Rzucanie palenia tytoniu/papierosów

Tu znajdują się inne popularne tematy nie związane ze schizofrenią.

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
PIĘKNO ZDROWIA
zaufany użytkownik

Rzucanie palenia tytoniu/papierosów

Post autor: PIĘKNO ZDROWIA »

Pewnie większość z Was już rzuciła. Drogi to nałóg, kasy idzie na to za dużo więc i ja postanowiłem rzucić. Jak to zrobić najprościej. Mam już e-papierosa, popalałem ale ciągle mi czegoś brakowało i to nie nikotyny której w epapierosie jest pełno, a jednak nie da sie tym napalić. Jak Wy sobie poradziliście ? Co doradzacie ?
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Re: Rzucanie palenia tytoniu/papierosów

Post autor: Niemamnie »

Allen Carr
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
PIĘKNO ZDROWIA
zaufany użytkownik

.... kojarzy mi sie on z książką, gdzie przez cały czas powtarza autor, że palenie jest niezdrowe i dzień bez papierosa to dzień bez trutki. Dawno czytałem, raczej przeglądałem. Mógłby ktoś ztreścić. Mnie chodzi, żeby rzucić bez skutków odstawienia, może czymś zastąpić, jakimiś ćwiczeniami lub medytacją. Macie jakieś pomysły.
Bardo
moderator
moderator

Post autor: Bardo »

Może lepszy epapieros ;) Taka inwestycja się zwróci. Mój daje ładną, obfitą chmurkę, w zupełności mi
wystarcza zastępując zwykłego śmierdziucha. Przerzuciłem się 3 lata temu i przez ten czas wypaliłem
może paczkę papierosów, na samym początku.
leonidas
zaufany użytkownik

Post autor: leonidas »

Kup sobie tabex kosztuję ok 65-75 zł nie cały miesiąc się bierze, po mniej więcej 4 dniach przestaje się palić. Ale oprócz tabletek to trzeba też dać od siebie, bo ochota jest przez długi czas, żeby chociaż jednego buszka wziąć.
Awatar użytkownika
JudasHonor
moderator
moderator

Post autor: JudasHonor »

I najlepiej jak się wybierze odpowiedni moment na kurację Tabexem, może w czasie urlopu. Tabex działa dosyć mocno, tak że po 4-5 dniu odstawiasz papierosy. Paliłem około 10 lat i Tabex pomógł mi rzucić.
Kolejny dzień pełen nowych możliwości.
Awatar użytkownika
PIĘKNO ZDROWIA
zaufany użytkownik

Dzięki :)
Katarzyna55
zarejestrowany użytkownik

Post autor: Katarzyna55 »

Musisz dorosnąć do decyzji o rzuceniu palenia a to trwało u mnie 3 pełne miesiące, Tabex nie pomógł. Codziennie w myślach rugałam siebie że głupia nieodpowiedzialna itp a po tym ile fajnych rzeczy mogłabym kupić i pewnego pięknego dnia wstałam zjadłam, kawka i zero papierosa. Po prostu od razu 0 papierosa i tak trwam 7 miesięcy. Tylko silna wola. Teraz czuję zapachy a nie smród.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Bez względu na to jaką konkretnie metodą się zerwie z paleniem to warto sobie wziąść głęboko do serca, że uczynienie nawet jednego wyjątku od decyzji o niepaleniu automatycznie oznacza stopniowy pełny powrót do nałogu :!:

Osobiście nie palę już ponad 10 lat i papierosy stały się dla mnie 100% neutralne, tj. mogę sobie np. siedzieć w pubie w sali dla palących i nie odczuwam ani śladu tęsknoty za papierosem.
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

dzisiaj rzuciłem, to jakieś chore jak się pali ten shit, autodestrukcja
nic
Awatar użytkownika
sheche
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: 67364081

Post autor: sheche »

nie palę już 13 miesięcy, a paliłam około 20 lat, najpierw przed rzuceniem żułam nicorette 2 miesiące z czasem coraz mniej i rzuciłam w końcu skutecznie, ale trzeba rzuć gumę zamiast palić, powodzenia w rzucaniu każdemu kto próbuje rzucić
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Nie palę od roku. Pomogło uczestnictwo w pogrzebie koleżanki, która zmarła na raka płuc - paliła dużo, potem miała też przerzuty do jamy brzusznej. Cierpiała bardzo.
Melisa
marchewkowy
bywalec

Post autor: marchewkowy »

Od pewnego czasu rzuciłem palenie, z dnia na dzień... zwyczajnie stwierdziłem - kończę z tym po 17 latach. Raz tylko się poddałem u znajomych przy piwie wypaliłem 2 fajki.

Po miesiącu zmniejsza się głód nikotynowy, po 2 praktycznie zapomina się o chęci palenia, w tym czasie pomagałem sobie ziarnami słonecznika - kupowałem tego na kilogramy :D
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

Rozmawiałem ostatnio z moim psychiatrą na temat przyczyn zgonów schizofreników.
Powiedział, że najczęstszą przyczyną zejścia są samobójstwa. Na drugim miejscu choroby krążenia, co wynika z zaniedbań zdrowotnych i palenia, przy czym:
- nikotyna nie jest trucizną, jest obojętna dla zdrowia i w psychiatrii były próby wykorzystania jej działania na schizofrenię pod postacią plastrów i inhalatorów. Lekarz przedstawiając działanie nikotyny przyrównał ptaka do bombowca, z których oczyma schizofrenika (reakcja mózgu na którą nie ma się świadomego wpływu) ptak dopiero pod wpływem leków jak i przy odpowiedniej dawce nikotyny jest niegroźny. (stąd tak wielu schizofreników sięga po niktotynę).

To tak na marginesie podaję jako ciekawostkę. Przeczytałem bowiem na formum czyjąś wypowiedź, że schizofrenia skraca życie o 10 lat.
WalutowyInwestor
Kontakt:

Post autor: WalutowyInwestor »

Ja rzuciłem palenie jak zostałem przetransportowany do szpitala w Niemczech gdzie nie można było palić, a że nie byłem wtedy zbyt mobilny to nie mogłem wychodzić na dwór, no i tak już zostało :)
Awatar użytkownika
shogun990

Post autor: shogun990 »

Nie pale analogow od połowy stycznia i cyber fajki od lutego. Najlepszy powód to chyba podliczyc kilka miesięcy ile poszlo na fajki a potem odpalić jakąś stronę z sklepem internetowym i sprawdzenie co można by sobie było kupić za te pieniądze. ;)) I nagle okazuje się że za 3-4 miesiące wydaliśmy na fajki 1500-1700 zl hmmm daje do myślenia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „tematy dowolne”