Klozapol - wasze opinie i doświadczenia
Moderator: moderatorzy
Re: Klozapol - wasze opinie i doświadczenia
Dzięki za tak obszerne wyjaśnienie tematu. A wiesz może czy picie alkoholu i branie klozapolu może wpłynąć na te skutki uboczne co wymieniłaś?
- lilithu
- zaufany użytkownik
- Status: copywriter
- Gadu-Gadu: 3275512
- Kontakt:
Nie znam zbyt dokładnie wpływu alkoholu akurat na to opisane przez mnie działanie (uboczne) Klozapolu aczkolwiek przypuszczam że jakiś wpływ raczej ma ale co pewne - zdecydowanie negatywny.
Ale tak poza to ostrzegam - Klozapol i alkohol to połączenie gorsze niż śmieć i wszystkie diabły razem wzięte hehehe
Ja bym nie miała odwagi choćby tylko próbować tego łączyć - a zdecydowanie nie należe do strachliwych ludzi, a bardzo często - wręcz skrajnie przeciwnie, tak więc zastanów się lepiej nim będziesz gorzko żałował cierpiąc zapewne też nielekko 
Pozdrawiam i cieszę się, że mogłam jakoś pomóc!!
Ale tak poza to ostrzegam - Klozapol i alkohol to połączenie gorsze niż śmieć i wszystkie diabły razem wzięte hehehe

Pozdrawiam i cieszę się, że mogłam jakoś pomóc!!

"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
Czy ja wierzę?? nie ja nie wierzę, ja myślę...
W. Wharton
Klozapol to super lek.Pozatym wywiera silne działanie uspakajające,co jest ważne przy psychozie i stanach lękowych.Brałem go dosyć dawno temu.Teraz niestety go nie biorę.
Psychiatra zapisała mi inne leki.

- grenadine
- bywalec
- Gadu-Gadu: 22162777
Biorę klozapol w dawce 150 mg na noc. Do tego abilify 15 mg rano. Klozapina została mi włączona podczas pobytu w szpitalu jako lek ostatniej szansy, dalej czekałyby mnie chyba tylko elektrowstrząsy. Ze skutków ubocznych mogę wymienić spanie po 12 godzin (przy mojej dawce), lekki ślinotok w nocy. Badania krwi od roku wychodzą mi dobrze. Oczywiście chciałabym zmienić klozapol na jakiś łagodniejszy lek, ale na razie czuję się dość dobrze i nie chciałabym, żeby podczas ewentualnej zmiany moje samopoczucie się pogorszyło. Brałam mnóstwo leków w szpitalu (łącznie z olanzapiną w zastrzykach) i dopiero klozapol pomógł. Klozapol jest dla mnie dobrym lekiem, chciałabym spać mniej, ale na razie nie chcę obniżać dawki. Wolę klozapol od solianu po którym mniej spałam, ale miałam wysoką prolaktynę i rozregulowane hormony.
Pozdrawiam serdecznie, grenadine.
Pozdrawiam serdecznie, grenadine.
- amigo
- zaufany użytkownik
Obecnie biore 800 mg solianu i 40 mg olanzapiny, mam dyskinezy.To jest bardzo duza dawka lekow.Lekarz wprowadzil mi od dzis klozapol, na poczatek dawka 75 mg na dobe.
Dzis pierwszy raz wezme 25 mg i zobacze jak sie po tym bede czul, lekarz mowil ze w ogole nie powinienem poczuc tej dawki.
Po jakim czasie sie zwieksza dawke ?
Dzis pierwszy raz wezme 25 mg i zobacze jak sie po tym bede czul, lekarz mowil ze w ogole nie powinienem poczuc tej dawki.
Po jakim czasie sie zwieksza dawke ?
Czytałem na innym forum psychiatria.info.pl, że jeśli się weźmie klozapol to trudno potem dobrać jakiekolwiek leki, bo nie chcą już tak skutecznie działać. Prawda to?
Podobno tak, Klozapol nazywany jest "lekiem ostatniej szansy". Sam go nie brałem, więc nie wiem ile w tym prawdy.
-
- zaufany użytkownik
leonidas pisze:Czytałem na innym forum psychiatria.info.pl, że jeśli się weźmie klozapol to trudno potem dobrać jakiekolwiek leki, bo nie chcą już tak skutecznie działać. Prawda to?
Prawda jak się chce zejść z klozapolu to trzeba w warunkach szpitalnych...
"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"
To dziwne, bo znam przypadki co klozapol odstawiany był w domu, poza tym u tych osób z powodzeniem działają inne leki z różnym skutkiem u jednego bez objawów psychotycznych u drugiego jako tako, ale nie gorzej niż przed klozapolem. Dodam też, że u tych osób klozapol nie był dany jako ostatni lek, lecz jako 5 czy 6 jakoś tak.
Zastanawiać może fakt dlaczego mówi się, że leki słabiej działają po klozapolu, wydawać by się mogło wręcz jak z benzo że z czasem przyjmowania organizm się uodparnia.
Martwi mnie to bo nie długo najprawdopodobniej dostane klozapol, a jest tyle leków w fazie testów. Nie wiem co robić.
Zastanawiać może fakt dlaczego mówi się, że leki słabiej działają po klozapolu, wydawać by się mogło wręcz jak z benzo że z czasem przyjmowania organizm się uodparnia.
Martwi mnie to bo nie długo najprawdopodobniej dostane klozapol, a jest tyle leków w fazie testów. Nie wiem co robić.
-
- zaufany użytkownik
nic nie robić czekać i potrzeba czasu ............
Czyli co nie brać klozapolu?, ale przecież tylu osobom on pomógł może i mi, by pomógł.
-
- zaufany użytkownik
najlepiej to spytaj lekarza który Cię prowadzi ...............
- amigo
- zaufany użytkownik
Mi jako jedyny lek, klozapol pomaga a przerobilem ich troche.
Jak sie robi badania to nie ma strachu, jak cos bedzie nie tak to lekarz odstawi lek.
Jak sie robi badania to nie ma strachu, jak cos bedzie nie tak to lekarz odstawi lek.
Słyszałem opinie od koleżanki, choć nie chce mi się w nią wierzyć, że klozapol można dostać tylko, albo w szpitalu, albo na oddziale, nie wolno w domu prawda to?
- lilithu
- zaufany użytkownik
- Status: copywriter
- Gadu-Gadu: 3275512
- Kontakt:
No niestety koleżanka była źle poinformowana, jako że Klozapol można bez problemu dostawać także w domu, co zresztą wiem z własnego doświadczenia - biorę w domu klozapol już od dobrych ponad kilku latleonidas pisze:Słyszałem opinie od koleżanki, choć nie chce mi się w nią wierzyć, że klozapol można dostać tylko, albo w szpitalu, albo na oddziale, nie wolno w domu prawda to?

