Laptop - jaki wybrac?

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Laptop - jaki wybrac?

Post autor: moi »

Zmierzyłam czas kompa: uruchamia się po minucie. Ale to jedyna korzyść. Nie widzę innych.
Może syn widzi, bo używa komputera do gier.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zigi
zaufany użytkownik

Post autor: zigi »

arq dobrze Ci doradził :) Lenovo to dobry wybór szczególnie pod względem tego dysku, matryca mogłaby być matowa ale to nie musi okazać się dużym problemem (poczytaj o plusach i minusach obu matryc to zrozumiesz w czym rzecz), fajnie że będziesz miał system oryginalny, I5 to też dobry kompromis :) teraz karty graficzne zintegrowane są dobrej jakości więc w połączeniu z najszybszym dyskiem na rynku i właśnie I5 daje Ci spory komfort w codziennym korzystaniu z komputera! Ja bym brał to lenovo z 256 GB SSD !
My Way My Generation
"Ludzie wystarczająco szaleni, by sądzić, że mogą zmienić świat, są tymi, którzy go zmieniają."
... najpierw myśleć, potem zmieniać, zawsze kochać...
Maniek1234
zaufany użytkownik
Status: trener interpersonalny
Gadu-Gadu: 560878

Post autor: Maniek1234 »

gosc w komisie u mnie w miescie mowil ze mozna uzywany kupic za 300 zl ale lepiej wydac 400 zl to juz bedzie dobry
jestem urodzonym przywodca
"Kto nie wygra sam ze sobą, ten nie zwycięży nigdy"
bylem juz na piensku siedmiu piekiel ale teraz...chyba sie nawet nie spoce...
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

arq a co myślisz o tym modelu:

http://www.x-kom.pl/p/210666-notebook-l ... gt720.html

Na korzyść przemawia gwarancja producenta aż 3 lata.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Post autor: Tal »

Dużo ciekawszy od tego Asusa jest ten Dell Inspiron 3543, ale nieco ponad budżet
Jeśli jednak musisz przyoszczędzić to Dell Latitude E6520 idealnie spełniłby oczekiwania ;)

Zastanawiasz się pewnie dlaczego nagle Dell, otóż zaintrygowałeś mnie tą 3-letnią gwarancją i poczytawszy nieco w temacie reklamacji i serwisów, Lenovo nie napawa optymizmem. Nie mam złudzeń, że pod względem bezawaryjności i komponentów Lenovo to czołówka, ale jeśli trafisz na jakiś bubel to serwis Lenovo woła o pomstę do nieba. Wszystko za sprawą niemieckiego przedsiębiorstwa Medion które jest własnością Lenovo i tam lądują reklamowane lapki, a oni najprawdopodobniej kantują, tak wynikałoby choćby z tego bloga i nie tylko. Dzięki Bogu z moim jak dotąd zero problemów, został mi jeszcze rok gwarancji, ale coraz bardziej chodzi mi po głowie pomysł, by pogonić go, dołożyć co nieco i zakupić coś na wzór tego Della z linku allegro. Mam mały mętlik w głowie, nie ma co też dramatyzować, ale fakt jeśli przyjdzie dać sprzęt na gwarancję to komfort w reklamowaniu w dużym stopniu zależy od marki.
Zachęcam Cię Ralf do poczytania o jakości poszczególnych serwisów, ale nie popadaj w paranoję ;) i posiłkuj się niezbędną rozpiską
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Tylko te 2 przykłady które podałeś to gwarancja jednego to 12 a drugiego to 24. Wiec nie wiem. A o tym lenovo właśnie też słyszałem, czytałem sporo negatywów. Chociaż masz racje, gwarancja gwarancją a serwis serwisem.

Ten model Della całkiem fajny. Tylko rzeczywiście cena dość wysoka. A ten drugi? Na allegro często są przekłamania. Że co? Że niby nowy kosztował 6 tys? Naciąganie ludzi.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Weź pod uwagę, że ten Latitude to najwyższa półka biznesowa, poczytaj o wykonaniu, te lapki w swoim czasie kosztowały 6 koła, Ralf tam się nie ma co popsuć ;)
To flagowe modele Della, poczytaj o tej serii.
"Bo wszystko, co się narodziło z Boga, zwycięża świat. A tym zwycięstwem, które zwyciężyło świat, jest nasza wiara." (1 J 5,4)
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Tylko w moim przypadku przy tym zakupie allegro odpada. Chce kupić w sklepie stacjonarnym. Chyba X-Com będzie najlepszym rozwiązaniem. A ten model Della za nieco ponad 2,6 tys jest w jakiś sposób wyróżniający się w porównaniu do tego modelu lenovo o którym wcześniej pisałeś? Różnica w cenie to ok. 300 zł.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

W porównaniu z Asusem o którego pytałeś to jest wyróżniający, ale z Lenovo jaki Tobie polecam już nie tak bardzo. Minusy Della to niskonapięciowy procesor, który jest wyraźnie słabszy od tego w Lenovo, jeden port USB 3.0 w Lenovo są dwa, 4-komorowa bateria w Lenovo jest 6-ścio komorowa i o połowę mniejszy dysk SSD w porównaniu z G510, ale do Della dostajesz dodatkowy zewnętrzny. Dla Della maksymalna pamięć to 8GB, w Lenovo max to 16GB oraz posiada zbędną Tobie dedykowaną grafikę no i sprawa serwisu który u Della lepiej działa.

