Abilify.. Skutki uboczne..
Moderator: moderatorzy
faktycznie mi też się zdaje, że na pozytywy słabo działa, biorę 30 mg i jak mam za dużo czasu to zaraz, coś mój mózg wyprodukuje. Tyle że nie przeszkadza mi to jakoś mocno bo potrafię się od tego odciąć. Najbardziej w tym leku drażni mnie to, że nie mogę się do oporu wyspać, śpię jakieś 7 godz. a czasami czuję że potrzebowałbym więcej i jestem już lekko przemęczony
Re: Abilify.. Skutki uboczne..
Biorę tydzień abilify 15mg i też nie mogę spać, wieczorem kilka godzin zasypiam a rano budzę się o piątej. Już trzecią noc spałam tylko cztery godziny i czuję się wyspana. I tak mi wracają emocje że zaczynam zastanawiać się czy to jest objaw zdrowia czy choroby. Jak człowiek wiele lat żył bez emocji, apatyczny, to później dziwi się że coś czuje. Wczoraj podczas oglądania filmu popłakałam się ze wruszenia nad akcją. I moja koleżanka strasznie mnie drażni. Kiedyś jeden profesor powiedział mi że człowiek "normalny", zdrowy nie odczuwa jedynie radości, ale także smutek i złość i gniew. Jednak jeśli osoba chora na schizofrenię złości się, gniewa, kłóci to wtedy to się określa jako objaw choroby i lekarz zwiększa dawkę leku. Czy to znaczy że tylko zdrowi mogą się złościć a my mamy być jak te roślinki??
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Mój psycholog mówi że złość, radość, smutek to życie a nie problem więc nie rozumiem czemu niby trzeba nam leki zwiększać skoro czujemy.
Ja biorę Abilify czwarty tydzień 1,5mg łącznie z Zolafrenem 10mg.
Przez pierwszych kilka dni nie mogłam zasnąć, a jak zasnęłam to na krótko, w ciągu nocy kilka razy się budziłam.Trwało to jakiś tydzień. Dziś już zasypiam po godzinie od wzięcia Zolafrenu. Niestety nie schudłam, na początku trochę waga spadła (1kg), nie chciało mi się jeść ale bolał mnie żołądek, więc jem trochę wiecej ale nie mam ochoty na słodycze. Najbardziej cieszę się z powrotu emocji. Nie jestem zmęczona i ciągle nie ziewam, mam energię do pracy...
Przez pierwszych kilka dni nie mogłam zasnąć, a jak zasnęłam to na krótko, w ciągu nocy kilka razy się budziłam.Trwało to jakiś tydzień. Dziś już zasypiam po godzinie od wzięcia Zolafrenu. Niestety nie schudłam, na początku trochę waga spadła (1kg), nie chciało mi się jeść ale bolał mnie żołądek, więc jem trochę wiecej ale nie mam ochoty na słodycze. Najbardziej cieszę się z powrotu emocji. Nie jestem zmęczona i ciągle nie ziewam, mam energię do pracy...
Póltora miesiąca biorę abilify 15 mg. Niestety budzę się z przygnębieniem w sercu i każda czynność budzi moją niechęć a bezczynność też mnie dołuje, nie potrafię znaleźć sobie zajęcia. Nie odczuwam radości tylko czuję się przegrana, brzydka, beznadziejna. Może powinnam zwiększyć dawkę na 30mg??
- Peter
- zaufany użytkownik
witam...
już dawno nie byłem na forum a u mnie się zmieniło trochę jeśli chodzi o leki.
Mianowicie na Abilify schudłem 20kg jednak musiałem go odstawić ze względu na żołądek... miałem co ranek sensacje żołądkowe i wymioty... teraz biorę zeldox i jest ok z żołądkiem jednak waga stoi w miejscu jak zaczarowana ani grama w górę ani w dół obojętnie czy zjem mało czy dużo
pozdrawiam
już dawno nie byłem na forum a u mnie się zmieniło trochę jeśli chodzi o leki.
Mianowicie na Abilify schudłem 20kg jednak musiałem go odstawić ze względu na żołądek... miałem co ranek sensacje żołądkowe i wymioty... teraz biorę zeldox i jest ok z żołądkiem jednak waga stoi w miejscu jak zaczarowana ani grama w górę ani w dół obojętnie czy zjem mało czy dużo
pozdrawiam
Zmieniłam porę brania abilifów z porannej na wieczorną i lepiej się czuję, mam kolorowe sny i budzę się bez przygnębienia w sercu.
Biorę dwa i pół miesiąca abilify i wcale nie chudnę. A jak to jest u Was??
- netka
- zaufany użytkownik
- Status: analityk internetowy
po 4 miesiącach brania Abilify... niestety ale wpadłam w psychozę. rozwalił mnie psychotycznie ten lek... a było tak dobrze... 

"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
Proszę napiszcie mi po jakim mniej więcej czasie brania abilify można odczuć jakąś poprawę.
- netka
- zaufany użytkownik
- Status: analityk internetowy
u mnie (na początku jak było dobrze) lek zaczął działać po około 2-3 tygodniach, ale każdy toleruje inaczej leki...
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
...
Ostatnio zmieniony wt cze 17, 2014 11:24 am przez ocean, łącznie zmieniany 1 raz.
Odstawiam abilify. W ciągu czterech miesięcy brania zamiast schudnąć to PRZYTYŁAM (tylko 4kg ale zawsze). Dotąd nie udało mi się chudnąć na lekach, więc nadszedł czas na odstawienie. Jak schudnę to zacznę brać spowrotem abilify.
- MAdzialena
- zaufany użytkownik
Mi dziś lekarz przepisał Abilify 7,5 mg na dobę, to chyba niewiele. To tak obok Ketrelu. To chyba podobne leki? Więc chyba nie będzie dużej różnicy, szczególnie przy takiej dawce..? Ale tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i sama nie wiem...
a po jakim czasie zazywania nastapila i was poprawa? i jaka? opiszcie bo mnie strasznie to ciekawi gdyz teraz ja bede brac ten neurolept
Jednak nie odstawiłam abilfów. Biorę cały czas. Czuję się dobrze, mam sprawny umysł, uczę się angielskiego, pracuję. Zdarza mi się płakać ( z bólu samotności) ale ludzie zdrowi też przecież czasami płaczą. Waga nie spada. Ważę w granicach 88-90kg. Przed zachorowaniem- gdy broniłam magisterkę, ważyłam 57kg. Czyli neuroleptyki "podarowały" mi ponad 30kg tłuszczu, tłuszczu, którego nienawidzę i który obniża totalnie moją samoocenę i wywołuje brak akceptacji siebie
A ja po 1,5 roku brania Abilify dostałam zespołu neuroleptycznego
no i mam odstawiony od dzisiaj całkiem.

"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."