macie jakies sprawdzone sposoby na zasniecie ?

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Bobek222
zarejestrowany użytkownik

macie jakies sprawdzone sposoby na zasniecie ?

Post autor: Bobek222 »

bo nie moge dobrze spac.Jesli ma ktos jakies pomysly bylbym wdzieczny.
Gehenna
zaufany użytkownik

Re: macie jakies sprawdzone sposoby na zasniecie ?

Post autor: Gehenna »

długo już trwa ta bezsenność?
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Skupienie się na oddechu. Obserwacja tego jak przepona unosi się i opada. Obserwacja tego jak działa na nas oddech, jaki jest jego mechanizm.

Rozluźnienie ciała. Może to być spokojne rozluźnianie od paluszków stóp do mięśni twarzy i głowy. Można też "kierować" oddech na części ciała. Wlicza się w takie rozluźnianie narządy wewnętrzne, a na końcu nawet szpik kostny.

Nie wierzę w liczenie baranów. Zamiast brać od razu proszki, można takiej relaksacji spróbować. Powodują one sztuczny sen i dopóki można się bez nich obyć to proponuję jakiś naturalny sposób. Nie jest łatwo się rozluźnić w ten sposób, ale na mnie to działa i jestem zadowolony. Takie rozluźnianie potrafi mi zająć przynajmniej dobrą godzinę. Wszystko to oczywiście leżąc w łóżku. Leży się z reguły na plecach, ręce wzdłuż ciała, mogą być dłonie skierowane ku górze. Przykładowo można się też zwinąć w kłębek, ociepla to ciało. Mi na przykład w kłębku trochę nie wygodnie jest. Można też położyć się na boku, ręka pod głowę i nogi luźno, naturalnie, coś tak jakbyś szedł, takie ułożenie.

Czytanie książki też męczyć potrafi w nocy i powoduje szybsze zaśnięcie.
nic
Gehenna
zaufany użytkownik

Post autor: Gehenna »

karuna pisze: Nie wierzę w liczenie baranów. .
bo barany tupią przecież...

ja próbowałam koncentrować się na oddechu, ale byłam tak skoncentrowana że widziałam jak dnieje
the end
zaufany użytkownik
Gadu-Gadu: bla bla

Post autor: the end »

Gehenna pisze:ja próbowałam koncentrować się na oddechu, ale byłam tak skoncentrowana że widziałam jak dnieje
Ciekawe. Teoretyzując sobie mógłbym powiedzieć, że ciało mogło być napięte. Też energetyzuje to czasem, takie skupienie na oddechu, ale mi to przeszło. Na początku tak miałem.

Jak mówi chińskie przysłowie: "Wpierw spokojny robi się oddech, później ciało, po czym umysł".
nic
Awatar użytkownika
imon
zaufany użytkownik

Post autor: imon »

ja mam niezawodny... dobrze się zasypia jak jest się zadowolonym z życia i czuje się w sobie dużo czystej miłości wszechobecnej potrzeby przebywania w życiu innych osób, byciu zadowolonym z bycia najlepszą wersją samego siebie, znając cel swojego życia i dostrzegając jego sens... śpi się przyjemniej i wydajniej. jedna z moich teori z pogranicza prawdy rozświetlającej mrok dostrzega również w marihuanie środek relaksujący ssyłający sen.. która odblokowuje pory na energhię miłości, której możemy zwykle nie spostrzec i ucieka nam koło nosa... ale rownież pobudzajćy zależny od sytuacji. W młodości syrop diphergan.... Wizualizację schodzenia po schodach i liczenie 100 to sen ... 99 to sen... 98 to sen i tak do 1 to sen... jak dotrwasz to 1.... to będzie znaczyć, że za pierwszym razem nie zadziałało
F20
bywalec
Status: Elektrotechnik
Gadu-Gadu: 63718896

Post autor: F20 »

Eobry drink .
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

na mnie dziala chociaz jeszcze calej nie przeszlam

sciagnij sobie przez
http://www.atube.me/video/
i nagraj na mp3 player
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Post autor: Antonio Kontrabas »

Szklaneczka herbatki z chmiela - dobrze smakuje i mocno rozluznia, spi się jak za czasów niemowlectwa :) Kupisz w każdym sklepie zielarskim lub dobrym supermarkecie, cena około 9zl za 100g. Jest się z lekka przymulonym następnego dnia do południa.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Kapiel,szklanka mleka
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Z miodem :)
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Jak nie mogę zasnąć, to skupiam się na wdechu i wydechu, równocześnie powtarzam różne słowa w myślach i kiwam na przemian nogą lewą i prawą.

