W jakich sytuacjach wolno przywiązać pacjenta pasami ?

właściwa organizacja opieki nad chorymi

Moderator: moderatorzy

piotr 84
bywalec

Re: W jakich sytuacjach wolno przywiązać pacjenta pasami ?

Post autor: piotr 84 »

Savior leki czasem zabijają a czasem ratują życie to tyle
Awatar użytkownika
savior
bywalec
Status: zawód? jeszcze nikt się na mnie nie zawiódł

Post autor: savior »

tylko granica jest bardzo cienka :idea:
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: jakotako »

Ustawa o ochronie zdrowia psychicznego

Art. 18.
1. Przymus bezpośredni wobec osób z zaburzeniami psychicznymi, przy wykonywaniu czynności przewidzianych w niniejszej ustawie, można stosować tylko wtedy, gdy przepis niniejszej ustawy do tego upoważnia albo osoby te:
1) dopuszczają się zamachu przeciwko:
a) życiu lub zdrowiu własnemu lub innej osoby, lub
b) bezpieczeństwu powszechnemu, lub
2) w sposób gwałtowny niszczą lub uszkadzają przedmioty znajdujące się w ich otoczeniu, lub
3) poważnie zakłócają lub uniemożliwiają funkcjonowanie zakładu psychiatrycznej opieki zdrowotnej lub jednostki organizacyjnej pomocy społecznej.
2. o zastosowaniu przymusu bezpośredniego decyduje lekarz, który określa rodzaj zastosowanego środka przymusu oraz osobiście nadzoruje jego wykonanie. W szpitalach psychiatrycznych oraz w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej, jeżeli nie jest możliwe uzyskanie natychmiastowej decyzji lekarza, o zastosowaniu przymusu bezpośredniego decyduje i nadzoruje osobiście jego wykonanie pielęgniarka, która jest obowiązana niezwłocznie zawiadomić o tym lekarza. Każdy przypadek zastosowania przymusu bezpośredniego i uprzedzenia, o którym mowa w ust. 4, o możliwości jego zastosowania odnotowuje się w dokumentacji medycznej.
3. Zastosowanie przymusu bezpośredniego wobec osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 1 i 2, polega na przytrzymywaniu, przymusowym podaniu leków, unieruchomieniu lub izolacji, a wobec osoby, o której mowa w ust. 1 pkt 3 - na przytrzymaniu lub przymusowym podaniu leku.
4. Przed zastosowaniem przymusu bezpośredniego uprzedza się o tym osobę, wobec której środek ten ma być podjęty. Przy wyborze środka przymusu należy wybierać środek możliwie dla tej osoby najmniej uciążliwy, a przy stosowaniu przymusu należy zachować szczególną ostrożność i dbałość o dobro tej osoby.
5. W przypadkach określonych w ust. 1 pogotowie ratunkowe, policja oraz straż pożarna są obowiązane do udzielania lekarzowi pomocy na jego żądanie.
6. Zasadność zastosowania przymusu bezpośredniego:
1) przez lekarza zakładu opieki zdrowotnej - ocenia, w terminie 3 dni, kierownik tego zakładu, jeżeli jest lekarzem lub lekarz przez niego upoważniony,
2) przez pielęgniarkę jednostki organizacyjnej pomocy społecznej lub innego lekarza - ocenia, w terminie 3 dni, upoważniony przez marszałka województwa lekarz specjalista w dziedzinie psychiatrii.
7. Sposób stosowania przymusu bezpośredniego określa, w drodze rozporządzenia, Minister Zdrowia i Opieki Społecznej w porozumieniu z Ministrem Sprawiedliwości oraz Ministrem Pracy i Polityki Socjalnej.

Za; http://online.synapsis.pl/Ustawa-o-ochr ... chicznego/
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: aux03ster03 »

ustawa to troche za słabe prawo
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

dowcip
wszedl pacjent do szpitala i sam sie związał :)
swap = 0x0, offs = 0x191f6c8, subbeg = 0x0, sublen = 0, prelen = 1, precomp = 0x18fb870 "0)",
wrapped = 0x18fb868 "(?-xism:0)", wraplen = 10, seen_evals = 0, paren_names = 0x0, refcnt = 1}
Awatar użytkownika
aux03ster03
zaufany użytkownik
Kontakt:

savior pisze:Współczuję Ci, ja też nie miałem lekko. Nie jestem "zaufanym" wiec nie mam dostępu do historii osobistych. Mi też psychiatryk się ciągle śnił. to taka trauma, mam także patologiczny dom. Ale od dłuższego czasu mam bardziej normalne sny niż dawniej i żadne psychuszki mi się nie śnią na szczęście.
Sny są jakby wskaźnikiem życia. Mi się ostatnio prostuje pomału:) Nie znam dokałdnie Twojej sytuacji, powiem, ze w ogóle, niemniej życzę Ci wszystkiego dobrego. :D
psychuszka to okreslenie z czasow wojny drugiej światowej w rosji
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Konwencja bioetyczna nie wyklucza podjęcia interwencji medycznej wobec osoby chorej psychicznie o ile zagraża ona sobie lub innym. Jednak ważne jest że musi się to odbywać z poszanowaniem prawa do godności pomimo koniecznej interwencji medycznej.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Ważne jest jeszcze słowo medycznej a nie celowego znęcania się lekarza nad chorym.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

