Amisulpryd - czy w małej dawce wywołuje urojenia ?
Moderator: moderatorzy
Amisulpryd - czy w małej dawce wywołuje urojenia ?
Przeczytałam że Amisulpryd w małych dawkach : " Lek stosowany w małych dawkach preferencyjnie blokuje presynaptyczne receptory D2/D3 – skutkiem jest uwalnianie dopaminy i zjawisko „odhamowania”. "
Czy skoro uwalnia dopaminę - może nasilić lub wywołać urojenia w małej dawce ???
Czy skoro uwalnia dopaminę - może nasilić lub wywołać urojenia w małej dawce ???
- Bright Angel
- zaufany użytkownik
Re: Amisulpryd - czy w małej dawce wywołuje urojenia ?
Małe dawki solianu mogą być dla niektórych osób niewystarczające i mogą pojawić się urojenia. Wg głównego nurty medycyny leki przeciwpsychotyczne nie powodują urojeń, ale wg nurtu antypsychiatrycznego leki przeciwpsychotyczne powodują objawy psychotyczne, czyli też urojenia.
Poza tym małe dawki wszystkich leków przeciwpsychotycznych są dla ludzi w remisji, to są tzw. dawki podtrzymujące.
Poza tym małe dawki wszystkich leków przeciwpsychotycznych są dla ludzi w remisji, to są tzw. dawki podtrzymujące.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
To jak z lekami antydepresyjnymi mogącymi prowadzić do samobójstw, przynajmniej w pierwszej fazie brania, a mowa o paru tygodniach.
- Necro
- zaufany użytkownik
Ja teraz jestem solianu 100mg i jest bardzo dobrze nie mam urojeń 

Śmierć Wrogom Ojczyzny
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
A solian w tej dawce działa w jakiś wyczuwalnie odmienny sposób?Necro pisze:Ja teraz jestem solianu 100mg i jest bardzo dobrze nie mam urojeń
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Necro
- zaufany użytkownik
Ponoć w tej dawce podnosi dopaminę więc przy schizofrenii może być nie ciekawie wiem jeszcze że ludzie na depresję biorą dawkę do 100mg i czują się dobrze na tym neuroleptykuprzegłosowany pisze:A solian w tej dawce działa w jakiś wyczuwalnie odmienny sposób?Necro pisze:Ja teraz jestem solianu 100mg i jest bardzo dobrze nie mam urojeń

Śmierć Wrogom Ojczyzny
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
A solian w tej dawce działa w jakiś wyczuwalnie odmienny sposób?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Necro
- zaufany użytkownik
a mi to wiedzieć ty ponoć masz dużą wiedzę co do leków tu na forum lekomanku hahah 

Śmierć Wrogom Ojczyzny
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Jesteś lekarzem że tak łatwo operujesz pojęciami takimi jak dopamina, receptory D2/D3, itd.????? Najlepiej nie kombinuj tylko poradz się lekarza bo tutaj ludzie nie mają pojęcia co piszesz(przynajmniej bardzo duża większość).Karina91 pisze:Przeczytałam że Amisulpryd w małych dawkach : " Lek stosowany w małych dawkach preferencyjnie blokuje presynaptyczne receptory D2/D3 – skutkiem jest uwalnianie dopaminy i zjawisko „odhamowania”. "
Biorę 200 mg solianu na noc, bo przystał na to mój psychiatra, który jest dla mnie autorytetem, a nie np. Anton... Nie czuję żadnego odhamowania, uwolnienia dopaminy, nie mam żadnych objawów psychotycznych... Nie czuję się aktywna po wzięciu leku i po tym śpię bez problemów. Gdyby rzeczywiście, mnie, aktywizował, to nie mogłabym go brać na noc.Karina91 pisze:Przeczytałam że Amisulpryd w małych dawkach : " Lek stosowany w małych dawkach preferencyjnie blokuje presynaptyczne receptory D2/D3 – skutkiem jest uwalnianie dopaminy i zjawisko „odhamowania”. "
Rzadko bywam aktywna, bo z powodu, niepotrzebnie moim zdaniem, obniżanej dopaminy prawie nic mi się nie chce.
Każdy indywidualnie reaguje na leki. U mnie nietypowym skutkiem ubocznym, na każdej dawce solianu/ amisan bywają natrętne myśli.
Szkoda, że mam tak przytępione emocje, że od lat nie płakałam, z rzadka się tylko wzruszałam i prawie nie pamiętam kiedy ostatnio coś doprowadziło mnie do śmiechu.

To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie.