Czytam właśnie
Moderator: moderatorzy
Re: Czytam właśnie
"Wszystkie wojny Lary" Wojciecha Jagielskiego
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Przeczytałam "Cynkowych chłopców" Swietłany Aleksiejewicz. Rzecz o wojnie rosyjsko-afgańskiej, niepotrzebnej i okupionej krwią wielu nieprzygotowanych na nią Rosjan. Relacje samych uczestników i ich bliskich.
Teraz czytam "Wilka" Marka Hłaski. Wydanie krytyczne - to znaczy takie, które zostało odtworzone z brudnopisu pisarza przez krytyków i literaturoznawców i któremu nadano najbardziej prawdopodobną wersję.
Trochę razi naiwna wiara w socjalizm, ale warto sięgnąć po tę książkę. Chociażby dla opisów ludzi żyjących na międzywojennym Marymoncie (bohater zbiorowy).
Pozdrawiam.m.
Teraz czytam "Wilka" Marka Hłaski. Wydanie krytyczne - to znaczy takie, które zostało odtworzone z brudnopisu pisarza przez krytyków i literaturoznawców i któremu nadano najbardziej prawdopodobną wersję.
Trochę razi naiwna wiara w socjalizm, ale warto sięgnąć po tę książkę. Chociażby dla opisów ludzi żyjących na międzywojennym Marymoncie (bohater zbiorowy).
Pozdrawiam.m.
- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
"The Biology of Belief", Bruce Lipton.
"Władcy ciemności" - Franka E. Perettiego, krótka recenzja tutaj. Polecam.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- moi
- moderator
- Kontakt:
"Niespodziewane stronice" Cortazara. Książka, która powstała z "resztek" jakie znaleziono wiele lat po śmierci Cortazara. Gratka dla wielbicieli, choć polski przekład to wydanie mocno "okrojone".
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Autobiografię Feynmana "Pan raczy żartować, panie Feynman". 

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Ciekawego goscia czytasz Alaksendra.AleksandraK pisze:Autobiografię Feynmana "Pan raczy żartować, panie Feynman".
Ja skonczylem C.G Jung psychologia a religia.Nie jest to dokonca ksiazka Junga.Troche jest o nim i psychoterapeuty,psychiatry polskiego badajacego neurozy,troche o religiach.Lektura ,ktora moze cie wprowadzic w stan psychoanalizy.Duzo rzeczy ciekawych.To nie ksiazka dla kazdego"trzeba byc mocnym psychicznie"ale jezeli przebrnęło sie przez psychoanalize Freuda,to z ta ksiazka tez sobie poradzimy.
Mnie tez nabrala ochota na autobiografie Aleksandra.Zastanawiam sie nad biografiami Steve Jacobsa i kwiat pustyni,ta druga mam ksiazke w domu.Bylem na filmie w kinie i bylem pod wrazeniem.Szukam inspiracji,a to historie osob,ktore moga byc natchnieniem.
- AleksandraK
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
"Kwiat pustyni" czytałam i mogę polecić, chociaż film też był dobry.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Czytam "Etykę wielką" Arystotelesa. Co to jest dobro, moralność, prawda.
Książka zawsze na czasie
Pozdrawiam.m.
Książka zawsze na czasie

Pozdrawiam.m.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Cos chce przeczytac wielkiego i bede chcial znalezc w bibliotece Zjawe,ta co na podstawie tego teraz nakrecili film z Di Caprio .Na film oczywiscie pojde do kina,bo podobno dobry:)
-
- bywalec
Rafał Kosik - Kameleon, książka dla fanów sci-fi, o ewolucji i o właśnie, książka o wszystkim po trochu... kompilacja wiedzy ludzkiej z wyobraźnią autora...
"Na oceanie nie ma ciszy" - historia Aleksandra Doby, który w wieku 66 samotnie przepłynął kajakiem Atlantyk "w najszerszym miejscu". W książce również o innych jego wyprawach. Bohater książki sam siebie nazywa turystą

"Najpiękniejsza historia miłości"-ks.Marek Dziewiecki
Największym przejawem geniuszu kobiety jest miłość macierzyńska.
- moi
- moderator
- Kontakt:
"Faktotum" Bukowskiego. Rekomendacji nie trzeba. Warto znać 
Pozdrawiam.m.

Pozdrawiam.m.
"Bez cukru, proszę"
Katarzyna Miller w rozmowie z Danutę Kondratowicz.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/251783/bez-cukru-prosze
Katarzyna Miller w rozmowie z Danutę Kondratowicz.
http://lubimyczytac.pl/ksiazka/251783/bez-cukru-prosze
"Mówię, krzyczę, piszę. Czy warto było mącić ciszę?"
- moi
- moderator
- Kontakt:
Bukowski "Faktotum". Książka napisana trzewiami. Pijacka i brutalna.
Warto.
Pozdrawiam.m.
Warto.
Pozdrawiam.m.
"Wielki bój" Ellen G. White czytam z przymrużeniem oka ze względu na doktryny adwentystów, które raz po raz dają znać o sobie, ale warto dla samego opisu wydarzeń reformacji.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Zaluje,ze ostatnio nie mam czasu na czytanie i glowy.Mam ksiazke z krotkim terminem w bibliotece.