NIektorzy mnie znaja lub nie (jesli mnie jeszcze nie poznali - najlepiej wyswietlic wszystkie moje posty na tym forum) - otoz przymierzam sie do dosc odwaznego i trudnego projektu filmowego.
Otoz chce nakrecic amatorski film dokumentalny o sytuacji w polskich oddzialach psychiatrycznych i przyblizyc spoleczenstwu obraz roznych chorych psychicznie. Film bedzie umieszczony za darmo w internecie (youtube, vimeo) i promowany w sieciach spolecznosciowych.
Robie to rowniez dla moich dwoch kolegow ze szpitala, ktorych poznalem 2,5 roku temu - Darka i Piotra - caly czas tam sa i jeszcze nie dostali nawet jednoniowej przepustki. Sa to normalni ludzie, ktorzy zadarli z prawem, maja niestety wyroki i pechowo zamiast do wiezenia trafili pod skrzydla jednego z Gdanskich szpitali. NIe twierdze, ze sa zupelnie zdrowi psychicznie, gdyz byli kiedys, juz dawno, w Manii. Ale obecnie ich stan zdrowia jest wyrownany, a ich lekarz prowadzacy moze boi sie podjac ryzyko i wypuscic ich na wolnosc. Otoz co pol roku ten lekarz wystawia zla opinie i na podstawie tej opini - zaocznie - komisja lekarska przedluza im o kolejne pol roku pobyt. Przed kazda komisja ludza sie w koncu wyjda, planuja gdzie pojada, kogo odwiedza i co w koncu normalnie zjedza. Jakby trafili do wiezienia, za to co zrobili - byliby pewnie juz dawno na wolnosci...
Chce aby oni byli glownymi bohaterami filmu - moze ktos zwroci na nich uwage, ze od ponad 3 lat sa w szpitalu, otepiali mocnymi dawkami tanich lekow psychotropowych, nie sa wypuszczani na spacery, nie mowiac juz o wizycie w swoim domu rodzinnym chocby na jeden dzien.
Film obok wywiadow jak w programie "Cela nr" z tymi bohaterami, bedzie mial scenariusz i z gory okreslony plan - watek glowny i poboczne.
Otoz prosba do Was:
- Jezeli znacie jakies fajne anegdoty, historie - te zle lub dobre, smieszne lub smutne - piszcie w tym watku lub beposrednio do mnie poprzez PW.
- Jezeli macie jakies pomysly na cale sceny, podklad muzyczny, lub dialogi do filmu
- Jezeli znacie dziwne sytuacje lub koszmarne warunki w ktoryms ze szpitali w Polsce i mozecie sie tam udac z ukryta kamera i troszke niezauwazonym zfilmowac - aby potem to mi przeslac - to bylbym wdzieczny - moze tak zdobyty material znajdzie sie w filmie - tylko musi to byc nagrane kamera HD najlepiej - choc zwyklym telefonem rowniez
- Jezeli chcecie wspomoc projekt pracujac nad nim - np pomoc pozniej w promocji filmu lub juz teraz poprzez zdobywanie powiedzmy drobnych sponsorow rowniez dajcie znac.
- jezeli chcecie w ktoryms momencie projektu wspomoc finansowo rowniez nie pogardzimy - wydatkow pewnie bedzie sporo, poczawszy od kosztow dojazdu do szpitala/szpitali, a skonczywszy na dokarmieniu wyglodzonych kolegow w szpitalu - wiadomo czlowiek najedzony to czlowiek spory do rozmowy...
Ale film ma byc nisko budzetowa produkcja - poruszajaca problem, bez zbednych fajerwerkow i kosztow.
Startujemy w trzy osoby: z jedna kamera GoPro3 i statywem Velbon, iMACiem z Final Cut Pro do montazu, z dwoma aparatami cyfrowymi i kilkoma wlasnymi podkladami muzycznymi
Ponizej krotki zarys sceny otwierajacej film mojego autorstwa:
Jezeli ktos chce dopisywac pomysly na sceny mozna to robic w tym watku (tylko prosze bez glupawych wpisow i zbednych klotni miedzy soba - same konkrety. Rzeczowe wpisy beda przenoszone na tymczasowa strone projekty (pozniej moze zakupimy jakas domene, jak projekt sie rozkreci):PROJECT FreeDOM
1) Scena otwierajaca:
postac A: ubrany w sprany, dziurawy szpitalny szlafrok, byle jakie kapcie (lub gołe stopy - DO ZASTANOWIENIA), bez skarpet.
sceneria: dwoje zamknietych drzwi na krancach dlugiego szpitalnego korytarza; na posadzce linoleum, brudne i z poodrywanymi krawedziami, slabe swiatlo poranka przedzierajacego sie przez brudne okna i kraty.
Najazd na stopy szybko puruszajace sie w transie - krok za krokiem - widac jak postac A przemierza caly korytarz, dociera do drzwi i zawraca tak 3 razy w zupelnej ciszy i szmeru oddzialu szpitalnego, czasem jakies inne stopy wejda w kadr. Postac ominie czasem jakas przeszkode w postaci osoby.
W tle audio narracja po kilku minutach:
Mam naimie Tomasz, Tomasz Rafal. A co tu widzicie to oddzial D2 szpitala psychiatrycznego gdzies w Polsce.
KONIEC SCENY PIERWSZEJ
http://kartki.selim.pl/tiki-index.php?p ... CT+FreeDOM