dlaczego schizofrenicy tyle palą?
Moderator: moderatorzy
dlaczego schizofrenicy tyle palą?
Schizophrenic smokers are self-medicating to improve processing of auditory stimuli and to reduce many of the cognitive symptoms of the disease.
This and other Brain Blogger articles can be found at http://brainblogger.com
Further commentary on this article can be read at http://brainblogger.com/2009/07/03/wh...
- lilithu
- zaufany użytkownik
- Status: copywriter
- Gadu-Gadu: 3275512
- Kontakt:
Re: dlaczego schizofrenicy tyle palą?
Czytałam kiedyś artykuł na ten temat, w którym było napisane właśnie, iż naukowcy, którzy badali ów fenomen palenia wśród chorych na schizofrenię, odkryli, iż nikotyna zawiera pewną substancję chemiczną, która ma niezwykle silne działanie terapeutyczne w przypadku schizofrenii, a jej zażywanie poprzez palenie papierosów w organizmie chorych wywołuje efekt taki, iż organizm co raz bardziej jej się domaga - bo mu pomaga oczywiście - a tym samym chory co raz bardziej potrzebuje zapalić i co raz więcej pali... ot proste!
A ponoć naukowcy planują dalsze badania w tym kierunku, w celu wyodrębnienia sztucznie tejże substancji z nikotyny i produkcji leków na schizofrenię bazujących na niej, co by wyeliminować niezwykle szkodliwe działanie nikotyny i innych substancji np. smolistych podczas zażywania jej w formie papierosów. A tym samym daje to nadzieję nam chorym - przynjamniej jakąś tam zawsze he... O_o 

"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
Czy ja wierzę?? nie ja nie wierzę, ja myślę...
W. Wharton
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
- Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu
Bzdury wymyślane przez nałogowców, przeczytajcie Allna Carra i więcej nie będziecie palić.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- lilithu
- zaufany użytkownik
- Status: copywriter
- Gadu-Gadu: 3275512
- Kontakt:
JagodowyWilkołak pisze:Bzdury wymyślane przez nałogowców, przeczytajcie Allna Carra i więcej nie będziecie palić.
przykro mi ale to niestety żadne bzdury - lecz potwierdzone badaniami naukowe fakty, aczkolwiek dopiero co niedawno, tak więc mogą być jeszcze szerzej nieznane hehe

Pozdrawiam i ściskam cieplutko - Wasza Lilith z Krainy Czarów...
"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
W. Wharton
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Badania są takie jak sponsorowany grant.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Mnie się wydaje, że nikotyna pomaga się skoncentrować. Powoduje wydzielanie się acetyloholiny odpowiadającej za koncentrację (np. dlaczego ludzie w stanie wskazującym kropią ćmiki jak smoki? - bo alkohol dekoncentruje) i jest to naukowo sprawdzone i dowiedzione. Jednakowoż tzw. "braki poznawcze" w schizofrenii wydają mi się czymś innym i niepowiązanym z działaniem acetyloholiny. "Braki poznawcze" znaczą tu nieprawidłowe wyciąganie wniosków z różnych sytuacji, interpretowanie znaków, zdarzeń ksobnie czy urojeniowo. Na to żaden papierosek nie pomoże, choć może pomóc w koncentracji np. podczas czytania książki.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Czy niedotlenienie powoduje koncentrację?
Nie.
Niewykluczone że u wielu ludzi schizofrenia by w ogóle nie wystąpiła gdyby się nie podtruwali.
Nie.
Niewykluczone że u wielu ludzi schizofrenia by w ogóle nie wystąpiła gdyby się nie podtruwali.
.
Ostatnio zmieniony pt kwie 10, 2015 11:45 am przez EB, łącznie zmieniany 1 raz.
Nikotyna pobudza przyjmujących psychotropy. Zwykle są to silne dawki
w przypadku schizofrenii, zwłaszcza w szpitalu. Dochodzi do tego nuda, okoliczności. Potem u niektórych pojawia się nałóg. Przede wszystkim
jednak odkrycie, że palenia pobudza, zwłaszcza z rana, ale na krótko,
zachęca do palenia, więc pali się, ile wlezie.
w przypadku schizofrenii, zwłaszcza w szpitalu. Dochodzi do tego nuda, okoliczności. Potem u niektórych pojawia się nałóg. Przede wszystkim
jednak odkrycie, że palenia pobudza, zwłaszcza z rana, ale na krótko,
zachęca do palenia, więc pali się, ile wlezie.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
https://www.google.pl/search?q=nikotyna ... jxaOT2gOACJagodowyWilkołak pisze:Czy niedotlenienie powoduje koncentrację?
Nie.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- Niemamnie
- zaufany użytkownik
Potrafisz się skoncentrować myśląc o kolejnym papierosie?
- Melancholik
- zaufany użytkownik
- Status: Brak
Widząc po sobie to... palenie zaczęło się wtedy kiedy choroba i tak już zostało.
Dwa słowa(schizofrenia paranoidalna).
Jestem chory, a dzięki przeczytuaniu książki Allena Carra udało mi się rzucić palenie. Polecam i pozdrawiam.
Ja też jestem chory, rzuciłem 4 miesiące temu. Dzięki tabexowi.