Różne działanie Solianu w zależności od dawki.
Moderator: moderatorzy
Różne działanie Solianu w zależności od dawki.
Witam! Jak działanie Solianu zmienia się w zależności od dawki ? To znaczy, co zmienia się w jego działaniu w dawce 100 mg, 200mg, 400mg, 600 mg, 800 mg. Błagam o pomoc !!!!
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Re: Różne działanie Solianu w zależności od dawki.
To pytanie do lekarza wydaje mi się.
Lekarz ustala odpowiednia dawke leku w zaleznosci od stanu pacjenta, a także na podstawie własnych obserwacji podyktowanych kompetencjami.
Na mój wgląd: Male dawki typu 100, 200mg to sa dawki podtrzymujące, podawane w czasie trwalej remisji, gdy objawy chorobowe sa nieznaczne lub ustapily. Takie dawki bardziej aktywizują, dodaja energii, pozwalają wychodzić z depresji, z zamkniecia w sobie oraz na otoczenie. Pozwalaja wychodzic ze stanu otepienia jakie zazwyczaj powoduje psychoza. Dzialaja tez bardzo dobrze antydepresyjnie.
Dawki rzedu 800-1200mg sa zazwyczaj podawane w warunkach klinicznych, choć nie jest to regula. Sa to dawki uderzeniowe, wydaje mi się, na ciężkie rozlegle objawy psychotyczne. Takie dawki mogą uspokajac znacznie, dzialac nasennie, choć nie musza. Poza tym prawdopodobnie to wszystko co przy małych dawkach podtrzymujacych.
Dawki rzedu 400-600mg sa dawkami najczęściej zapisywanymi, sa to optymalne dawki o działaniu przeciwpsychotycznym, a także podtrzymującym, najskuteczniejsze w przypadku przewlekłych psychoz oraz trwalej schizofrenii.
Wszystko to co napisałem, jest podane na podstawie mojego indywidualnego punktu widzenia oraz wglądu we wlasna chorobe, może się tez roznic zasadniczo w zaleznosci od indywidualnych predyspozycji lub obserwacji, dlatego nie koniecznie trzeba tym się kierowac. Warto natomiast, zdecydowanie, sluchac zaleceń lekarza prowadzącego, którego slowo oraz zdanie w przypadku choroby jest decydujące.
Lekarz ustala odpowiednia dawke leku w zaleznosci od stanu pacjenta, a także na podstawie własnych obserwacji podyktowanych kompetencjami.
Na mój wgląd: Male dawki typu 100, 200mg to sa dawki podtrzymujące, podawane w czasie trwalej remisji, gdy objawy chorobowe sa nieznaczne lub ustapily. Takie dawki bardziej aktywizują, dodaja energii, pozwalają wychodzić z depresji, z zamkniecia w sobie oraz na otoczenie. Pozwalaja wychodzic ze stanu otepienia jakie zazwyczaj powoduje psychoza. Dzialaja tez bardzo dobrze antydepresyjnie.
Dawki rzedu 800-1200mg sa zazwyczaj podawane w warunkach klinicznych, choć nie jest to regula. Sa to dawki uderzeniowe, wydaje mi się, na ciężkie rozlegle objawy psychotyczne. Takie dawki mogą uspokajac znacznie, dzialac nasennie, choć nie musza. Poza tym prawdopodobnie to wszystko co przy małych dawkach podtrzymujacych.
Dawki rzedu 400-600mg sa dawkami najczęściej zapisywanymi, sa to optymalne dawki o działaniu przeciwpsychotycznym, a także podtrzymującym, najskuteczniejsze w przypadku przewlekłych psychoz oraz trwalej schizofrenii.
Wszystko to co napisałem, jest podane na podstawie mojego indywidualnego punktu widzenia oraz wglądu we wlasna chorobe, może się tez roznic zasadniczo w zaleznosci od indywidualnych predyspozycji lub obserwacji, dlatego nie koniecznie trzeba tym się kierowac. Warto natomiast, zdecydowanie, sluchac zaleceń lekarza prowadzącego, którego slowo oraz zdanie w przypadku choroby jest decydujące.
-
- zaufany użytkownik
Zgadzam się z przedmówcą. Solian podawano mi w dawce 1000 w szpitalu. Plus inny lek na noc. Po wyjściu ze szpitala mój lekarz utrzymywał dość długo tą dawkę. Potem zmniejszył, jeśli dobrze pamiętam, do 400.
Jakie efekty, skutki?
Na dawce 1000 byłem warzywem. Jadłem, spałem i spałem i jadłem. Nie interesowało mnie nic dosłownie.Nie wychodziłem z domu, nie chciałem widzieć innych ludzi itd(ale to może być objaw negatywny). Nabawiłem się anhedonii - nie odczuwałem przyjemności itp.
Źle wspominam ten lek w tak dużych dawkach. Na dawce 400 nie było wcale lepiej. Chociaż zacząłem się interesować komputerem... itd. Jakimiś swoimi zajęciami, tym co robiłem przed zachorowaniem. Mi pomogła zmiana na abilify. Jakkolwiek są to moje obserwacje na temat solianu. Na każdego może zadziałać inaczej , jak każdy inny lek. Jednemu pomoże abilify lub solian a innemu haloperidol.
Jakie efekty, skutki?
Na dawce 1000 byłem warzywem. Jadłem, spałem i spałem i jadłem. Nie interesowało mnie nic dosłownie.Nie wychodziłem z domu, nie chciałem widzieć innych ludzi itd(ale to może być objaw negatywny). Nabawiłem się anhedonii - nie odczuwałem przyjemności itp.
Źle wspominam ten lek w tak dużych dawkach. Na dawce 400 nie było wcale lepiej. Chociaż zacząłem się interesować komputerem... itd. Jakimiś swoimi zajęciami, tym co robiłem przed zachorowaniem. Mi pomogła zmiana na abilify. Jakkolwiek są to moje obserwacje na temat solianu. Na każdego może zadziałać inaczej , jak każdy inny lek. Jednemu pomoże abilify lub solian a innemu haloperidol.

