Kto przeszedł tzw. olśnienie schizofreniczne?

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
sombremasa
bywalec

Re: Kto przeszedł tzw. olśnienie schizofreniczne?

Post autor: sombremasa »

Jeśli mowa o "oświeceniu" które mogłoby być interpretowane jako tzw. olśnienie schizofreniczne, albo na odwrót:jeśli mowa o "olśnieniu schizofrenicznym" które można by zinterpretować jako tzw.oświecenie to chyba mam w tej kwestii coś do powiedzenia.
W pierwszej chwili pomyślałam o bardzo "dziwacznym" doświadczeniu... otóż w ciągu bardzo zaawansowanego "zaostrzenia" choroby przypomniałam sobie lub "ktoś" mi przypomniał numer telefonu którego autentycznie nie pamiętałam , nie ważne do kogo i w jakich okolicznościach to się stało, ważne, że naprawdę ten numer telefonu nie był przeze mnie pamiętany.
Ale nie to jest najważniejsze w tej kwestii. Zanim pojawiły się u mnie zachowania, które rzeczywiście zaklasyfikowały mnie do grona osób chorych psychicznie ćwiczyłam trochę jogę, nie istotne dlaczego i po co, fakt, że w pewnej chwili rzeczywiście przyszło do mnie coś w rodzaju "oświecenia"... Byłam dosyć zagubionym człowiekiem i chyba zagubiłam się wtedy jeszcze bardziej, chociaż pod pewnymi względami oczywiście nastąpiło owe "oświecenie" . Było ono powodem kolejnych nie aprobowanych przez ogół ludzki decyzji stąd myślę,nastąpiła taka a ni inna diagnoza.

Uważam ,że rozsądek jest tutaj bardzo dobrym doradcą, a "krytyczne" myślenie wręcz pożądane. Tak, trzeba brać leki i cierpliwie czekać na efekty które ze sobą przyniosą.Jestem w stanie remisji od trzech lat jeśli chodzi o urojenia natury duchowej dopiero teraz potrafię powoli skłonić się ku temu ,że to co mi się przytrafiło to nie było Opętanie, a właśnie schizofrenia paranoidalna.
Kiedy czyjeś wyobrażenie o człowieku może stać zafałszowanym obrazem tego człowieka??
prawda_o_psychiatrii
bywalec
Status: Obalacz światopoglądów.

Post autor: prawda_o_psychiatrii »

sombremasa pisze: Jestem w stanie remisji od trzech lat jeśli chodzi o urojenia natury duchowej dopiero teraz potrafię powoli skłonić się ku temu ,że to co mi się przytrafiło to nie było Opętanie, a właśnie schizofrenia paranoidalna.
Eee tam, a skąd wiesz? Jedno z drugim mają wiele wspólnego. Zachęcam do przejrzenia:

viewtopic.php?f=30&t=575&p=208991#p208991
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Art. o podobieństwach dysocjacji oraz "słyszenia głosów" w DID i schizofrenii [eng]
http://www.madinamerica.com/2012/06/13396/
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
Niemamnie
zaufany użytkownik
Lokalizacja: z Czarnych Dziur, z Pustek Kul, z Lasu gdzie nie ma Czasu

Post autor: Niemamnie »

Ja przeszedłem olśnienie schizofreniczne lepiej szukam połączeń energetycznych w moim życiu ze skutkami tych połączeń.
Wiele osób mających władzę nad światem nie ma władzy nad życiem. A ci którzy mają władzę nad życiem nie mają władzy nad światem. Gdzie tu sprawiedliwość.
Awatar użytkownika
Słonecznik1
bywalec

Post autor: Słonecznik1 »

Roberto - Odnosząc się do tego co napisałeś na 1 stronie to można odnieść słusznie czy nie wrażenie nie wiem że osoby chore na schizofrenię może nie zawsze ale mają znacznie lepszy kontakt / wyczuwają coś niematerialnego co wisi w powietrzu .Nie musi tak być pewnie u wszystkich ale ciekawe czy rzeczywiście może to być prawda bo ja uważam to całkiem możliwe. Lub jakoś przyciągają coś. Trzeba by zrobić jakieś eksperymenty by to stwierdzić lub wykluczyć. Nie każdy schizo pewnie ma rozwinęty taki zmysł ale gdyby zebrać grupę która by była przekonana że ma to mogłoby się okazać że część z tych osób rzeczywiście jest jakimś medium.

Wiesz np. wprowadzić je do pokoju gdzie coś się stało niedawno i czy potrafiły by powiedzieć co, kto , w jakich okolicznościach itd.Jaka była historia nim to się zdarzyło...
Roberto87
bywalec
Status: w przygotowaniu...

Post autor: Roberto87 »

"Pełny człowiek to ta­ki, który zarówno przechadza się z Bo­giem, jak i zma­ga z diabłem." C.G. Jung
Awatar użytkownika
Ćma
zaufany użytkownik

Post autor: Ćma »

Wydaje mi się, że coś takiego miało u mnie miejsce kilka razy, ale schemat był ten sam: to wszystko nie jest tak, jak myślałam, jest zupełnie inaczej, potem życie jakiś czas w stworzonym przez psychozę świecie. Bez względu na to, czy chodziło o kwestie związane ze światem duchowym (duchami), czy 'onymi'. W pierwszym wypadku były mistyczne uniesienia, spacery ścieżkami duchów, rozmowy z nimi, czasem widzenie ich, w drugim poczucie totalnego zagrożenia i stłamszenia, jednak i tak nie umiałam się z tego wyplątać - wszystko stanowiło zbyt zwartą konstrukcję, bym dopuściła do siebie opinie, że to nieprawda. Ale jeśli nie było 'onych', często czułam się niesamowicie wręcz. Żałuję, że nie wszystko pamiętam z tych okresów. I że utrata kontaktu z tym, co realne tak wiele mi odebrała.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”