W moim przypadku myślę, że personel przy wiązaniu mnie pasami stosował się do praw pacjenta. Gdy przebywałam w pasach dostawałam obiad (raz nakarmiła mnie pielęgniarka, innym razem odpięli mnie na czas obiadu). Odpięli mnie gdy chciałam iść do ubikacji. Odpięli gdy powiedziałam, że bolą mnie kostki u nóg. Gdy musieli podać mi zastrzyk, pielęgniarki podeszły do mnie i spytały czy zgadzam się na podanie zastrzyku (podejrzewam, że gdybym się nie zgodziła to też by podali, ale przynajmniej spytali). Byłam 6 razy w pasach i żadnego z nich nie wspominam źle. Może miałam szczęście.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
lemro
zaufany użytkownik

Post autor: lemro »

To zależy od szpitala. Mam traumę po pierwszym pobycie w psychiatryku, gdzie było 2 specjalnych zatrudnionych mężczyzn do wiązania pacjentów. Wiązali tak bardzo mocno z całych sił , że nie da się tego słowami opisać, jak typowi sadyści. Oprócz pasów na ręce i nogi , nakładali specjalny pas przez środek brzucha i nie było możliwości jakiejkolwiek zmiany pozycji ciała. :evil:
Wystarczy tylko się uśmiechnąć, by ukryć zranioną duszę i nikt nawet nie zauważy, jak bardzo cierpisz....
Awatar użytkownika
jojo
zaufany użytkownik

Post autor: jojo »

Ostatnio, jak w sierpniu zeszłego roku wylądowałam w szpitalu, to zapięli mnie w pasy na całą noc... Tylko dlatego, że chciałam stamtąd się wydostać...

Pamiętam, jak pielęgniarka założyła mi pampersa, nic nie mówiąc... Byłam w takim szoku, że myślałam, że chcą mnie zgwałcić.

O ile się nie mylę, nie wolno pacjenta wiązać na całą noc... Należy go puszczać do toalety, a nie zakładać pieprzone pieluchy...

Niektórych wiązali na dłużej. :(

Nienawidzę szpitali. :twisted:
To, że jakiś lek komuś służy, nie znaczy że nie zaszkodzi innej osobie. :(
sawawpn
zarejestrowany użytkownik
Status: bezrobotny

Post autor: sawawpn »

Pamiętam jak nie mogłem zasnąć w szpitalu i się szlajałem po korytarzu, mówiłem że nie mogę spać i żeby mi coś dali, a oni zapieli mnie w pasy sukinsyny....
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Takie przypadki zgłaszajcie każdorazowo do prokuratury.
Może nic im nie zrobią z powodu 1. skargi ale jak będzie ich wiele to jest szansa, że coś się zmieni.
Poza tym każdorazowo będą musieli się z tego tłumaczyć.
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Nigdy mi się to nie zdarzyło. Zawsze po przyjęciu do szpitala zachowywałem się spokojnie.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Post autor: Petruccio »

Zazwyczaj byłem wiązany na własne życzenie.
Obrazek
jakotako
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ale masz życzenia...
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Może świadomość tego, co się ze mną działo - przerażała mnie.
Obrazek
Awatar użytkownika
Catastrophique
bywalec

Post autor: Catastrophique »

Pewnie bałeś się, że możesz komuś zrobić krzywdę.
Tik tak tik tak ;) | "To boldly go where no one has gone before"
Awatar użytkownika
Petruccio
zaufany użytkownik

Tak.
Obrazek
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Mnie nigdy nie związano, ani nie zmuszono do zastrzyków, ale kiedy czytam takie chore relacje z pobytów w szpitalach jak, np. ta: http://bio-etyka.blogspot.com/2011/07/neurologia.html to nóż mi się w kieszeni otwiera (na tych konowałów i personel, który nie zna pojęć: "etyka medyczna" czy też "bio-etyka" i nie ma za grosz poszanowania dla praw i zdrowia pacjentów psychiatrycznych/neurologicznych). Życzę takim żałosnym psychopatom w białych kitlach smacznego:
Obrazek
...oraz odpowiedniego potraktowania ich przez wściekłego pacjenta, który rzeczywiście jest w psychozie "zagrażającej otoczeniu" - skoro sądy olewają takie sprawy, a kary dla nadużywających praw psychiatrów są tak śmiesznie niskie. :P
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „opieka medyczna i społeczna, praca, prawo”