Bardzo dziękuje Panie Antonie za wyczerpującą i fachową odpowiedź.
Wiem bardzo dobrze, że takie pytania bardziej nadają się do lekarza, no ale z powodu tego że jestem paranoikiem boje się często zadawać mu różne pytania.
Wracając jeszcze na moment do tematu dyskusji, mam jedno pytanie i wątpliwość. Mam rozpoznaną schizofrenię paranoidalną i w Internecie pisze że w tym rodzaju choroby DOMINUJĄ objawy pozytywne (inaczej wytwórcze). Na ulotce do Solianu, bardzo dobrego leku który chciałbym zażywać
piszę że w przypadkach Z PRZEWAGĄ objawów pozytywnych należy go brać od 400 mg do 800 mg (ostre zaburzenia psychotyczne).
Mimo to niektórzy chorzy na schizofrenie paranoidalna, biorą go w dawce poniżej 400 mg, zażywają 300, 200, 100 mg itd., tak jakby -zgodnie z tym co mówi ulotka od tego świetnego specyfiku- MIELI PRZEWAGĘ OBJAWÓW NEGATYWNYCH. Właśnie tego nie rozumiem i byłbym bardzo Panu wdzięczny za wytłumaczenie.
Pozdrawiam Kamilllllo.

Mimo to niektórzy chorzy na schizofrenie paranoidalna, biorą go w dawce poniżej 400 mg, zażywają 300, 200, 100 mg itd., tak jakby -zgodnie z tym co mówi ulotka od tego świetnego specyfiku- MIELI PRZEWAGĘ OBJAWÓW NEGATYWNYCH. Właśnie tego nie rozumiem i byłbym bardzo Panu wdzięczny za wytłumaczenie.

Dawka 400 mg/dobę czy też "jedynie" 300 mg/dobę - totalna bezwolność i bardzo duże problemy ze zmobilizowaniem się do JAKIEJKOLWIEK aktywności.
Dawki 100 mg/dobę lub 50 mg/dobę - człowiek czuje się normalnie i jest w stanie sobie zagospodarować dzień według własnych osobistych preferencji. Również wyraźnie lepsze czucie się we własnym ciele
Innymi słowy wyraźnie zmniejszenie się objawów negatywnych.
Ponadto cechą charakterystyczną "Solianu" jest całkowity brak działania nasennego.
To tak na podstawie moich osobistych doświadczeń.
Dawki 100 mg/dobę lub 50 mg/dobę - człowiek czuje się normalnie i jest w stanie sobie zagospodarować dzień według własnych osobistych preferencji. Również wyraźnie lepsze czucie się we własnym ciele

Innymi słowy wyraźnie zmniejszenie się objawów negatywnych.
Ponadto cechą charakterystyczną "Solianu" jest całkowity brak działania nasennego.
To tak na podstawie moich osobistych doświadczeń.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Ja mialem tak, ze jak przeszedlem na ten lek to bardzo mnie usypial z poczatku, potrafilem przesypiac cale dnie, takze mysle, ze to zalezy i od stanu ogolnego i podatnosci oraz stazu leczenia neuroleptykami. Zazwyczaj sennosc mija po kilku tygodniach. Jezeli w tym czasie pojawia sie jakiekowliek dokuczliwe objawy lekarz decyduje o zmianie luku lub dostosowaniu dawki.
PS Kamillo jesli masz do mnie jakies pytania to pisz prosze do mnie PW na forum, nie na maila.
Pozdrawiam
PS Kamillo jesli masz do mnie jakies pytania to pisz prosze do mnie PW na forum, nie na maila.
Pozdrawiam
Ja przez kilka lat brałem 800 mg solianu więc ta dawka w moim przypadku nie była kliniczna tylko domowa. W każdym razie ten lek jest dobry. Pobudza, aktywizuje, mniejsza lęki. Człowiek ma więcej energii.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Ja na wyższych dawkach jestem mniej wściekły na innych ludzi, mniej się czuję ich ofiarą.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
O! Jakbyś wyjął mi to z ust!przegłosowany pisze:Ja na wyższych dawkach jestem mniej wściekły na innych ludzi, mniej się czuję ich ofiarą.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Wscieklosc jest w nas, musimy wiec pokonywac samych siebie
Droga jest dluga i ciezka, ale warto ja przejsc do samego konca, nigdy nie wiadomo ile cudnych oraz pieknych rzeczy czeka nas po drodze. Z calym swiatem nie wygramy, rzeczywistosci nie zmienimy, ale wiele mozemy zmienic w sobie. Gdy godzimy sie ze soba oraz z zastanym stanem rzeczy latwiej jest podazac nasza droga, a lek nam w tym pomaga