Co czyni ludzi ludźmi

duchowość, etyka, religia

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
W tematach dotyczących choroby proszę pisać w odpowiednim poddziale "dyskusji ogólnej".
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Re: Co czyni ludzi ludźmi

Post autor: Kamil Kończak »

" Czym jesteś - nie widzisz; to, co widzisz , jest Twoim cieniem" - Sokrates :)

Sam umysł to także czas i przestrzeń i cień wiecznej rzeczywistości.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik
Status: Karuṇā करुणा
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: Dobro »

Ja się chyba powoli skłaniam ku temu by samemu sobie prawdę poznawać. :) Jest to technika, ale trzeba samemu się pomęczyć, czy innemi słowy sprawdzić.
:angelic-blueglow:
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Można próbować ale marne szanse niestety :) Jest parę haczyków nie do przejścia- (świat astralny- ogromny labirynt iluzji) - magazyn karmiczny, gdzie istnieje mnóstwo nasion i przyczyn karmicznych z miliardów wcieleń, z całej naszej reinkarnacyjnej wędrówki, które czekają na spełnienie a nasze życie skomponowane jest tylko z ułamka tej karmy magazynowej a my jeszcze dokładamy do magazynu tworząc pragnienia...

Człowiek niestety nie zbawi się sam i sam nie wydostanie się z kręgu narodzin i śmierci - potrzebujemy kogoś kto jest na tamtym poziomie aby pociągnął nas tam - przyłączył nas do tej wiecznej rzeczywistości bo tylko jej kontemplacja może spalić iluzję i nasiona z magazynu karmicznego. Po to abyśmy uregulowali swoje długi i już więcej nie musieli wracać.

Bez oświeconego Mistrza, który jest jednym z tamtym poziomem nic nie osiągniemy niestety, chociaż oczywiście możemy poprawić swoją karmę i zyskać lepsze wcielenie. Ale o uwolnieniu samemu nie ma niestety mowy...Tylko oświecony Mistrz ma dostęp do magazynu karmicznego i może nawet wziąć część karmy na siebie.

Oświeceni Mistrzowie mówią, że po inicjacji dusza będzie miała góra parę wcieleń - jeśli będzie praktykowała uczciwie już nie wróci wtapiając cię w wieczność.

the formless."

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Skoro nic nie stworzono, sami kierujemy. Powinniśmy sami być sobie szefami.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Kierować to nas może glównie nasze ego - które jest jak małe rozkapryszone dziecko. Nie ma niestety drogi do wyzwolenia samemu, bo na końcu każdej pokory zrodzi się próżność i pycha " spójrzcie jaki jestem pokorny i dobrotliwy - oni mnie poniżają a ja nadstawiam drugi policzek". Sami jesteśmy ślepi, jak dzieci we mgle więc potrzebujemy widzącego - oświeconego. Ale aby to przyjąć potrzeba pokory. W każej dziedzinie potrzebny jest nauczyciel a co dopiero w najtrudniejszej dziedzinie pod Słońcem czyli w drodze do wyzwolenia.

Nie bez powodu Budda czy Jezus mieli swoich uczniów. Sami to byliśmy sobie szefami przez miliony wcieleń i zbłądziliśmy na manowce.

the formless."

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Potrzebujemy przewodnika. Ale nikt nam tego nie da ot tak, bez wysiłku.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Pewnie, że nie bez wysiłku. Parę wcieleń wytrwałej pracy ( a może i nawet jedno) medytacji (2,5 h dziennie) i przochodzenia wydarzeń losowych, to jest wielki wysiłek ale gra jest warta świeczki.

the formless."

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Tak. Kwestia dobrej drogi. Bez wysiłku nic nie ma. Ciekawe jest co ludziom umysł przynosi. W sumie ten sam mamy, a każdy jest inny.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No każdy jest inny chociaż działa na zasadzie tych samych praw. Ale każdy miał miliardy innych wcieleń i inną drogę.

Dlatego warto szukać ścieżki duchowej i mistrza.

the formless."

Awatar użytkownika
Dobro
zaufany użytkownik

Jeśli to się dzieje tym samym prawem, to ja nie rozumiem niepowodzenia spowodowanego drugim człowiekiem. Śmierci z głodu, śmierci z zimna w domu, śmierci spowodowanej... - to straszne. Świat w jakim się urodziłem jest straszny. Nie znam ani jednego oświeconego człowieka, nie ma takich, nie da się dać tego tak po prostu.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Dać się nie da - nikt nas nie oświeci w sekundę - oświecony jednak może dać nam metodę, która zaprowadzi nas na poziom na którym sam jest. Przyłączy nas do tego wiecznego poziomu, a my będziemy kontemplowac światło tej rzeczywistości i jej dźwięk, aż sami staniemy się jednym z tą rzeczywistością. Czyli złączymy się z rzeczywistością, która jest poza kręgiem narodzin i śmierci więc nie będziemy musieli więcej tu wracać.

