Jak działają neuroleptyki na emocje?
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Jak działają neuroleptyki na emocje?
Witam mam pytanie w związku lekòw neuroleptykòw,czy jeśli bym trafił na lek,który na mnie dobrze działa,dobrze bym dobrał lek,to czy ten lek jak te emocje przytłumi bo one przytłumiają emocje to czy te emocje by były przytłumione trochę,prawie niezauważalnie czy zdecydowanie by były mocniej przytłumione? jak to jest z tymi emocjami bo ja niewiem czy wtedy człowiek czuje się jak zombie,nic wtedy nie cieszy albo mało cieszy albo prawie nic,jak to jest?czy to można przetrwać,czy jest ciężko?Czy niema wyjścia?
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
Re: Jak działają neuroleptyki na emocje?
To na pewno indywidualnie, kwestią świadomości jest odczuwanie emocji.
Zawsze je miałem i to raczej dużo.
Teraz biorę abilify na f.20.
Zawsze je miałem i to raczej dużo.
Teraz biorę abilify na f.20.
nic
Neuroleptyki silnie oddziałują na emocje, takie między innymi ich
cel - ograniczenie emocji, zarówno tych negatywnych, jak pozytywnych.
Każdy kto odstawia lek zauważa, że zaczyna odżywać. Taka jest prawda.
cel - ograniczenie emocji, zarówno tych negatywnych, jak pozytywnych.
Każdy kto odstawia lek zauważa, że zaczyna odżywać. Taka jest prawda.
Czyli z radością,żartowaniem,robieniem se jaj nici? czy jakieś tam emocje są czy prawie wogòle ich niema? Niema żadnego dobrego leku?
Ostatnio zmieniony czw mar 05, 2015 7:08 pm przez shinok, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: bla bla
To mój zawód. Tzn żartuję.shinok pisze:Czyli z radością,żartowaniem,robieniem se jaj nici?
Dobierz sobie spokojnie leki i będzie dobrze. Gitara zagra.
Ja mam ich dużo. A leki mam okej.shinok pisze:czy jakieś tam emocje są czy prawie wogòle ich niema? Niema żadnego dobrego leku?
nic
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Taka prawda, że guzik prawda. Ostatnio byłem praktycznie na odstawieniu leków i co? I dupa! Mam derealizację-depersonalizację po raz pierwszy w życiu - od kilku miesięcy (a teoretycznie choruję mnóstwo, kilkanaście lat, leki zażywam kilka) i pierwszy raz czuję się odcięty od emocji. To nie kwestia leków. Pierdolita. Emocje są przereklamowane.Wspaniale pisze: Każdy kto odstawia lek zauważa, że zaczyna odżywać. Taka jest prawda.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Ale co ogólnie lek pomaga lub pomògł?czy masz zamiar zmienić?odstawić? Ale te leki to badziewia ja pitole.
Po lekach wszelakie emocje są płaskie jak naleśnik.
Tak.Emocje są przereklamowane.
Ta a powiedz czy coś bierzesz,jak u ciebie z popędem seksualnym (potencją i libido)?
Emocje - pozytywne - są kwintesencją życia.Arom pisze:Po lekach wszelakie emocje są płaskie jak naleśnik.
Tak.Emocje są przereklamowane.
Na niskich dawkach różnych leków nigdy nie miałem problemu z normalnymi, zdrowymi emocjami. Na wysokich dawkach występował efekt zombie, a bez leków to szkoda gadać.
Jak lekarz ustawi Ci dobrze dawkę jakiegoś sprawdzonego neuroleptyku, to nawet nie odczujesz jego działania. Zajmuje to często trochę czasu, ale chyba warto, tak przynajmniej było w moim przypadku. Problemy emocjonalne to pikuś w porównaniu z psychozą.
Jak lekarz ustawi Ci dobrze dawkę jakiegoś sprawdzonego neuroleptyku, to nawet nie odczujesz jego działania. Zajmuje to często trochę czasu, ale chyba warto, tak przynajmniej było w moim przypadku. Problemy emocjonalne to pikuś w porównaniu z psychozą.
To się wybiera mniejsze zło i żre drażetki, ale problemy emocjonalne to nie to samo co życie w emocjonalnej drętwocie, za szybą, bez chęci do czegokolwiek.Bardo pisze: Problemy emocjonalne to pikuś w porównaniu z psychozą.
Nie musisz mi tego tłumaczyć, tkwiłem w takim stanie ładnych parę lat w ciągu moich kilkunastu lat choroby (kiedyś miałem nawet na tym forum przez pewien czas avatar człowieka za szybą). Trzeba starać się to przełamywać, bo im dłużej trwa tym ciężej z tego wyjść. Co do emocji, jeśli nie mają one powodu żeby się pojawiać to ich po prostu nie ma i jest to naturalny stan. Kiedy człowiek zaczyna żyć na miarę swoich możliwości i doświadczać różnych rzeczy, wtedy emocje podążą.
emocje...jedno ścierwo
czasem mogłabym zostać nałożnicą szatańską
byle tylko przestać czuć
czasem mogłabym zostać nałożnicą szatańską
byle tylko przestać czuć
Poczucie radości, szczęścia, spełnienia, nadzieja na jutro - to takie ścierwo?Gehenna pisze:emocje...jedno ścierwo
to takie rzadkie i kruche
ps. widzę,że lokalizację masz coraz bardziej precyzyjną
ps. widzę,że lokalizację masz coraz bardziej precyzyjną
Jeszcze trochę a będzie z dokładnością do 2 metrów - tyle trzeba, by siła rozprysku zmiotła obiekt.
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
Ja nie mam żadnych emocji - ani pozytywnych ani negatywnych. Po prostu jedna wielka pustka w środku. Ale miałam tak zanim zaczełam przyjmować neuroleptyki, więc to raczej kwestia choroby nie leków. Pzdr.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie
aby cię strzegli na wszystkich twych drogach(...)
A ile bierzesz tego neuroleptyka?
- maliana
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 8098683
- Kontakt:
biorę haloperidol 2-5 -7 mg.
Pozdrawiam, m.
Pozdrawiam, m.
(...)swoim aniołom dał rozkaz o tobie