Jak powiedziec rodzicom?

relacje rodzinne i ogólnie interpersonalne

Moderator: moderatorzy

simi
zarejestrowany użytkownik

Jak powiedziec rodzicom?

Post autor: simi »

Witam wszystkich,jestem nowy na forum i nie wiem jak dlugo tu bede :].
Mam 16 lat i mam schizofrenię.
Jak mam to powiedziec moje dziewczynia, ktora kocham?Czasem sie dziwnie przy niej zachowuje i nie umiem jej tego wytlumaczyc dlaczego...:/.
Moi rodzice rowniez nie wiedza nic i mojej chorobie...tylko przyjaciel i jego znajomy psychiatra.
Co mam zrobic?Powiedziec mamie/tacie/dziewczynie? ?
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

po prostu powiedz
is
zaufany użytkownik

Post autor: is »

Jak powiedzieć? W jak najbardziej prosty sposób. Bez ściemniania i owijania w bawełnę. Rodzice napewno Cię kochają, więc nie tylko zrozumieją, ale i pomogą, wesprą. Bedzie Ci lżej jak wyrzucisz to z siebie.
Odwagi simi!
guest II
zaufany użytkownik

Post autor: guest II »

Wybierz dobry moment, żeby to nie było "w biegu". Może też ten znajomy psychiatra mógłby z nimi pogadać - na pewno mógłby więcej powiedzieć rodzicom o specyfice tej choroby i uspokoić ich, że to nie koniec świata i że można z tym w miarę sprawnie funkcjonować.

Trzymaj się
Chors
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Chors »

guest II pisze:Wybierz dobry moment, żeby to nie było "w biegu". Może też ten znajomy psychiatra mógłby z nimi pogadać - na pewno mógłby więcej powiedzieć rodzicom o specyfice tej choroby i uspokoić ich, że to nie koniec świata i że można z tym w miarę sprawnie funkcjonować.

Trzymaj się
Dokładnie, popieram, rękami i nogami się podpisuję pod tą wypowiedzią.
dash
bywalec

Post autor: dash »

powiedz, po prostu powiedz, ja nie mowilam ze cos jest ze mna nie tak i to bylo moj duzy blad, powiedzalabym ze nawet zyciowy:>
Awatar użytkownika
misiek25
zaufany użytkownik

NIEMÓW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Post autor: misiek25 »

Kurcze niemów!!!
Mój brat powiedział to żonie ,a ona sie z nim rozwiodła!
A starzy tez dziwnie na nas patrzą i rospowiedzieli całej rodzinie ku.........a
I mówią wy,ty to czubek jesteś i mósisz sie leczyć!
Zamkną Cię w szpitalu do końca zycia dla obłakanych!
Mówią dużo brzydjich żeczy jak sie zdenerwują,wykożystywują to.
O ile łątwiej by było jak nikt by nie wiedział!
Nierób to rodzinie bo sie załamnie.Walcz jak sam potrafisz!!!
Jak nie musisz przebywać w szpitalu i jakoś funkcjonujesz Pamietaj
Ngdy nikomu sie nie chwal że masz schizofrenie ,chyba że masz zamiar przeprowadzić się na koniec świata i Ci zwisa.
skorpion :0)
Anna M.
zaufany użytkownik

Post autor: Anna M. »

Michał nie polecaj takiego zachowania. Przyczyną rozwodu Twojego brata na pewno nie była choroba. Przede wszystkim w momencie próby zabrakło miłości. Uważam, że simi musi porzmawiać ze swoimi bliskimi. Z nimi będziemu łatwiej zmierzyć się z chorobą. Podejrzewam, że go wesprą i razem przejdą ciężkie chwile i razem będą się cieszyć każdym dniem wydartyn chorobie. Simi trzymaj się i nie daj się chorobie. Porozmawiaj z rodzicami. Oni Ci z pewnością pomogą. Życzę Ci tego z całego serca. Ania
is
zaufany użytkownik

Post autor: is »

Trochę to dziwne że Twoi rodzice nie wiedzą o Twojej chorobie. Naprawdę nie zauwazyli że dzieje się z Tobą coś niedobrego????????? Tak czy inaczej, powiedz rodzicom. Będzie Ci łatwiej walczyć z chorobą.
Awatar użytkownika
awmi
zaufany użytkownik

Post autor: awmi »

Simi, moim zdaniem schizofrenia nie jest chorobą, z którą jesteśmy w stanie sobie sami poradzić. Gdy przychodzi ostry stan psychozy nie potrafimy odbierać go realnie. Nasze urojenia są dla nas niepodważalną prawdą. Dlatego też ktoś musi nas stale kontrolować czy dobrze myślimy, czy dobrze robimy, a jeżeli nie to naprowadzać nas na dobrą drogę, czuwać nad regularnym braniem leków czy wizytami u lekarza.
Uważam, że nikt nie jest w stanie zrobić tego lepiej niż rodzina.
Dlatego najbliższa rodzina powinna być poinformowana o Twojej chorobie.

Jeżeli chodzi o dziewczynę jest to o wiele bardziej skompilikowana sprawa. Myślę, że jeżeli teraz nie jest w stanie zaakceptować Cię takim jaki jesteś, nie warto przyznawać się do choroby.
Jesteś jeszcze młodym człowiekiem i jest mało prawdopodobne, aby ta właśnie dziewczyna była tą wybraną na całe życie.
Jeżeli tak miałoby być, wówczas lepiej wcześniej się przyznać.
Pozdrawiam.
Tajemnica sukcesu to wytrwałość w dążeniu do celu. Benjamin Disraeli
Awatar użytkownika
zbyszek
admin
Status: webmaster
Kontakt:

Post autor: zbyszek »

izka pisze:Trochę to dziwne że Twoi rodzice nie wiedzą
Rzeczywiście, Izka ma rację. Nie podałeś nawet dlaczego zakładasz, że jesteś chory na schizofrenię
Awatar użytkownika
Gabber24
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Gabber24 »

dziwne
o ile się nie myle to schizofrenik dowiaduje się ostatni o tym ze jest chory włąśnie na tą chorobę a nie na odwrót
bynajmniej ja tak miałem
„Tym,którzy więcej czują i inaczej rozumieją i dlatego bardziej cierpią,a których często nazywamy schizofrenikami" A.Kępiński
bozmam
zaufany użytkownik

Post autor: bozmam »

Rodzice musieliby zauważyś Twoje nieadekwatne zachowanie. Każdy z kim mieszkasz, czy przebywasz. Jeśli Ty masz świadomość swojej choroby, co rzeczywiście jest rzadkie, przynajmiej w początkach schizo, to powiedz rodzicom. Niech pójdą z Tobą razem do psychiatry. Jeśli okarze sie , że faktycznie jesteś chory, radziłabym nie mówienie zbyt pochopnie innym. Mam na myśli dziewczynę sąsiadow, dalszą rodzinę itp.Ludzie są nietolerancyjni, niestety. Nie można ukrywać, ale należy mocno rozważyć każdą szczerość.To Twoja prywatna sprawa.
pepe
zarejestrowany użytkownik

Re: Jak powiedziec rodzicom?

Post autor: pepe »

Jestem rodzicem chorego na schizofrenie i uważam że trzeba jak najszybciej ich powiadomić o twojej chorobie.Na pewno zrozumieją i pomogą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „rodzina i otoczenie”