Znam oświeconego i chętnie dam namiar - inna sprawa czy ktoś będzie chciał podążać ścieżką :) Niewielu chce bo to bardzo trudna droga ale jak pisałem - warta zachodu.

the formless."

Awatar użytkownika
aleksander
bywalec

Post autor: aleksander »

Kamil a skąd wiesz że ten człowiek jest oświecony?
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Post autor: wildchild88 »

JagodowyWilkołak pisze:Zdolność do podróżowania w próżni jest jakościową cechą a nie ilościową.
nie. gdyby małpy rozwinęło ILOŚCIOWO swoją inteligencję do poziomu naszej też podróżowałyby w prożni. Ale z jakiegoś powodu od tysięcy lat nie rozwijają, zaś my tak. Bo nas coś pcha do przodu, zupełnie inna JAKOŚĆ.
Kamil Kończak pisze: Znam oświeconego i chętnie dam namiar - inna sprawa czy ktoś będzie chciał podążać ścieżką :) Niewielu chce bo to bardzo trudna droga ale jak pisałem - warta zachodu.
no ja też raz poznałem gościa ktróry uważał się za oświeconego, też pierdolił o jakiejś trudnej ścieżce i nagrodzie. I ja na to poszedłem... i zostałem świrem. Warto było? NIE!!!!
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Współczuję Ci. Ja wręcz przeciwnie - przestałem być "świrem" i jestem zdrowy. Co prawda jeszcze nie jestem na duchowej ścieżce ale już dostałem wiele dowodów, że jest prawdziwa.

Dzięki konkretnej medytacji i duchowej praktyce ruszyłem d...i zacząłem zmieniać swoje życie. Zacząłem jeździć dzięki medytacji jako wolontariusz do dpsu, przestałem się skupiać tak na sobie, odstawiłem leki, czuję się dobrze.

Na świecie jest wielu oszustów ale nie wszyscy. Oszuści chcą aby im płacić. Oszuści stosują różne wabiki aby przyciągnąć jak największą ilość wyznawców. Dlatego pozwalają na swobody seksualne i nie ma specjalnych zasad bo odstraszali by wyznawców- klientów.

Tym prawdziwym nie zależy na ilości ale na jakości, na duchowym postępie, dobru i wolności swoch uczniów. Od ludzi nie biorą ani grosza - mają swoje rodziny, dzieci i sami zarabiają a siebie. W żaden sposób nie wtrącają się także do życia swoich uczniów - jeśli ktoś pragnie iść ścieżką, to dobrowolnie zobowiązuje się do przestrzegania pewnych zasad ale nikt nie kontroluje ich przestrzegania - wynika to ze świadomego wyboru i zrozumienia, człowiek sam musi się pilnować a jeśli np. nie medytuje i nie przestrzega zasad, to sam traci na swoim duchowym postępie. Pełna wolność i odpowiedzialność. Tacy nauczuciele zabraniają robić z siebie guru, bożków i idoli - mówią, że są pokornymi sługami Boga Ojca.

Oszuści przestawiają wiele spraw w sposób zakłamany - np. new age i wiele religii - nie mówi o prawdziwym położeniu nas ludzi, tylko karmi nasze fałszywe ja, przedstawia polukrowaną wizję rzeczywistości. Ci nauczyciele nie owijają niczego w bawełnę, stawiają kawa na ławę. Dlatego tak niewiele osób chce podążać za ich naukami. Ponieważ odstraszają ludzi pewne wymagania, konfrontacja z prawdą o nas samych i wysiłek. Wybierają za to guru, którzy twierdzą że pewne rzeczy można zdobyć bezwysiłkowo i iść na skróty, bez życia pewnymi zasadami.

Przychodzą aby łączyć ludzi w miłości i braterstwie - nie oczekują, że ktoś porzuci swoją religię w której się wychował - mówią, że to sprawa człowieka, że może być na duchowej ścieżce i przestrzegać jej zasad oraz być w religii. Zabraniają narzucania innym filozofii tej scieżki oraz przekonywania kogokowiek - mówią, że sami swoimi czynami powinniśmy być przykładem i jedynie delikatnie zachęcać kogoś jeśli będziemy widzieli zainteresowanie. Takiemu komuś można zaufać bo na każdym kroku pokazuje swoją pokorę, tolerancję i wielkość.

