forum dla osób dotkniętych schizofrenią, ich rodzin oraz zainteresowanych ''Dla człowieka nie tylko świat otaczający jest zagadką, jest on nią sam dla siebie. I z obu tajemnic bardziej dręczącą wydaje się ta druga.'' Antoni Kępiński
Od 15 listopada czy coś około tego bardzo drogi lek Abilify podlegać będzie refundacji.Nie będzie kosztować ok 500 zł tylko 100 razy mniej.Radosna wiadomość
zastanawia mnie optymizm niektórych co do abilify.risperidon też niektórym pomaga to że kilka osób wychodzi na abilify z choroby nie znaczy że jego skutecznosc jest wysoka a to jest najważniejsze moim zdaniem...............
I niestety nie dostałem solianu po nowej cenie, musiałem wybulić ponad cztery stówy . <szok> Łącznie na leki teraz wydałem prawie 600 stów. Można sie pochlastać
Nowa cena refundacyjna ma byc dopiero od grudnia - tak powiedziała pani mgr w aptece.
[quote="xena"]Jak działa Abilify? czemu taki fajny ten lek?[/quote]
Bo nie zamula, nie tyje się po nim. To tyle na razie. Od 1 Grudnia ma kosztować kilka zł. Chyba 3.80 tylko nie wiem czy za 10 czy 15 mg ale to nie ma znaczenia . .
fotex pisze:Od 15 listopada czy coś około tego bardzo drogi lek Abilify podlegać będzie refundacji.Nie będzie kosztować ok 500 zł tylko 100 razy mniej.Radosna wiadomość
Hurra, hurra. Czekam z niecierpliwościa na to. Mam nadzieje, że lek będzie dobrze na mnie działał i że schudnę :twisted:
hmmm, skoro juz tyle czekam na cud medycyny (na ktory mnie stac), to moze sie oplacalo... to znaczy ze po tym nie ma skutkow ubocznych? cos mi sie nie chce wierzyc. chodzi mi o otepienie umyslowe i tycie. I tak spie coraz dluzej wiec to akurat mi nie robi roznicy.
Nie ma żadnego leku który by nie miał skutków ubocznych. Side effects masz nawet po witaminie C, a co dopiero po tak skomplikowanych lekach, których działania nie zna dobrze nawet producent
Zresztą na każdego to cholerstwo inaczej działa, jedni chwalą, a gdzieś tam dochodzi do zgonów.
Z tego co piszą na stronach ministerstwa - refundowane (w cenie ryczałtu) będzie tylko Abilify 15 mg. Podobnie z Solianem - tylko dwie najwyższe dawki. A co z resztą nie mam zielonego pojęcia. Ale w poniedziałek idę do lekarza i jak nie zapomnę to się spytam.
Boże, użycz mi pogody ducha, abym godził się z tym, czego nie mogę zmienić,
odwagi, abym zmieniał to, co mogę zmienić
i mądrości, abym odróżniał jedno od drugiego.
Rewolucja w leczeniu
Na tanią i skuteczną kurację będą też mogli liczyć chorzy na schizofrenię. Stosowany w leczeniu Risporidon Consta, którego ampułka wystarcza zaledwie na dwa tygodnie a kosztuje nawet 500 złotych, teraz będzie refundowany w 100-procentach. To samo stanie się z lekami Serdolect, Zeldox, Folian i Abilify. Za każdy z nich dziś trzeba zapłacić po kilkaset złotych miesięcznie.
- Nie uwierzę w tę obniżkę, dopóki sama jej nie sprawdzę w aptekach - oznajmia Izabela Ciuńczyk, ordynator oddziału psychiatrycznego szpitala w Koszalinie przy ul. Słonecznej. - Ale jeśli ona zacznie obowiązywać, to będzie to rewolucja w leczeniu schizofrenii w Polsce. Obecnie nie możemy pozwolić sobie na wypisanie pacjentowi leku Abilify, bo miesięczna kuracja nim kosztuje około 700 złotych. Ludzi nie stać na tak drogi lek. Ale jaki on jest skuteczny! Po jego stosowaniu, według amerykańskich badań, 80 procent pacjentów wraca do normalnego życia, do pracy, do rodziny. Jeśli w Polsce pacjent będzie mógł go kupić za 3,20 złotego, to od razu zaczniemy nim leczyć i to skutecznie.
Ja jestem raczej sceptycznie nastawiony do "nowych" leków, no ale pożyjemy, zobaczymy.
HEj, lekarz przepisał mi abilify,zaczęłam brac 2 tabletki,ale rzuciłam to i moge komus odsprzedac taniej oczywiscie,ale na recepte. Osobiscie nie polecam ale jak potrzebujecie to prosze o odpowiedz,jestem z Wrocławia