akineton brać czy nie brać?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
akineton brać czy nie brać?
Witam
Lekarz nakazał mi brać akineton 1,5 tabletki dziennie czyli jakieś 3mg. Czytałem na tym forum że powoduje on parkinsona i póżne dyskinezy. Czy to prawda? Wiem napewno że lekko narkotyzuje(z autopsji). Jestem od niego becnie uzależniony. Jak nie biore to jestem smutny i niemrawy. Jak wezme, mija pół godziny i wstępuje we mnie nowe życie. Co tu zrobić?
Lekarz nakazał mi brać akineton 1,5 tabletki dziennie czyli jakieś 3mg. Czytałem na tym forum że powoduje on parkinsona i póżne dyskinezy. Czy to prawda? Wiem napewno że lekko narkotyzuje(z autopsji). Jestem od niego becnie uzależniony. Jak nie biore to jestem smutny i niemrawy. Jak wezme, mija pół godziny i wstępuje we mnie nowe życie. Co tu zrobić?
Re: akineton brać czy nie brać?
Brałam przez 4 miesiące akineton (1mg - 1mg- 0) na dyskinezy wczesne (uciekanie oczu do góry). Lekarka po tym czasie powiedziała mi że musimy przejść na tryb doraźny, bo dłuższe branie w sposób ciągły może powodować dyskinezy późne.
W międzyczasie udałam się na prywatną konsultację do neurologa-psychiatry. I tu spotkało mnie rozczarowanie, lekarz chciał nadal przepisywać mi akineton twierdząc, że ma pod opieką DPS-y w których ludzie latami biorą akineton i nic się nie dzieje.
Skończyło się to tak, że lekarka dobrała mi tak neuroleptyk, że oczy przestały mi uciekać i już od 3 lat nie muszę brać tego specyfiku.
Jak widać podejście lekarzy jest różne, różnie sobie interpretują "primum non noncere". Może i niektórzy latami biorą akineton i wszystko jest OK, ale jeśli ktoś ma organizm wrażliwy na leki może go po pewnym czasie spotkać niemiła niespodzianka.
Pozdrawiam.
W międzyczasie udałam się na prywatną konsultację do neurologa-psychiatry. I tu spotkało mnie rozczarowanie, lekarz chciał nadal przepisywać mi akineton twierdząc, że ma pod opieką DPS-y w których ludzie latami biorą akineton i nic się nie dzieje.
Skończyło się to tak, że lekarka dobrała mi tak neuroleptyk, że oczy przestały mi uciekać i już od 3 lat nie muszę brać tego specyfiku.
Jak widać podejście lekarzy jest różne, różnie sobie interpretują "primum non noncere". Może i niektórzy latami biorą akineton i wszystko jest OK, ale jeśli ktoś ma organizm wrażliwy na leki może go po pewnym czasie spotkać niemiła niespodzianka.
Pozdrawiam.
Melisa
-
- zaufany użytkownik
No ja narazie dzisiaj nie wziąłem. Narazie czuje się dobrze.
- netka
- zaufany użytkownik
- Status: analityk internetowy
ja brałam akineton na uciekanie oczu do góry, gdy brałam haloperidol, ale uzależniłam się i brałam po 10 tabletek dziennie, rozłożonych w ciągu dnia, lekko ten lek odurza, ale jakoś dało mi się z tym zerwać... nie polecam.
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
-
- zaufany użytkownik
Wczoraj wziąłem 1 tabletke. A dzisiaj narazie nic. Może się wyrwe jak z clopixolem.
-
- zarejestrowany użytkownik
- Status: studet
Praca i sport dobre odżywianie odpoczywanie(regularny sen) i modlitwa Wszyscy zdrowi bez lekarstw
Ostatnio zmieniony pt lip 31, 2020 9:51 pm przez Ercze, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- bywalec
- Status: Elektrotechnik
- Gadu-Gadu: 63718896
Kiedyś krytykowałem ten lek z powodu dyskinez ale także u mnie one przeszły. Teraz nie jestem od niego uzależniony. Jedynie nie biorę go na noc bo wywołuje takie stany bliskie omdlenia. Boję się w nocy zemdleć. Chociaż jeszcze nigdy tak całkowicie nie zemdlałem to jest to niepokojące. W ciągu dnia po zażyciu akinetonu staram się być wśród ludzi, którzy w razie czego mnie ocucą. Z zalet tego leku mogę wymienić lepszą fizyczną i psychiczną koordynację nad własnym ciałem tak najogólniej.
-
- zaufany użytkownik
Ja brałam akineton chyba z pół roku. mi pomógł na akatyzje.nic mi się po nim nie działo. teraz nie biorę i jest ok.
"Dobrze jest znać prawdę i głośno o niej śpiewać, ale lepiej znać prawdę i śpiewać o śliwkach.."
-
- zaufany użytkownik
Dokładnie tak jest. Należy go brać jak potrzeba.
Ja się po akinetonie czułam jak na amfetaminie.Odstawili mi natychmiast.
ja brałam akineton przez dwa miesiące, bo chodziłam jak "robocik", lekarka mi powiedziała, że tego nie można brać długo z uwagi na późne dyskinezy. szczerze mówiąc dla mnie to było placebo i nie odczuwałam zarówno faktu brania, jak i odstawienia.
"Wszystko co słyszymy jest opinią, nie faktem. Wszystko co widzimy jest punktem widzenia, nie prawdą." Marek Aureliusz.
- wowo
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 9697465
Też podobnie miałem, "robocik" ale na całe szczęście już dawno tego leku nie biorę.
- Piotrek007
- zaufany użytkownik
Brałem akineton przez cztery dni.Miałem po nim takie zaniki pamięci że nie potrafiłem powiedzieć jednego zdania bo w trakcie mówienia zapominałem o czym chciałem powiedzieć.Był to jedyny lek który pomagał mi na akatyzję,szkoda że nie mogę go brać.
"Nie mów mi jak mam żyć
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
Bo ja dobrze wiem jak i co
Nie pomoże mi już nic
Jak nie pomogę sam sobie."
-
- zaufany użytkownik
Odświeże temat. Od tygodnia nie brałem akinetonu(wcześniej 1/2 tabletki czasami 1 tabletke) , bardzo się cieszyłem z tego powodu bo zauważyłem u siebie pod względem mentalnym poprawe. No ale co z tego jak wyskoczyły silne niepokoje po mięśniach nóg i rąk. Pomagał mi na to lorafen. Ale kurcze ładować się z akinetonu w lorafen??? Z jednego gówna w drugie gówno??? Tych lorafenów musiałbym brać ze 4 dziennie. Bardzo dużo. Lekarka mi poradziła abym brał tak jak dawniej 2 lorafeny i 1/4 akinetonu. I zobaczyć jak będzie.
Ale mówie wam tak się kurde cieszyłem że zejde z akinetonu, lepiej się czułem, że ludzie się do mnie uśmiechają że żyje a tu blada dupaaa. Co o tym wszystkim co napisałem sądzicie??
Ale mówie wam tak się kurde cieszyłem że zejde z akinetonu, lepiej się czułem, że ludzie się do mnie uśmiechają że żyje a tu blada dupaaa. Co o tym wszystkim co napisałem sądzicie??
- amigo
- zaufany użytkownik
Ja tylko biorę doraźnie. Jak mam nawrót zażywam Haloperidol i wtedy mnie "wykręca" - Akineton , zdaje egzamin.