Linux - jaki wybrać?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Linux - jaki wybrać?

Post autor: Ralf »

Hej,

Zastanawiam się nad systemem linux. Mogą się wypowiedzieć użytkownicy czy jest dobry oraz czy nie ma problemów z przeglądaniem internetu płynnie, słuchaniem muzyki czy oglądaniem filmów od czasu do czasu?

Jaki system byście mi polecali do laptopa 15,6 ?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Linux - jaki wybrać?

Post autor: Niemamnie »

openSUSE
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Matt
moderator
moderator

Post autor: Matt »

Ubuntu
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
Awatar użytkownika
dolanduck
bywalec

Post autor: dolanduck »

Jeśli systemu chcesz tylko używać i nie mieć z nim problemów to polecam Ubuntu. A jeśli chcesz się czegoś nauczyć, masz trochę czasu i cierpliwości to spróbuj Archa.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Potrzebuje najprostszego i stabilnego w miarę systemu linux. Sprzęt będę używał do internetu, muzyki i worda/excela.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

No to Mint. Tuta masz ranking Linuksów http://distrowatch.com/.
Albo Kubuntu 15.04.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Jeśli linux to Gentoo :)
A tak na poważnie to też Gentoo - jednak jeśli lubisz się uczyć i masz trochę więcej czasu.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

https://www.sabayon.org/ Gentoo w wersji light.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Po przeczytaniu Twego wątku na temat wyboru laptopa, doszedłem do wniosku, że temat traktujesz bardziej poważnie.
Do rzeczy - dystrybucje różnią się głównie w wersjach biurkowych sposobem instalacji oprogramowania i zarządzania usługami systemowymi.
Myślę, że możesz wybrać równie słuszną drogę Ubuntu, które da Ci pojęcie na temat działania sytemu linux a później z czasem (nie ma po co się spieszyć, wszak nikt nas tu nie pogania) Debian, na podstawie którego oparty jest właśnie Ubuntu. Tu przytoczyłem taką ścieżkę dla ceniących dane na dysku oraz szanując swój czas nie będą go marnowali na konfigurację.
Generalnie raz skonfigurowany linux działa stabilnie i bezproblemowo przez bardzo długi okres czasu. U mnie pod Gentoo problemy dla gałęzi stabilnej pojawiają się rzadko (na przestrzeni ostatnich 2 lat można zliczyć na palcach ręki i najczęściej jak to bywa wynikły z niewiedzy na temat konfiguracji).
Ubuntu jak i Debian oraz wspomniana przez moi fedora ma dobre wsparcie w postaci forum, które tu przytaczam ze względu na to, iż były to moje źródła wiedzy.
Awatar użytkownika
kara83
zaufany użytkownik

Post autor: kara83 »

ja mam na laptopie w pracy zainstalowany linux ubuntu.
jest bardzo prosty w obsludze prawie tak jak windows.
szybko go opanowalam i nawet mi sie spodobal.
sporo programow mial juz zainstalowane i sporo tez jest na niego darmowego oprogramowania ktore sie latwo instaluje.
polecam.
Я завжди хочу бути поряд з тобою
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Fedory nie polecam, jest dystrybucją testową i niestabilną.
Po aktualizacji potrafi nagle przestać się włączać i przyczyny są na tyle nieznane że nie są w stanie nic powiedzieć na forum.
Awatar użytkownika
pawel534
zaufany użytkownik

Post autor: pawel534 »

Ja polecam linux mint, sam mam na kompie to taki ubuntu tylko więcej rzeczy jest już poinstalowane. Właściwie po instalacji gotowy do użytku. Jak kiedyś miałem ubuntu to pamiętam że coś tam musiałem doinstalowywać chociażby flasha chyba z tego co pamiętam. Mint ma już zainstalowany. Są minty oparte na ubuntu z tego co wiem i na debianie. Ja mam wersję LTS czyli z długim wsparciem. Ja mam linuxa mint z lekkim środowiskiem XFCE ze względu na słabego kompa. W ciągu użytkownia było kilka mało istotnych problemów, ogólnie jestem zadowolony. Nie wszystko w linuxach działa jak należy bo gdyby tak było były bardziej popularne. Plus jest taki że właściwie można zapomnieć o wirusach. Poza tym nic nie stoi na przeszkodzie abyś miał na kompie obok siebie windowsa i linuksa lub nawet kilka linuksów. Przed instalacją powinieneś mieć możliwość wypróbowania linuksa z płyty, na pewno jest tak w przypadku ubuntu i minta więc wystarczy że ściągniesz i wypalisz płytkę i możesz go sobie wypróbować a jak Ci się spodoba to zainstalować. Możesz poczytać też sobie o partycjonowaniu dysku w przypadku linuksów bo trochę to inaczej wygląda niż na windowsie ale nie musisz jak wybierzesz instalację dla początkujacych.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

No to ja polecam Debiana, protoplastę Ubuntu i Mint'a. Polecam dlatego, że jeśli już wychodzi wersja stabilna tego systemu, to ma minimalną liczbę błędów. Jego niezawodność wynika z długiego okresu testów, zanim zostanie wydana kolejna wersja. Dlatego nowe wersje wychodzą rzadko, ale jak już wyjdą, to chodzą stabilnie.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Kubuntu nowego polecam osobom już znającym się na Linuksie.
Często wywala nową Plasmę i trzeba używać Alt+F2 następnie polecenia plasmashell
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik

Obecnie pracuję na Manjaro.
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”