jak rozpoznać że osoba bliska zaczyna chorować ?
Moderator: moderatorzy
jak rozpoznać że osoba bliska zaczyna chorować ?
chory zwykle sam nie jest świadomy choroby, która nadeszła. mogą mu pomóc bliscy. ale oni sami mogą mieć trudności z zauważeniem, że coś jest "nie tak". jak rozpoznać że osoba bliska zaczyna chorować ?
jak rozpoznać...
dziękuję Wiktorio za odpowiedź. piszę ulotkę nt wczesnych objawów schizofrenii, dlatego każdy post przywitam z dużą wdzięcznością. w materiałach jest mnóstwo naukowych terminów (objawy pozytywne, ahedonia) a mi zależy na opisaniu tego z perspektywy człowieka. Wasze doświadczenia będą bardzo przydatne. pozdrawiam
od pierwszego epizodu choroby do zaczęcia leczenia mija aż rok (wg niektórych badań nawet kilka lat). jeżeli rodzina, bliscy, nauczyciele itp. będą w stanie stwierdzić że to może być początek choroby psychicznej (bo chory jest zazwyczaj nie świadomy choroby w ostrej fazie psychozy) to można będzie szybciej pomóc. chodzi o wyliczenie objawów, które mogą zaalarmować otoczenie.Wiktoria pisze:Może masz jakieś sprecyzowane pytania. Wtedy będzie można coś odpowiedzieć.Nie kazdy umie odpowiadać nie pytany.
ulotka jest skierowana do młodzieży (licealnej a w przyszłości studenckiej)
celem jest przede wszystkim zapobieganie stygmatyzacji osób z kryzysami psychicznymi oraz pomoc podczas pierwszego epizodu choroby, kiedy chory i jego bliscy często nie wiedzą co się dzieje.
ulotka nie będzie reklamować nikogo - jest finansowana ze środków publicznych
celem jest przede wszystkim zapobieganie stygmatyzacji osób z kryzysami psychicznymi oraz pomoc podczas pierwszego epizodu choroby, kiedy chory i jego bliscy często nie wiedzą co się dzieje.
ulotka nie będzie reklamować nikogo - jest finansowana ze środków publicznych
cieszę się, że tak sądzisz Jolanto. dokładnie o to chodzi. dla Ciebie zmieniam w tej odpowiedzi nicka
proszę piszcie: w jaki sposób rodzina, znajomi, przyjaciele, nauczyciele, koledzy i koleżanki ze szkoły lub z pracy, sąsiedzi i inni mogą zauważyć że dzieje się coś, co może wskazywać na epizod choroby psychicznej ?
za każdą odpowiedź bardzo dziękuję
proszę piszcie: w jaki sposób rodzina, znajomi, przyjaciele, nauczyciele, koledzy i koleżanki ze szkoły lub z pracy, sąsiedzi i inni mogą zauważyć że dzieje się coś, co może wskazywać na epizod choroby psychicznej ?
za każdą odpowiedź bardzo dziękuję
LOL w "moim" miecie bys zostala ODRAZU przyjeta do klubu pilkarskiego xDWiktoria pisze:Szczerze Michu -Pychu?
Dałam gliniarzowi po pysku- bo wyobrażałm sobie że jest moim nieprzyjacielem. A że to władza zaczęto mnie badać. Szpitale i diagnoza- *słowo niedozwolone*!!!!!!
C.H.W.D.P
Better to ask a dumb question, then to not ask it and stay dumb.
ja już piszę tę ulotkę (chociaż pewnie trochę to potrwa) i proszę o posty!Jolanta pisze:Michu pychy jak będziesz pisał już tę ulotkę to zawsze możesz pytać mnie o rade innych myślę też.
na razie wiadomo dzięki Wiktorii, że jeżeli przylejemy w pysk policjantowi, to może oznaczać, że coś jest nie tak
poszperałem trochę w necie i ułożyłem listę objawów, które mogą wskazywać, że "coś jest nie tak":
trudności z zaśnięciem, bycie aktywnym w nocy, mieszająca się noc z dniem
wycofanie społeczne, izolacja, obojętność społeczna, zamknięcie w świecie własnych doznań
pogorszenie kontaktów z innymi
nadmierna aktywność lub bezczynność, nadmierne występowanie tych dwóch stanów
niemożność skoncentrowania się, zauważalna trudność w podejmowaniu decyzji
niezwyczajne zaabsorbowanie religią lub wiedzą tajemną
wrogość, podejrzliwość, strachliwość
przesadne reagowanie na dezaprobatę ze strony rodziny lub rówieśników
pogorszenie higieny osobistej
częste łapanie „odlotów” z niejasnych przyczyn
pisanie długich tekstów o niejasnym znaczeniu
trudności w odróżnianiu fantazji od rzeczywistości
niezrozumiałe reakcje emocjonalne, trudności w panowaniu nad emocjami
spojrzenie bez wyrazu
wytrzeszczanie oczu, bez mrugania, lub mruganie bez ustanku
nadwrażliwość na światło, dźwięki, zapachy
różnica w zapachu i smaku potraw
dziwne użycie słów lub struktury języka, trudności w zachowaniu jasnego toku myślowego
dziwaczne zachowanie, odmowa dotykania ludzi, nieustanne noszenie rękawiczek, ogolenie głowy, przecinanie skóry, groźby samookaleczenia
co o tym sądzicie ?
