silna psychoza jak pomóc mamie

Moderator: moderatorzy

justyna26
zarejestrowany użytkownik

silna psychoza jak pomóc mamie

Post autor: justyna26 »

Witam mam problem z mamą była 2 tyg w szpitalu psychiatrycznym stwierdzili silną psychozę jest już w domu bierze depakine i clopixol w tabletkach.Problem w tym że z mamą jest coraz gorzej leży w łóżku patrzy w jeden punkt nie słucha co się do niej mówi prawie nie je jest wychudzona,brudna bo nie ma siły się sama umyć ani podnieść się z łóżka a ja nie wiem jak jej pomóc rozumiem że musi brać leki ale ona jest jak roślina :( trzęsie się cała,po tych tabletkach ma jakby zanim mięśni jak stoi to sie przewraca:(co mam robic szukac lekarza prywatnie jak jej pomóc może powinna inne leki brać żeby mogła sama w miare normalnie funkcjonować .Proszę o rade .
Pamal
zaufany użytkownik

Re: silna psychoza jak pomóc mamie

Post autor: Pamal »

Clopixol to stary lek. Nie znam się, czy to objawy choroby czy skutki uboczne leku.
Skąd jesteś? Niektóre szpitale maja zespoły leczenia domowego. Ja leczę się prywatnie.
Awatar użytkownika
Paranoja
bywalec

Post autor: Paranoja »

ja bym zadzwoniła na pogotowie.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Pogotowie nie ma tu nic do roboty, bo to nie jest sytuacja nagła. Według mnie Zespół Leczenie Domowego lub domowa odpłatna wizyta lekarza psychiatry.
justyna26

Mama mieszka w Skoczowie szukałam wizyt domowych ale nie ma musze poszukać w Bielsku Białej bylismy 2 tyg na wizycie wtedy była lepsza chodziła a teraz już tylko leży :(a ja co od niej przyjade to becze nie wiem jak jej pomóc
justyna26

według mnie i tego co czytalam to skutki uboczne leku
allein
zaufany użytkownik
Status: wolny

Post autor: allein »

Dwa tygodnie jak na wyciągnięcie z silnej psychozy to krótko, mama nadal może być w psychozie-apatia, brak apetytu, zamknięcie się w swoim świecie, brak dbałości o higienę. Albo musi minąć czas, żeby stan psychotyczny wyciszyć albo lek jest źle dobrany. Tak czy owak prywatna wizyta u dobrego psychiatry.
"Trzy gwiazdy są na niebie. Trzy gwiazdy życia mego schronienie mi dają. To Wy..."
justyna26

Tylko jak mam mame zabrać do lekarza jak ona z łóżka nie wychodzi ??jest w okropnym stanie nawet nie chce ze mna rozmawiac:(
allein
zaufany użytkownik

Wezwać lekarza do niej albo zamówić transport medyczny.
"Trzy gwiazdy są na niebie. Trzy gwiazdy życia mego schronienie mi dają. To Wy..."
justyna26

karetka mame dzis wzieła do szpitala bo nie miaławogóle cisnienia dobrze że zdarzyli bo by jeszcze umarła przez te pieprzone psychotropy
allein
zaufany użytkownik

Leki są wskazane, tyle że muszą być dobrze dobrane i trochę zdumiewające jest wypuszczenie po 2 tygodniach ze szpitala, jeżeli była to silna psychoza.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

justyna26 pisze:umarła przez te pieprzone psychotropy
Znalazłam nagrania córki jakiejś pacjentki, która twierdzi, że lekarze zabili psychotropami jej matkę:
Przed "leczeniem":
Na psychotropach:
Teraz: nie żyje...
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
pogrzebany żywcem
bywalec

Post autor: pogrzebany żywcem »

Co oni jej zaaplikowali, że tak wyglądała? Sam przecież biorę psychotropy i tak nie wyglądam.
justyna26

mama bierze depakine i clopixol i jakos lek na depresje ale nie pamietam nazwy lezy teraz w szpitalu nie wstaje wogole robi do pampersa
allein
zaufany użytkownik

Może reakcja na leki podane w zaostrzonym stanie chorobowym? W szpitalu był mężczyzna, który wszedł o własnych siłach, a po podaniu leków jeździł na wózku i go karmili. W tej chorobie okresowo możliwe jest wszystko...Dawaj znać jak z Mamą, trzymam kciuki.
justyna26

mamie zmienili leki i jest poprawa normalnie z nami rozmawia wstaje już z łóżka oby tak dalej
allein
zaufany użytkownik

To dobrze. A czy powiedzieli co spowodowało aż takie pogorszenie stanu? Nie daj mamy za szybko wypisać, niech ustabilizują stan. Pacjent powinien opuszczać szpital w stanie umożliwiającym funkcjonowanie, a nie w stanie, w którym nadaje się nadal na oddział...
justyna26

mama znowu gorzej sie czuje trzesie sie cała nie usiedzi w miejscu gorzej wyglada mniej ze mną rozmawia:(jednego dnia jest lepiej a drugiego się pogarsza:(zmieniaja jej leki tylko kiedy trafią na odpowiednie???jak długo to potrwa ?
justyna26

kochani mam pytanko czy moge rozmawiać z mamą o chorobie tzn czy mogę ją pytać o to czy wie że jest chora i że robiła złe i głupie rzeczy czy lepiej narazie nie poruszać tego tematu??
Awatar użytkownika
kwazar
zaufany użytkownik
Status: student

Post autor: kwazar »

Świadomość choroby jest bardzo ważna. Dzięki tej świadomości funkcjonuje dość normalnie. Myślę, że powinnaś o tym rozmawiać, choć będzie to bardzo trudne. Trzeba próbować małymi krokami... Powodzenia.
poszukuję sensu w niedorzecznym Wszechświecie
ODPOWIEDZ

Wróć do „mój rodzic jest chory”