Twoja recepta na zdrowie ...
Moderator: moderatorzy
Twoja recepta na zdrowie ...
Moja recepta na zdrowie 15mg Abilify 100mg Setaloft 50mg Ketrelu i na serce 2,5mg Bisocard :P
(Moje pytanie dotyczy odstawiania leków, ponieważ po 2 latach od pierwszego epizodu można próbować. Źródło Poradnik Dla Pacjenta ale czytałem go w psychozie xd wiec mogę się mylić)
Pozdrawiam Dawid
(Moje pytanie dotyczy odstawiania leków, ponieważ po 2 latach od pierwszego epizodu można próbować. Źródło Poradnik Dla Pacjenta ale czytałem go w psychozie xd wiec mogę się mylić)
Pozdrawiam Dawid
Portal społecznościowy "Zdrowie Psychiczne" psycho-network.eu
rozwojowiec.pl o rozwoju osobistym pan który tworzył tą stronę przygotowywał się rok czy nawet więcej :P
odwazsiezyc.eu grafiki i filmy Motywacyjne
rozwojowiec.pl o rozwoju osobistym pan który tworzył tą stronę przygotowywał się rok czy nawet więcej :P
odwazsiezyc.eu grafiki i filmy Motywacyjne
Re: Twoja recepta na zdrowie ...
Uważam, że to indywidualna sprawa. Ale własne doświadczenie kazało mi zaznaczyć, że nie opłaca się odstawiać. Próbowałam po 2,5 roku, w sierpniu tego roku. Wytrzymałam 2 miesiące, po nich miałam objawy zwiastujące, którymi były:zamykanie się we własnym świecie, podejrzliwość, problemy ze skupieniem się, zwłaszcza podczas czytania, bezsenność, budzenie się w nocy itp. Chciałam jeszcze przed powrotem na studia w październiku skonsultować swój stan z lekarzem, nie poszłam do profesora, który mnie prowadzi,tylko do miejscowego psychiatry, który też mnie zna ponieważ do niego trafiłam z ostrą psychozą. Opisuję swój stan, mówię, że moje myślenie staje się patologiczne, że wolę być na lekach. Na co on zapisuje mi Abilify, o co proszę i dodatkowo solian. Pytam po co solian? A on na to że jestem apatyczna i mam objawy negatywne. Skonsternowana zaczynam myśleć w którym miejscu mu to powiedziałam? I zaczynam tłumaczyć, że owszem taka byłam ale do 1,5 roku po psychozie, kiedy to dręczyła mnie depresja popsychotyczna, króra minęła, a obecnie emocji mam tyle, że mogłabym nimi obdarzyć batalion wojska i nie radzę sobie z nimi. Ostatecznie stanęło na tym, ze nie przepisał mi solianu tylko Abilify. Ale udało się temu psychopacie wyprowadzić mnie z równowagi. Po pewnym czasie wylądowałam na wizycie u lekarza prowadzącego, który jest wspaniałym człowiekiem, i po krótkiej rozmowie od razu zauważył, że nie jestem apatyczna. A, że ten lekarz ma u mnie autorytet, od razu przystałam na to , żeby brać Abilify 15 mg i doraźnie Zolafren- na sen. Psychiatra powiedział, zę w moim przypadku, 2,5 roku brania leków, okazało się zbyt krótkim okresem.
- amigo
- zaufany użytkownik
Odstawianie lekow lepiej skonstultuj z lekarzem, po co ryzykowac nawrot.Jesli masz dobre dobrze leki to mozesz normalnie na nich funkcjnowac.
bedac 2 lata po pierwszym epizodzie tez chcialam odstawiac leki ale teraz z wlasnego doswiadczenia wiem ze trzeba przy tym uwazac, czasem dobrze pozostac na minimalnych dawkach.