Znalazłem też jeszcze taką ofertę outletu X-komu, myślę, że warto przemyśleć. Plusem jest cena, za resztę kupujesz system i śmigasz ;) dodatkowymi atutami jest dysk, ale już tradycyjny 500GB za to 7200 obr/min (standardowo masz 5400 obr/min) przyzwoity procesor (nie niskonapięciowy) 4 porty USB 3.0, matowa matryca, aluminiowa obudowa i podświetlana klawiatura, dysk SSD zawsze możesz w przyszłości dokupić i w razie "W" serwis masz konkret.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Cena tego ostatniego co mi napisałeś rzeczywiście jest atrakcyjna. Tylko mam pytanie. Nie wiesz może czy mój oryginalny system win 8 będzie można zainstalować na tym laptopie? On już jest zainstalowany na stacjonarnym. Więc to chyba odpada, co? Bo te systemy to przeważnie są jednostanowiskowe, co?
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Tego win8 zakupiłeś razem ze stacjonarnym? Masz nalepkę z kluczem na obudowie? Jeśli tak to winde masz raczej przypisana do niego (OEM), ale prawdopodobnie jest możliwość zainstalowania tego windowsa na zakupionym lapku, tyle tylko że mozliwe że będziesz przechodził ponownie aktywację systemu telefonicznie. Poczytaj o wersji oem i box na wikipedii, albo zadzwoń najlepiej do x-komu to powiedzą Tobie jak sytuacja dokładnie wygląda. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Nie, tego win8 kupiłem oddzielnie na allegro.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

W takim razie nie będzie problemu z zainstalowaniem go na zakupionym lapku, oczywiście po uprzednim formacie stacjonarki.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

ale ja ze stacjonarnego dalej korzystam.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Pozostaję więc zakup kolejnego, jeśli nie chcesz piracić.
Awatar użytkownika
aleksander
bywalec

Post autor: aleksander »

Używałem zalinkowanego wcześniej della latitiude albo cos bardzo podobnego z serii latitiude to jest super solidny sprzęt.Procesor sprawdź na benchmarku,tam jest ranking.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Czyli co? Zaryzykować i wybrać firmę Lenovo?

Ten model:

http://www.x-kom.pl/p/226239-notebook-l ... win8x.html

?

A co sądzisz o tym gadżecie?

http://www.x-kom.pl/p/160643-podstawka- ... zarna.html
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

A słuchaj arq. A co bys mi doradził do 2100 zł ? Tak żeby isc max po kosztach? Bo jeszcze mysle nad innym rozwiazaniem.

Kupic mały laptop np. 13 cali i podłączyć gho do monitora. Zeby zaoszczedzic na ekranie a wybrac lepsze czesci.
Awatar użytkownika
Tal
zaufany użytkownik

Tak Ralf w tych pieniądzach ten G510 to najlepsza opcja i pamiętaj Ralf, by nie ściągać folii ochronnej z ramki wokół matrycy dopóki go jakiś czas nie po-testujesz i upewnisz się, że wszystko działa, gdy już zdecydujesz się na niego. Ramka ta jest z tak badziewnego plastiku, że bardzo łatwo się rysuję, a w razie nieoczekiwanych problemów w pierwszych dniach, oddając go na reklamacje powinni dać Tobie nowego. Miałem taką sytuację z moim Lenovo, dwa dni po zakupie, gdy chciałem zainstalować system lapek padł, trochę na moją prośbę, bo w pewnym momencie nie reagował i postanowiłem go po prostu wyłączyć i to był największy błąd, bo później tylko kontrolka zasilania się paliła i w ogóle nie wstawał, a po jakimś czasie już nawet kontrolka się nie świeciła, byłem załamany i pozostawała reklamacja. Krótko po zakupie ściągnąłem folie ochronne i za wcześnie, bo gdybym tego nie zrobił koleś w sklepie powiedział, że na miejscu wymienili by mi na nowy model, a że ramka była porysowana to był problem i pozostawał serwis w dojczach, ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło, bo ogarnął to serwis x-komu, kość ramu była trafiona, wymienili i śmiga do dziś. Mam nadzieję, że nie zraziłem Cię za bardzo do tej marki ;)

Ralf laptopy 15,6'' i 17,3'' są najpopularniejszym segmentem przenośnych komputerów i nie będziesz mieć 13'' laptopa lepszego od tego G510.
Te "kalkulatory" mają zazwyczaj niskonapięciowe procesory i dobre są dla ubezpieczycieli ganiających po domach.

Podstawka chłodząca to dobra rzecz, umożliwia właściwą cyrkulacje powietrza i do tego chłodził lapka, na pewno warto.
Sam posiadam taką http://allegro.pl/cicha-podkladka-chlod ... 76540.html ma wiatrak z regulacją obrotów i 3 porty usb, ale nie wykorzystuje jej bo już nie gram.
Dopóki nie sprawisz sobie jakiejś podstawki staraj się nie kłaść lapka na pierzynie, czy miękkim kocu. Zwracaj uwagę, by miał w miarę właściwą cyrkulację.

ps. może ktoś jest zainteresowany rasowym gryzoniem do gier, cena do uzgodnienia, jest w idealnym stanie, jak znajdę chwilę wstawię focie w dziale sprzedaży :D
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

a co byś mi polecił do max 2200 zł ?

I co myslisz o tym modelu?

http://www.x-kom.pl/p/228606-notebook-l ... dotyk.html

mysle jeszcze w sumie o tym modelu:

http://www.x-kom.pl/p/220957-notebook-l ... ebrny.html

jest on bez systemu ale z tego co widzę na allegro win 7 można kupić o wiele taniej!

I chyba jakbym brał lapka bez systemu to ten jest najlepszy, co?

http://www.x-kom.pl/p/227186-notebook-l ... -m230.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „informatyka”