Mi w aptece pani nie chciała dać amisanu bo powiedziała że cena jest inna.AntonPawlowicz pisze: Prosic lekarza o Amisan nie ma najmniejszego sensu, Amisan swobodnie wykupujemy na receptę do Solianu - to oficjalny zamiennik
solian a zatrzymanie miesiączki
Moderator: moderatorzy
Re: solian a zatrzymanie miesiączki
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Przecież taki jest właśnie sens kupowania zamiennika: niższa cena. Pani wprowadziła Cię w błąd. Trzeba było iść do innej apteki.
Chyba, że amisan jest pełnopłatny?
Pozdrawiam.m.
Chyba, że amisan jest pełnopłatny?
Pozdrawiam.m.
- Necro
- zaufany użytkownik
Myślę że w innej aptece nie było by problemu z kuponem zamiennika 
Śmierć Wrogom Ojczyzny
chodzi o to że cena była wyższa i pani w aptece powiedziała że może mi go wydać tylko na 100%.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Widocznie był pełnopłatny.
Dobrze zrobiła, bo po co masz tyle płacić za lek. Nie wiem, jakie zamienniki ma jeszcze solian - ale Anton na pewno będzie wiedział
Pozdrawiam.m.
Dobrze zrobiła, bo po co masz tyle płacić za lek. Nie wiem, jakie zamienniki ma jeszcze solian - ale Anton na pewno będzie wiedział

Pozdrawiam.m.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Tu jest inna kwestia, Amisan 400mg kosztuje troszkę drożej niż Solian 400mg, dlatego bierze się Amisan 200mg, on jest tanszy niż Solian 400mg, ale tych opakowan masz prawo wziąć więcej, żeby było tyle tabletek, ile masz na recepcie. Trzeba sobie radzic, a w aptece podstwa jest dialog, tak samo zresztą ja wszędzie, w zyciu
Amisan to cud, niby zaminnik, a znacznie lepszy niż oryginal

Amisan to cud, niby zaminnik, a znacznie lepszy niż oryginal

Co tak Antonie oczami rolujesz? 
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Bo musze powtarzac rzeczy oczywiste, wielokrotnie przerabiane i wałkowane, a Ty jakby się dziś obudziles ze snu zimowego 

Więc nie powtarzaj dla ciebie rzeczy oczywistych i w ogóle nie pisz niż masz rolować oczami i wkurzać np. mnie.
Z tego, co wiem, zamiennik można dostać tylko wtedy, gdy cena jest niższa od ceny leku na recepcie.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
Lub taka sama podejrzewam 

"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
ok, dzięki.mei pisze:Z tego, co wiem, zamiennik można dostać tylko wtedy, gdy cena jest niższa od ceny leku na recepcie.
Chciałam zapytać, piszecie, że bierzecie mniejsze dawki solianu, a tutaj viewtopic.php?f=7&t=16692&start=15AntonPawlowicz pisze: Z drugiej strony 200mg to tez dawka bardzo mala. Wezcie jednak pod uwagę, ze np. we Wloszech najwieksza dozwolona dawka tego leku jest 50mg! Wyposrodkowywujac, to otrzymamy chyba 100mg jako dawke w miare bezpieczna i jednocześnie wciąż skuteczna![]()
nektar leszczyny napisała:
to, jak to w końcu jest?nektar_leszczyny pisze:Aha i mniejsze dawki solianu nie wchodzą w grę dlatego że w niskich dawkach podnosi dopamine zamiast obniżać.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Zacznijmy od tego, że nektar leszczyny nie jest lekarzem. To lekarz powinien zadecydować o dawce. Pacjent powinien ją sprawdzić i jeśli mu nie pasuje (jest za słaba/za mocna) udać się na konsultacje i zmienić -wspólnie z lekarzem- dawkę.
Na forum jest wiele teorii jak leki działają, co podkręcają, a co obniżają - myślę, że najrozsądniej jest na ten temat porozmawiać z lekarzem. On ma naprawdę rzetelną wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam.m.
Na forum jest wiele teorii jak leki działają, co podkręcają, a co obniżają - myślę, że najrozsądniej jest na ten temat porozmawiać z lekarzem. On ma naprawdę rzetelną wiedzę na ten temat.
Pozdrawiam.m.
- Antonio Kontrabas
- zaufany użytkownik
Wybornie powiedziane! Pzzeciez od tego wlasnie jest lekarz! Zacznimy dialog ze swoim lekarzem, to przeciez tez człowiek i on zdecydowanie nie gryzie, a ma sporo wiedzy i możliwości.
Co do Solianu, to jak może podwyzszac dopaminę skoro ja blokuje? W niższych dawkach to blokowanie jest mniejsze, ale nadal zachodzi. Jednak tu przede wszystkim chodzi o stymulowanie Serotoniny - stad rewelacyjny nastroj, działanie antydepresyjne oraz aktywizujące. Na wysokich dawkach może wrastać prolaktyna (powoduje to blokowana dopamina), która jest odpowiedzialna za gruczoly, ale wcale nie jest powiedziane, ze spowoduje to od razu ich rozrost, to raczej mało prawdopodobne. Pewne jest natomiast, ze wysokie dawki mogą powodować bol sutkow, sam tak miałem na 400mg, dlatego lekarz mi obnizyl do 200 z mozliwoscia zwiększania w razie potrzeby.
Co do Solianu, to jak może podwyzszac dopaminę skoro ja blokuje? W niższych dawkach to blokowanie jest mniejsze, ale nadal zachodzi. Jednak tu przede wszystkim chodzi o stymulowanie Serotoniny - stad rewelacyjny nastroj, działanie antydepresyjne oraz aktywizujące. Na wysokich dawkach może wrastać prolaktyna (powoduje to blokowana dopamina), która jest odpowiedzialna za gruczoly, ale wcale nie jest powiedziane, ze spowoduje to od razu ich rozrost, to raczej mało prawdopodobne. Pewne jest natomiast, ze wysokie dawki mogą powodować bol sutkow, sam tak miałem na 400mg, dlatego lekarz mi obnizyl do 200 z mozliwoscia zwiększania w razie potrzeby.
Pytam, bo to mnie zastanowiło - nie dlatego, żeby coś samodzielnie obniżać.
Dziękuję, za odpowiedź.
Dziękuję, za odpowiedź.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Ja bym nie wnikała i nie analizowała opisów działania leków na forum - przecież to robią amatorzy, którym wiele rzeczy może się wydawać. Najrozsądniej o tym porozmawiać z lekarzem.
Pozdrawiam.m.
Pozdrawiam.m.
Moi, czasem pacjenci nie mają zaufania do swojego lekarza. Czasem po prostu nie ma szczerego dialogu, co wtedy?