.

miejsce na dowolną inną dyskusję nie dotyczącą schizofrenii

Moderator: moderatorzy

cezary123
zaufany użytkownik

Re: Sfałszowane Pismo święte

Post autor: cezary123 »

Dolphin pisze:Biblię katolicką zniszczyłem i odrzuciłem - czeka mnie próba - przeczytam Biblię Nowego Świata, o Jehowie.
I nie zapomnij o 144 000 nieśmiertelnych pomazańców, którzy idą do nieba. Ostatek ich jest wśród nas. Bo to Rząd Nowego Świata. Dlatego ten przekład nazywa się "Nowego Świata" i to o to w tym pojęciu chodzi.
Gdybyś się czasem zastanawiał o co chodzi z tym "Nowym Światem" ... :lol:
cezary123
zaufany użytkownik

Dolphin pisze:Nieprawda, tutaj nie chodzi o to, aby być wybrańcem Mesjasza
A dlaczego nie? Każdy jest wybrańcem Chrystusa.
Mesjasz zbawił dosłownie każdego człowieka i każdemu ofiaruje całe swoje Boże Królestwo a nie w jakimś dwuetapowym, dwustopniowym Nowym Świecie z podziałem nas na Rząd niebian i resztę ziemian w raju.
cezary123
zaufany użytkownik

I na to nabrało się 7 milionów ludzi obecnie i wiele w poprzednich latach, począwszy od lat 30 XX wieku, kiedy prezes Towarzystwa Strażnica Rutherford wymyślił, że odkrył tożsamość wielkiej rzeszy z księgi Objawienia jako drugich owiec żyjących wiecznie na ziemi a 144 000 z 12 pokoleń Izraela jako nieśmiertelnego Rządu niebian,
U ŚJ są dwie klasy ludzi: klasa ziemska i klasa niebiańska i to w przeciwieństwie do poddanych namaszczona duchem św ( duchem Jehowy?) jako Nowy Izrael Duchowy.
Mesjasz nie robił podziału w wiecznych losach zbawionych przez Niego ludzi po śmierci.
Awatar użytkownika
Bright Angel
zaufany użytkownik

Post autor: Bright Angel »

cezary123= pisze: A dlaczego nie? Każdy jest wybrańcem Chrystusa.
Mesjasz zbawił dosłownie każdego człowieka i każdemu ofiaruje całe swoje Boże Królestwo a nie w jakimś dwuetapowym, dwustopniowym Nowym Świecie z podziałem nas na Rząd niebian i resztę ziemian w raju.
JAHUSZUA zbawił każdego, ale tylko pod warunkiem, że przyjął JEGO ofiarę. Królestwo Boże jest tylko dla tych, co wierzą w JAHUSZUA, przyjęli JEGO ofiarę i przestrzegają Dekalogu. Każdy to może spełnić, ale nie każdy chce.
Just remember that death is not the end. Heaven or hell? The choice is Yours.
cezary123
zaufany użytkownik

Dolphin pisze:Nieprawda, tutaj nie chodzi o to, aby być wybrańcem Mesjasza - MISJĄ ŚWIADKÓW JEHOWY JEST DOSTARCZENIE WIERNEGO TŁUMACZENIA BIBLII NA JĘZYK WSPÓŁCZESNY.

Śmiejecie się, że to tłumaczenie świadków Jehowy - a tylko oni dokonali tłumaczenia nie zmieniając ani zdania. A u Żydów zabronione są nawet literówki.
Raczej ściągnęli z przekładu J. Grebera znanego spirytysty, który sam twierdził, że duchy pomagały mu w przekładzie.
Fajne są w tej Biblii tylko takie dziwolągi dla odmiany i odróżnienia od innych przekładów jak np.
zamiast pojęcie "łaska"- "życzliwość niezasłużona"
zamiast "Duch Święty" jako sam Bóg - "czynna siła Boża"

Natomiast niefajne jest, że przekład jest ustawiony tendencyjnie tak, aby dało się z niego wywnioskować, że później powstałe wszystkie dowolne nauki Strażnicy były oparte na Piśmie Św.

http://www.piotrandryszczak.pl/biblia_s ... y_cz1.html
Ertis
zaufany użytkownik

Post autor: Ertis »

Nie martw się, i nie zawracaj sobie głowy takimi detalami, jak tłumaczenia, bo w sensie pisma jest tylko pokazanie i uzmysłowieni sobie czym jest wiara. Ważne byś to czuł, wtedy zrozumiesz że mowa o tym samym, opisanym różnymi słowami przez różne osobny. To jest tak jak byś spytał się kilkudziesięciu osób by opisali słońce, jedni mówili by ze jest okrągłe, inni ze białe, jeszcze inni że ciepłe, byli by tez tacy dla których słonce jest jasną plamą na niebie, a dla tych co wstają bardzo późno było by tylko znikającym czerwonym półokręgiem na horyzoncie. I komu tu wierzyć, kto ma racje jakie jest słonce.
cezary123
zaufany użytkownik

Dolphin pisze:Jahwe zażyczył sobie składania w ofierze każdego pierwszego syna i każde pierwsze zwierzę. Jeśli jesteście wierzący, to czy składacie na ołtarzu ofiarnym spalenie każdego swojego pierwszego syna?
Gdzie?

Ja słyszałem, że było tak:

"21 Nienawidzę, brzydzę się waszymi świętami.
Nie będę miał upodobania w waszych uroczystych zebraniach.
22 Bo kiedy składacie Mi całopalenia i wasze ofiary,
nie znoszę tego,
na ofiary biesiadne z tucznych wołów
nie chcę patrzeć.
23 Idź precz ode Mnie ze zgiełkiem pieśni twoich,
i dźwięku twoich harf nie chcę słyszeć.
24 Niech sprawiedliwość wystąpi jak woda z brzegów
i prawość jak potok nie wysychający wyleje!
"
Am 5:22-24 BT
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=789
cezary123
zaufany użytkownik

Dolphin pisze:Jehowa rzekł jeszcze do Mojżesza mówiąc:
"Poświęć mi każdego pierworodnego płci męskiej, który otwiera łono wśród synów Izraela, wśród ludzi i zwierząt. Jest Mój."
Jeszcze Maria stosowała się do tego prawa poświęcając w świątyni swojego pierworodnego Jezusa. Potem ten Jezus zapoczątkował nową religię i przepisy Prawa Mojżeszowego zrobiły się przestarzałe.

Łk 2:22-40
http://biblia.deon.pl/rozdzial.php?id=317
ODPOWIEDZ

Wróć do „inne”