i niepożądane neuroleptyków to jest temat jak najbardziej psychiatryczny :!: :!: :!: :

"Solian" jak najbardziej działa w oparciu o dopaminę. W dużych dawkach blokuje receptory postsynaptyczne. W małych dawkach blokuje receptory presynaptyczne.
ODPOWIEDZ

Wróć do „solian”