.
Moderator: moderatorzy
Re: Po SOLIANIE zawsze GINEKOMASTIA - cycki
Jak już Ci urosły cycki to zawsze możesz się nimi pobawić jak to robią podobno czasami kobiety gdy się nudzą a tak na poważnie to przekichane może poprostu zmniejsz dawkę solianu albo zmień w ogóle solian na coś innego.
W całym chaosie jest kosmos
w całym nie porządku sekretny porządek.
w całym nie porządku sekretny porządek.
Ja ostatnio czuję lekki ból jak dotykam jeden sutek. Myślę że to też jest związane z solianem. Eden nie boisz się że będziesz miał nawrót psychozy ? Jaką dawkę solianu brałeś ?
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Zdecydowanie radzil bym Ci w tym przypadku przejście na Amisan, opisywany przez Ciebie skutek uboczny zniknie prawdopodobnie bardzo szybko.pawel534 pisze:Ja ostatnio czuję lekki ból jak dotykam jeden sutek. Myślę że to też jest związane z solianem. Eden nie boisz się że będziesz miał nawrót psychozy ? Jaką dawkę solianu brałeś ?
Amisan dostanisz na receptę do Solianu, jedynie musisz zamowic opakowania z tabletkami o mniejszej dawce - zamiennik musi być tanszy, opakowanie z mniejsza dawka zawsze jest tansze, ale tych opakowan możesz wziąć więcej.
Re: .
Myślę że jak porozmawiam z moją lekarką to mi przepisze amisan z tym że wizytę mam dopiero za ponad miesiąc więc póki co jestem uwiązany do solianu. To dziwne to co piszesz o cenach. Ja za solian 100 mg płaciłem około 10 zł za opakowanie a opakowanie 200 mg było chyba poniżej 10 zł. Nie pamiętam dokładnie ale na 90% opakowanie 200 mg było tańsze niż 100 mg no i opakowań musiałem kupić 2 x mniej więc w ogóle sumarycznie taniej wyszło wziąć 200 mg tabletki zamiast 100 mg.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Nie, ten lek jest refundowany i Ty płacisz za niego 3,50, tylko w aptece patrza na cene na opakowaniu, w przypadku Solianu do chyba 160zl, a Amisanu 190 jeżeli chodzi o te sama dawke. Ale jeżeli weźmiesz mniejsza dawke, to na opakowaniu już będzie cena 120zl, dokładnie nie pamiętam, to tak przykładowo. To ceny hurtowe z których rozlicza się apteka, nas one nie dotycza, gdyz mamy lek refundowany na chorobę przewlekla.
Nie musisz mieć recepty na Amisan, dostaniesz go na receptę do Solianu, funkcjonuje u nas jako oficjalny zamiennik
Chyba ze już wykupiles receptę, wtedy faktycznie musisz czekac do wizyty. Ja na Solianie tez miałem wspomniany przez Ciebie bol, lekarz mi powiedział, ze to nie groźne, dopiero jak zaczalem się upierać, ze mi to dokucza dostałem Amisan.
Nie musisz mieć recepty na Amisan, dostaniesz go na receptę do Solianu, funkcjonuje u nas jako oficjalny zamiennik

Wykupiłem już solian na ostatnią receptę bo zawsze wykupuje w ciągu kilku dni od wystawienia recepty. Pogadam może z lekarką może wystawi mi receptę na amisan ale do wizyty prawie jeszcze 1,5 miesiąca więc muszę czekać. Mi ten ból bardzo nie przeszkadza tylko też się zastanawiałem czy to groźne jest ale skoro piszesz że nie to chyba nie ma się czym przejmować ale wziąłbym ten amisan choćby ze względu na to że łatwiej jak piszecie na nim schudnąć ale zobaczę co mi lekarka powie na zmianę leku. Nie chce brać recepty na solian 200 mg a wykupywać opakowania 100 mg amisanu bo wtedy 2 x więcej opakowań bym musiał wziąć więc by to drożej wyszło. Po ile w ogóle jest amisan w aptece ? Cena podobna do solianu ? Pytam o cenę dla pacjenta.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Tak, jest po 3,50 za opakowania 200mg - z refundacja.
Co do reszty to masz racje, tylko nie musisz prosić o zmiane leku, bo to w sumie ten sam lek
, oficjalnie
i nikt Ci nie powie, ze jest inaczej. To sa po prostu tak subtelne szczegoly, ze lekarze zwyczajnie nie zwracają na nie uwagi, ważne dla nich jest, ze lek pomaga na schi wiec działa tak samo i tyle, ale dla nas sa one nieraz istotne jak chleb i powietrze! Powiedz po prostu, ze masz ochote na ten zamiennik.
Co do reszty to masz racje, tylko nie musisz prosić o zmiane leku, bo to w sumie ten sam lek

Piszesz o solianie czy amisanie ? Ja jeszcze się zastanowię nad zmianą na amisan ale myślę że jak się zdecyduje i powiem lekarce to bez problemu mi przepisze amisan bo dobrze się z nią dogaduję.AntonPawlowicz pisze:Tak, jest po 3,50 za opakowania 200mg - z refundacja.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Re: Anton: Amisan jak chleb i powietrze
Pewnie bez problemu
Amisan w mojej aptece po 3,50 za opakowanie z refundacja.