Jak całkiem jestem rozbudzona, to wstaję i włączam kompa. On działa jak usypiacz.

Poza tym moja Mama uważa, że jak ktoś długo nie może zasnąć, to powinien wstać, zająć się czymś, np. coś przekąsić, wypić herbatę, albo kawę- jak nie powoduje problemów z zasypianiem. Chodzi o to, by nie leżeć ciągle w łóżku, czekając na sen.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

No tak komp usypia.Mnie usypial ale on zostawal wlaczony.Przyszedl wlasnie rachunek za prad prawie 200zl :(

Pozdro Tup
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

jojo pisze:...Poza tym moja Mama uważa, że jak ktoś długo nie może zasnąć, to powinien wstać, zająć się czymś, np. coś przekąsić, wypić herbatę, albo kawę- jak nie powoduje problemów z zasypianiem. Chodzi o to, by nie leżeć ciągle w łóżku, czekając na sen.
No tak, to nie dziwota, ze potem tyje się co nie miara :roll: Po 17:00 ludziom z nadwaga wogule nie można spozywac posilkow! Nie wspominając już o czasie nocnym! Wylacznie plyny - soki, mleko, maslanke, kefir. Herbata zaburza mocno sen.
Ludzie w dzisiejszych czasach maja straszne nawyki zywieniowe, a potem maja pretensje do całego swiata, lekow, lekarzy. Trzeba zaczynać od siebie i własnego ogrodka.
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

No tak, to nie dziwota, ze potem tyje się co nie miara :roll: Po 17:00 ludziom z nadwaga wogule nie można spozywac posilkow!
Anton, tak się składa, że moja Mama, która stosuje się do tamtej zasady, jest bardzo szczupła.

Ja z kolei jadam po 18, ba nawet około 20, ale to że mam dużą nadwagę jest spowodowane przez leki, obniżony nastrój i wzmożony apetyt, a nie przez to, że źle się odżywiam.

Poza tym herbata na pewno nie powoduje problemów ze snem. Sypiam lepiej od mojej Mamy, a piję więcej od niej herbaty.
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

jojo pisze:
No tak, to nie dziwota, ze potem tyje się co nie miara :roll: Po 17:00 ludziom z nadwaga wogule nie można spozywac posilkow!
Anton, tak się składa, że moja Mama, która stosuje się do tamtej zasady, jest bardzo szczupła.

Ja z kolei jadam po 18, ba nawet około 20, ale to że mam dużą nadwagę jest spowodowane przez leki, obniżony nastrój i wzmożony apetyt, a nie przez to, że źle się odżywiam.

Poza tym herbata na pewno nie powoduje problemów ze snem. Sypiam lepiej od mojej Mamy, a piję więcej od niej herbaty.
No tak Ty jojo oraz Twoja mama sa najmądrzejsze na swiecie :lol:
Jedz sobie na zdrowie po 20, opychaj się do tego frytkami, buleczkami, paczkami i innymi pychotami, i zwalaj dalej cala wine na leki, tylko uważaj zebys nie skonczyla z zawalem bądź udarem. A w karcie wtedy na 100% zapisza - uwaga zazywa najgozniejszy lek na swiecie Solian ponaszacy wine za cale zlo swiata :icon-mrgreen: :lol: Z Twoim podejściem to bym nawet po Aspirynie przytyl :lol:
Herbata zawiera teine:

Właściwości czarnej herbaty:

Działa pobudzająco-zawiera dużo teiny.

Hamuje rozwój bakterii w układzie pokarmowym i pobudza go do wydzielania soków trawiennych

Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.

Zawarte w czarnej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.

Zawiera dużo garbników, co może zmniejszyć wchłanianie się minerałów mikroelementów do organizmu.

Garbniki wydzielane w trakcie długiego parzenia zmniejszają ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka. Jednak herbata traci swój smak, staje się gorzka i może powodować zgagę.

http://www.naturaherbaty.pl/herbata-czarna.html
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

ja czasem zamykam okno i wyniosłem tykający zegarek. Lubię nieskazitelną ciszę , to nie jest niezawodna metoda.Każdy lubi inaczej.
Misanthrop
zaufany użytkownik

Post autor: Misanthrop »

Ja mam problemy ze snem od paru ładnych lat, przeważanie piję 4 piwa jak muszę zasnąć i wtedy padam.
Awatar użytkownika
Antonio Kontrabas
zaufany użytkownik

Zamien piwo na 4 szklanki chmielu ;) , tez padniesz, ale będzie to z korzyscia dla Ciebie i to nawet wielka :)
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

czasem gaszę światło...
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”