Lecz poza tym - nie ma żadnych przeciwskazań co do zażywania klozapolu także w domu, poza warunkami ambulatoryjnymi!

W warunkach szpitalnych konieczne jest jedynie przyjmowanie tego leku (podobnie jak i wielu innych) w początkowej fazie - tzn. przez te kilka tygodni od rozpoczęcia jego zażywania niezbedne do tego, aby stężenie leku we krwi było stało no i lek zaczął prawidłowo działać

Pozdrawiam i ściskam - Lilith

"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
W. Wharton
Po jakim czasie zaczął u was działać klozapol? Pytam bo wolno się zwiększa dawkę, także efekt zadziałania leku może odwlec się w czasie o parę tygodni? Czy dawka 25 bo taką na razie biorę, a za tydzień dostane 50 mg, czy takie dawki działają antypsychotycznie?
Pytałem się lekarki jak często ludziom spada liczba białych krwinek po stosowaniu klozapolu, to powiedziała mi, że jak pracuję 20 lat to tylko raz jej się zdarzyło.
Pytałem się lekarki jak często ludziom spada liczba białych krwinek po stosowaniu klozapolu, to powiedziała mi, że jak pracuję 20 lat to tylko raz jej się zdarzyło.
- amigo
- zaufany użytkownik
Dawki antypyschotyczne to 400-600 mg, to co bierzesz to dawka dla dziecka 

A czy mozolnie się zwiększa dawkę tzn co tydzień co 50 mg np., czy może od razu się zwiększa do 400 mg?
- Dobro
- zaufany użytkownik
- Status: Karuṇā करुणा
- Gadu-Gadu: bla bla
Wątpię. Nie pamiętam jak się zaczynało branie K. u mnie, ale baaardzo powoli się schodzi.
W każdym razie.
W każdym razie.

Karuna a ty jak próbowałeś klozapolu to jakie efekty?
Ja wiąże wielką i ostatnią nadzieje z tym lekiem dlatego jestem ciekaw jak u ciebie działał.
Ja wiąże wielką i ostatnią nadzieje z tym lekiem dlatego jestem ciekaw jak u ciebie działał.