Kiedy człowiek na skutek jakiejś praktyki staje się bardziej zrównoważony, wzrasta silna wola i samodyscypllina, opanowanie, odwaga, panuje nad swoimi emocjami, pokornieje, zaczyna się nastawiać na dawanie a nie tylko branie- to jest jasne, że taka praktyka przynosi dobre owoce. A jeśli zna takich osób wiele i podążają tą samą ścieżką, dostaje pełno namacalnych dowodów , to przestaje być sceptyczny i wie, że nie wszystko w tym świecie jest kłamstwem i oszustwem. Kiedy widzi ludzi, którzy żyją tym co mówią i nie jest to fikcja.

Jeśli więc człowiek na pewnej drodze zyskuje tylko harmonię, staje się bardziej grzeczny, kulturalny, przestaje innym narzucać swoje poglady to wie, że podąża dobra drogą.

aleksander pisze:Kamil a skąd wiesz że ten człowiek jest oświecony?

To pewne moje intymne sprawy, doświadczenia duchowej rzeczywistości, które sprawiły że pewna teoria stałą się wiedzą i namacalnym doświadczeniem.

Jeśli pewna filozofia mówi o duchowej inicjacji i o tym, że oświecony Mistrz przyłącza duszę do wiecznej, boskiej rzeczywistości - i ta moc objawia się wewnątrz człowieka jako widzialne światło i słyszalny dźwięk i powoduje, że człowiek zakochuje się w tym dźwieku, który w żaden sposób nie przypomina ziemskiego i powoduje w człowieku coraz większą harmonię, spala strach i daje większą wolnośc i równowagę to wie, że podąża dobrą drogą i ktoś nad nim czuwa.

Kiedy pewna filozofia i jej teoria mówi o kregu narodzin i śmierci Brahmana, który trzyma dusze w niewoli, kiedy mówi że istnieje brama śmierci przez którą przeciśnie się tylko dusza, która nie posiada ziemskich przywiązań do materii, czyli słynne "ucho igielne" i kiedy człowiek był u tej bramy, to wie że wiele rzeczy którą przedstawiają różne filozofie to prawda.

I wtedy człowiek zaczyna łączyć sobie rożne fakty z przeszłości, kiedy jako małe dziecko w chorobie, kiedy walczyły o niego siły negatywne powtrarzał w gorączce "ja jestem w Tobie a Ty we mnie", co całkowicie pokrywa się z naukami tych filozofii, że na drodze do wyzwolenia na skutek duchowej praktyki dusza wtapia się w astralną postać Mistrza (w świecie astralnym, który jest światem ogromnej iluzji i bez przewodnika się go nie przejdzie) a Mistrz zabiera duszę do Domu Ojca bo sam jest jednym z Ojcem czyli wiecznym poziomem "Ja i Ojciec jedno jesteśmy" co było nauką wielu dawnych i obecnych oświeconych.

Kiedy od dziecka człowiek miał sny, że lata i kiedy przestaje się koncentrować to spada w dół a kiedy koncentracja wrasta, to idzie w górę co całkowicie pokrywa się z medytacyjną praktyką. Kiedy od dziecka sam z siebie czuł, że ciało jest więzieniem dla duszy i pragnie się z niego wyzwolić a potem poznaje ludzi, którzy twierdzą to samo. Kiedy świat od dziecka wydaje mu się nierzeczywistnym snem, mayą i nie czuje pokrewieństwa i poczucia więzi ze swoją rodziną, kiedy myśli o Bogu.

Kiedy od dziecka wie, że nastąpi taki dzień, że będzie chciał popełnić samobójstwo ale jednocześnie czuje, że ktoś nad nim czuwa - kiedy w życiu wielokrotnie coś mu dupę uratowało, to przestaje być sceptyczny.

the formless."

Awatar użytkownika
aleksander
bywalec

Post autor: aleksander »

Dużo napisałeś, ale ja tam nie widzę odpowiedzi na moje pytanie.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Trudno, nie mam potrzeby nikogo do niczego przekonywać. Podzieliłem się jedynie swoimi doświadczeniami, związanymi w rzeczywistością duchową, wewnętrzną. Dla jednego to będą odpowiedzi na pytania a dla drugiego żadne odpowiedzi nie będą wystaraczające - taka już ludzka natura :)

the formless."

Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

wildchild88 pisze:
JagodowyWilkołak pisze:Zdolność do podróżowania w próżni jest jakościową cechą a nie ilościową.
nie. gdyby małpy rozwinęło ILOŚCIOWO swoją inteligencję do poziomu naszej też podróżowałyby w prożni. Ale z jakiegoś powodu od tysięcy lat nie rozwijają, zaś my tak. Bo nas coś pcha do przodu, zupełnie inna JAKOŚĆ.
Teraz można spróbować zdefiniować tę jakość, tą jakością jest to samo co pcha ludzi na najwyższe szczyty górskie świata.

Zwierzęta po prostu są, nie wiedzą o celu stania się kimś ponad to czym są. Jaka część świadomości odpowiada za program przekraczania barier tego nie wiem. Skąd się wzięła też nie wiem.
Za tym musi stać cały nowy szlak biochemiczny od poziomu regulacji ekspresji określonych genów którego zwierzęta nie mają, zwierzęta nie chorują na schizofrenię.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
unreal
zaufany użytkownik

Post autor: unreal »

98-99% genomu szympansów i ludzi jest identyczna.
W tym 1% procencie znajduje się nieproporcjonalnie duża liczba genów odgrywających rolę w obronie immunologicznej, zwłaszcza w części określanej jako odpowiedź zapalna.
Zbadano warianty genów z tym związanych. Szczególe zmiany widoczne są w genie APOE kodującym apolipoproteinę E (ogniwo w procesie transportu i metabolizmu lipidów). APOE ma 3 typowo ludzkie warianty, z których najczęstszy to APOE e4 i APOE e3. APOe e4 bardzo przypomina sekwencję szympansią, co wskazuje, że jest to wariant pierwotny. Ale jego odmienność od szympansiego polega na tym, że bardzo wyraźnie wzmacnia ostrą fazę odpowiedzi zapalnej, poprzez zwiększenie wytwarzania interleukiny i IL6 oraz czynnika martwicy guza (TNF alfa) wywołującego gorączkę. Wariant APOE e4 zwiększa absorpcję tłuszczów w jelicie oraz ich przechowywanie w organizmie. Zbadano dzieci z brazylijskich favel. Te z wariantem APOE e4 wypadają lepiej w testach poznawczych, niż rówieśnicy bez tego wariantu. Tłumaczy się to lepszą absorpcją cholesterolu, niezbędnego podczas rozwoju neuronów w mózgu. Hominidy zostały wyposażone poprzez dobór naturalny w udoskonalony system do zwalczania zagrożeń mikrobiologicznych. Wzrost narażenia na infekcje wynikał z przechodzenia na mięsożerność. Na początku była to padlinożerność, co zwiększało prawdopodobieństwo wprowadzenia patogenów przez przewód pokarmowy. Dla porównania, dieta dzikich szympansów zawiera tylko około 5% mięsa, a zawartość tłuszczu zwierzęcego w przeliczeniu na suchą masę około 2,5%. Hominidzi mieli nowe źródło białka i kalorii, co pozwalało wykarmić rosnący mózg.
Człowiek utracił niektóre geny (receptorów węchowych), inne zyskał (Morpheus o nieznanej funkcji, miR-941 - miRNA), inne zmutowały (FOXP 2, czyli gen "mowy", obecny m.in. u myszy i ptaków). Istotne też są różnice na poziomie regulacji, o wiele trudniejsze do zbadania.
Nie ma jednego, czy kilku "genów człowieczeństwa", za różnice odpowiada kumulacja wielu niewielkich różnic.
“różnica między człowiekiem a innymi zwierzętami ma charakter ilościowy, a nie jakościowy” K. Darwin
LaDopamina
Awatar użytkownika
wildchild88
zaufany użytkownik

Post autor: wildchild88 »

unreal pisze:98-99% genomu szympansów i ludzi jest identyczna.
z tego co ja słyszałem to pod względem genetycznym najbliżej nam do świń a nie małp
unreal pisze: “różnica między człowiekiem a innymi zwierzętami ma charakter ilościowy, a nie jakościowy” K. Darwin
naprawdę tak powiedział? ze stricte fizycznego statycznego punktu widzenia można tak stwierdzić, ale szersze spojrzenie z perspektywy czasu jasno pokazuje że różnimy się jakościowo od zwierząt nie ma co do tego wątpliwości
Live one day as an eagle or a lifetime as a fly
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

http://www.genenames.org/cgi-bin/gene_s ... match=DRD4
Gen ryzyka, występuje też myszy. Jest powiązany z występowaniem zaburzeń psychicznych.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
ODPOWIEDZ

Wróć do „filozofia”