PO ktorych lekach (neuroleptykach) sie nie śpi w dzień

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

PO ktorych lekach (neuroleptykach) sie nie śpi w dzień

Post autor: misiek25 »

Brałem zolafren i spalem szczegolnie na noc dobrze działał od razu zasypiałem, teraz biorę zypsyle 3 x 80mg i kwetoplex 200mg XR .zasypiam po tych lekach w dzień i śpie prawie 4 godziny ,na noc bardzo podobnie działaja tylko co je wezmę ,do godziny i śpie. Kurcze lekarz za bardzo niechce mi ich zmienieć ,ale bede nalegał bo chce isc do pracy, praca jest na 3 zmiany wiec nie moge chodzic senny, innej pracy takiej z orzeczeniem nie ma szokałem , została mi taka na 3 zmiany i tak bede szczesliwy jak mnie tam przyjmą...
Jest teraz sporo neuroleptyków nowych refundowanych , ale po których sie nie śpi w dzień?????? ,które nie przymulają ,kiedyś brałem clopixol depot w sporych dawkach i nie spałem po nich ani nie tyłem ,czy moze poprosić lekarza o ten lek..
Moje choroby to F20.0 ,F44.4 i F34.8 ,wiem sporo tego ale sie nie daje..
W swojej historii miałem nawet zabiegi "EW" ale nie pomogły.
Pozdrawiam serdecznie!
skorpion :0)
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Re: PO ktorych lekach (neuroleptykach) sie nie śpi w dzień

Post autor: pawel534 »

Możesz spróbować solianu. Zależnie od dawki byłem na nim trochę senny w dzień ale na dawce 200 mg pracowałem w dzień po 8 godz. i na noce też. Nie wiem jak jest na większych dawkach.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Bierzesz bardzo duże dawki leków. Moja lekarka mówiła, że 160 mg zypsilli to maksymalna dawka, a Ty bierzesz jeszcze więcej!
Musisz pogadać z lekarzem, żeby obniżył Ci dawki leków, bo chcesz zacząć pracować. Musi to zrozumieć.
Jak nie, to zmień lekarza. Niech Ci tak ustawi leki, żebyś normalnie funkcjonował.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

Witam
Po pierwsze dziękuje że odpisaliście!
Bałem się troche że nikt mi nic nie napisze,a tu patrze...
Coś muszą mi zrobić z tymi lekami bo naprawdę ich sporo biorę ,lekarz mi mówił ze jeden neuroleptyk to dla mnie za mało i muszę brać aż dwa i tak mi trochę zmiejszył bo teraz biore zypsile 3 x 80mg i kwetoplex 200mg XR ,a wcześniej o 100mg kwetoplexu wiecej i nie XR czyli nie o stopniowym uwalnianiu .Chciałbym bardzo pracować i szukam gdzie się da ,mieszkam w małym miasteczku a tu prawie nic nie ma , praktycznie mogę pomarzyć o pracy w ZPCH z orzeczeniem, mam rentę i grupę II ,ale jeśli się da to będę pracować, Znalazłem firmę gdzie mogą mnie przyjąć ,ale tam praca jest na 3 zmiany .Dużo śpię na tych lekach ale oprócz tego że dużo śpię i chodzę przymulony ,to mam zachwiania równowagi,coś z oczami mi sie robi,mam silne napięcia mięśniowe. Kiedyś brałem clopixol to pamietam że w dawce do 20 mg na dobę jeszcze jakoś funkcjonowałem (max brałem 60 mg na dobę ,to bardzo zle wspominam, nie mogłem oddychać,sztywniała mi klatka piersiowa, było zle) ale na dawce do 20 mg nie spałem w dzień,ani nie tyłem. Tylko clopixol to silny neuroleptyk ,trochę się boje że jak go będę brał to nasilą mi się inne objawy choroby np: Wzmożone napięcie mięśniowe z którym też nie mogę sobie poradzić .Mam tych chorób za dużo.. Neurolog u którego byłem powiedział ze jestem przelekowany ,dzwoniłem nie dawno do doktora i ustalił mi wizytę na 26 maja do tego czasu muszę cierpieć, ale pewnie nic mi nie zmieni, będzie kazał mi brać jak do tej pory brałem, dziwnie się z nim gada ,prosiłem go żeby mi pozwolił chodzić do psychologa ,chodziło mi o takie wsparcie czy o terapie to mówi mi że niema takiego czegoś ,chociaż są psycholożki w poradnii to kieruję mnie do "Drewnicy" na oddział rehabilitacyjny ,a jak byłem na podobnym oddziale F10 u dr Krzyżanowskiej to właśnie ona kierowała mnie na terapie indywidualną ...
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
think
zaufany użytkownik

Post autor: think »

Cześć. :)
Podobnie jak Paweł przychylam się do Solianu. Co prawda na wysokiej dawce (ponad 800 mg) wyraźnie czuć senność, ale max. dawkę 400-600 mg myślę możesz spokojnie brać, jeśli dogadasz się z lekarzem. Ja obecnie biorę 600-800 i nie śpię w ciągu dnia.
Człowiek ma żal do człowieka, a życie jak osioł ucieka.
Pain makes people change.
Zobaczysz, jeszcze przejdę Ci dzisiaj przez myśl.
Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

Cześć
Zapytam lekarza o ten Solian ,tylko ze ja biore 2 neuroleptyki ,to pewnie bede musiał brać bardzo dużą dawke tego solianu ,solianu chyba jeszcze nie brałem ,zapytam sie też o clopixol,jeszcze 10 dni do wizyty ,prawie nie mogę się doczekać ,ciekawe co doktor mi powie, tylko czy ten solian mi pomoże ,kwetoplex xr i zypsila usonęła mi lęki,natręctwa i smutek i inne ,dostałem je w szpitalu, szpital bardzo zle wspominam ,bardzo sie bałem tam ludzi- koszmar,a w Pruszkowie-Tworki robili mi zabiegi EW pod narkozą,bardzo się tego bałem i stało sie to.. Wydawało mi się ze od tego roku miały wejść na rynek nowe leki refundowane ,ale sie chyba myliłem. Lekarza mam dosyć fajnego nie chialbym go zmieniać na innego ,nie wiem co zrobie jak on mi nie zmieni tego leczenie. Ja po prostu muszę pracować, długo siedziałem w domu i nic nie robiłem a lata lecą a na tych lekach sie nie da bo cały czas albo chodze przymulony albo śpię .
Pozdrawiam!
fruzia
zaufany użytkownik

Post autor: fruzia »

Mi pomaga promazin dawka od25-100mg
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”