Amisan w mojej aptece po 3,50 za opakowanie z refundacja.
Mój syn w szpitalu dostawał zamiennie, raz solian raz amisan (jak nie było solianu). Mówili, że to ten sam lek - jak zwróciłam pielęgniarce uwagę, przy wyjściu na przepustkę, że dała coś innego.pawel534 pisze:Ja jeszcze się zastanowię nad zmianą na amisan ale myślę że jak się zdecyduje i powiem lekarce to bez problemu mi przepisze amisan bo dobrze się z nią dogaduję.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Re: Anton: Amisan jak chleb i powietrze
Dokladnie, 100% racja. Lekarze niestety nie robia sobie nic z tego, czy się tyje czy nie tyje, czy wzrośnie prolaktyna czy nie, czy zamiennik czasem nie jest lepszy od oryginalu. Wazne żeby pomagal na objawy chorobowe, reszta lezy w gestii pacjenta. Prawda jest taka, ze lakarze nie maja tez czasu, ani możliwości by zaglebiac się w takie szczegoly oraz niuanse.
Lek pomaga? Pomaga. Nie ma objawow? Nie ma. Ale jest wzrost prolaktyny, rozumiem, w takim razie zmienimy lek - to typowe, naturalne podejście.
Żaden lekarz nie będzie pouczal pacjenta by lek zazywac z jedzeniem czy osobno (Amisulpiryd powinno się zazywac osobno od jedzenia z co najmniej godzinnym odstepem - węglowodany zaklocaja wchłanianie leku) czy po danym leku się schudnie czy zgrubnie, czy zostanie wypłukany magnez z organizmu (Amisulpiryd może dzialac delikatnie moczopędnie, obniza ciśnienie krwi oraz wypłukuje magnez - należy go suplementować).
Lekarze to poważni ludzi i zazwyczaj nie maja zwyczajnie czasu na podobne bzdury, choć nie raz od tych bzdur tak samo zależy nasze zdrowie. Wiele osob rezygnuje z leczenia wlasnie z powodu tycia oraz innych przykrych skutkow ubocznych, a przecież odrobina rozeznania i można tego zupełnie uniknąć! Niestety pacjenci zazwyczaj dziela się na dwie kategorie: slepo oraz bezkrytycznie ufam mojemu lekarzowi, on wie najlepiej, jeżeli czegos nie wie, to oznacza, ze to nie istnieje
oraz wszyscy lekarze to zlo najwieksze wraz z firmami farmaceutycznymi, chcą nas wszystkich zgladzic. A po co popadać w skrajności, trzeba po prostu na każdym kroku w zyciu kierowac się rozumem, nie dac się latwo strzyc jak owieczka i tyle 
Lek pomaga? Pomaga. Nie ma objawow? Nie ma. Ale jest wzrost prolaktyny, rozumiem, w takim razie zmienimy lek - to typowe, naturalne podejście.
Żaden lekarz nie będzie pouczal pacjenta by lek zazywac z jedzeniem czy osobno (Amisulpiryd powinno się zazywac osobno od jedzenia z co najmniej godzinnym odstepem - węglowodany zaklocaja wchłanianie leku) czy po danym leku się schudnie czy zgrubnie, czy zostanie wypłukany magnez z organizmu (Amisulpiryd może dzialac delikatnie moczopędnie, obniza ciśnienie krwi oraz wypłukuje magnez - należy go suplementować).
Lekarze to poważni ludzi i zazwyczaj nie maja zwyczajnie czasu na podobne bzdury, choć nie raz od tych bzdur tak samo zależy nasze zdrowie. Wiele osob rezygnuje z leczenia wlasnie z powodu tycia oraz innych przykrych skutkow ubocznych, a przecież odrobina rozeznania i można tego zupełnie uniknąć! Niestety pacjenci zazwyczaj dziela się na dwie kategorie: slepo oraz bezkrytycznie ufam mojemu lekarzowi, on wie najlepiej, jeżeli czegos nie wie, to oznacza, ze to nie istnieje