trudności z zaśnięciem, bycie aktywnym w nocy, mieszająca się noc z dniem
wycofanie społeczne, izolacja, obojętność społeczna, zamknięcie w świecie własnych doznań
pogorszenie kontaktów z innymi
nadmierna aktywność lub bezczynność, nadmierne występowanie tych dwóch stanów
niemożność skoncentrowania się, zauważalna trudność w podejmowaniu decyzji
niezwyczajne zaabsorbowanie religią lub wiedzą tajemną
wrogość, podejrzliwość, strachliwość
przesadne reagowanie na dezaprobatę ze strony rodziny lub rówieśników
pogorszenie higieny osobistej
częste łapanie „odlotów” z niejasnych przyczyn
pisanie długich tekstów o niejasnym znaczeniu
trudności w odróżnianiu fantazji od rzeczywistości
niezrozumiałe reakcje emocjonalne, trudności w panowaniu nad emocjami
spojrzenie bez wyrazu
wytrzeszczanie oczu, bez mrugania, lub mruganie bez ustanku
nadwrażliwość na światło, dźwięki, zapachy
różnica w zapachu i smaku potraw
dziwne użycie słów lub struktury języka, trudności w zachowaniu jasnego toku myślowego
dziwaczne zachowanie, odmowa dotykania ludzi, nieustanne noszenie rękawiczek, ogolenie głowy, przecinanie skóry, groźby samookaleczenia
co o tym sądzicie ?
Byłam dzisiaj u psychiatryi rozmawiałam własnie o pierwszych mozliwych objawach schizofrenii. Interesuje mnie to ze względu na mojego męża, u niego w rodzinie wystąpił przypadek schizofrenii. Ale wracajac do tamatu to lekarz odpowiedzial mi, ze moga byc objawy gwałtowne tzn zmiany nastroju, zaburzenia snu, łaknienia ale tez powiedział mi to co napisała Anna680, ze to sie bardziej widzi niz czuje i ze cos takiego zdarza sie bardzi czesto. Jest to bardzo niesprecyzowane i ciagle zastanawiam sie nad tym co mi powiedział. Pozdrawiam wszystkich
- tom76
- zaufany użytkownik
Znaki
Jak rozpoznać,gdy ktoś zaczyna chorować?
Zmiana trybu życia-zachowanie,spanie,nawyki,agresja,odżywianie,izolowanie się,...
"Chomikowanie"-gromadzenie różnych przedmiotów w torbie i chodzenie z tymi rzeczami np.gazety,fotografie,tkaniny,...
U mnie jednym z pierwszych widocznych dla innych objawów było takie coś:
W rozmowie z przyjaciółmi trzykrotnie wracałem do komentowania obrazka z czasopisma.
Ale wywołało to tylko zdziwienie jednej osoby.Potrzebne były wyraźniejsze znaki, zeby ktoś mnie skierował na konsultacje do psychiatry np.agresja,mówienie od rzeczy,płacz,wcieranie w ciało środków zapachowych z łazienki,w rozmowie z kimś mruganie oczami,...
Najwięcej daje taka luźna rozmowa na temat tego czym chory interesuje się teraz,co go martwi,jakie ma plany,co będzie robił jutro,za tydzień...
Zmiana trybu życia-zachowanie,spanie,nawyki,agresja,odżywianie,izolowanie się,...
"Chomikowanie"-gromadzenie różnych przedmiotów w torbie i chodzenie z tymi rzeczami np.gazety,fotografie,tkaniny,...
U mnie jednym z pierwszych widocznych dla innych objawów było takie coś:
W rozmowie z przyjaciółmi trzykrotnie wracałem do komentowania obrazka z czasopisma.
Ale wywołało to tylko zdziwienie jednej osoby.Potrzebne były wyraźniejsze znaki, zeby ktoś mnie skierował na konsultacje do psychiatry np.agresja,mówienie od rzeczy,płacz,wcieranie w ciało środków zapachowych z łazienki,w rozmowie z kimś mruganie oczami,...
Najwięcej daje taka luźna rozmowa na temat tego czym chory interesuje się teraz,co go martwi,jakie ma plany,co będzie robił jutro,za tydzień...
U mnie pierwszym najbardziej widocznym objawem było zapatrywanie sie w jeden punkt i siedzenie tak dłuższą chwilę, godzine lub dłużej. Zbierałam też śmieci z ulicy i chowałam do torby. W dzień upierałam się że jestem śpiaca a w nocy siedziałam bezczynnie bo bałam się zasnąć. No i uciekłam z domu na trzy miesiace i się szwendałam po ulicach. Po trzech miesiącach szwendania trafiłam do domu i do szpitala i tak zostałam zdiagnozowana.