escitlopram

Moderator: moderatorzy

fheng
zaufany użytkownik

escitlopram

Post autor: fheng »

Przeszłam kilka kombinacji leków i ten akurat okazal się najlepiej tolerowany.
Od piekła I nieba oddziela nad tylko życie-najkrótsza rzecz na świecie. .
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: escitlopram

Post autor: moi »

Ja też brałam ten lek pod nazwą "Depralinu". Dobrze go wspominam. Okazał się skuteczny.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zielonawitolda
bywalec
Kontakt:

Post autor: zielonawitolda »

nie udźwignął mi huśtawek depresyjnych. teraz go odstawiłam i z objawów odstawiennych mam zawroty głowy i szumy uszne.
always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Post autor: moi »

Ja nie miałam zespołu odstawiennego - każdy reaguje inaczej.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
zielonawitolda
bywalec
Kontakt:

Post autor: zielonawitolda »

to prawda, moj partner rowniez odstawil z dnia na dzien 20 mg i nic mu nie bylo. ja natomiast najpierw zeszlam do 10 mg ktore bralam przez 4 dni, potem 5ego dnia juz w ogole nie bralam i sie zaczelo. podobnie u mnie bylo przy odstawianiu sertraliny, co po tygodniu, dwoch przeszlo.
always look on the bright side of life
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

witam serdecznie, ja od tygodnia biorę escitalopram, w formie ESCITALOPRAM ACTAVIS i muszę powiedzieć że ze wszystkich antydepresantów które brałam, ten najszybciej zaczął działać, bo już po 6 dniach poczułam różnicę i widzę świat w jaśniejszych barwach. na razie biorę 10 mg, ale mam dojść do 20 mg, bo miałam próbę samobójczą, a właściwie zamiar zabicia się, bo mi telemarketer przeszkodził. lekarz dał mi escitalopram i jest lepiej o wiele. mam tylko pytanie, bo to dość silny SSRI, ale na ogół dobrze tolerowany z tego co wyczytałam, tylko nie wiem jak z masą ciała na tym leku? ktoś przytył, ktoś schudł? jak to było u Was, bo w ulotce pisze, że może być i zmniejszenie i zwiększenie łaknienia, a ja nie chcę jeść i tyć :( jak brałam sertralinę, to schudłam 50 kg, ciekawe jak będzie na escitalopramie? hmm... będę wdzięczna za wszelkie opinie i pozdrawiam serdecznie! miłego popołudnia!
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

netka pisze:witam serdecznie, ja od tygodnia biorę escitalopram, w formie ESCITALOPRAM ACTAVIS i muszę powiedzieć że ze wszystkich antydepresantów które brałam, ten najszybciej zaczął działać
Na mnie działał tylko w jeden sposób: nieznośnie blokował dojście do finału, bo same libido wróciło do względnej normy po jakimś miesiącu brania. Z racji zerowych osiągnięć specyfiku poza wymienionym, którego nie zaliczam do pożądanych, odstawiłem go. Seksualnie wszystko wróciło na właściwe tory po dwóch dniach, też odżyłem, bo okazało się, że to jednak on obniżał moje zainteresowanie światem, nastrój, mało co mnie cieszyło i ruszało jako tako poza codziennymi stresami, na to nie działał w ogóle.
Awatar użytkownika
Constantius
zaufany użytkownik

Post autor: Constantius »

właśnie to dostałem do zażywania.... jak zwykle przed nowym swiństwem troche się boje co to będzie....
Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
Awatar użytkownika
Dalija
bywalec
Status: dziennikarz

Post autor: Dalija »

Biorę Nexpram od dwóch lat. Jak inne leki typu przeciwdepresyjne przestawały działam po 2-4 miechach tak ten działa niezawodnie bardzo długo i nie zanosi się aby jego działanie miało osłabnąć. Jak mi się skończy a nie mam kasy na nowy zakup to czuję paskudne skutki odstawienie. Czuję wtedy prądy w całym ciele głównie w głowie jakby mnie prąd raził co i rusz. Widać brakuje wtedy wyraźnie jakiejś substancji w mózgu. Póki co nie mam zamiaru odstawiać. Jest super. Bardzo pomocny.
fheng
zaufany użytkownik

Wspaniale pisze:
netka pisze:witam serdecznie, ja od tygodnia biorę escitalopram, w formie ESCITALOPRAM ACTAVIS i muszę powiedzieć że ze wszystkich antydepresantów które brałam, ten najszybciej zaczął działać
Na mnie działał tylko w jeden sposób: nieznośnie blokował dojście do finału, bo same libido wróciło do względnej normy po jakimś miesiącu brania. Z racji zerowych osiągnięć specyfiku poza wymienionym, którego nie zaliczam do pożądanych, odstawiłem go. Seksualnie wszystko wróciło na właściwe tory po dwóch dniach, też odżyłem, bo okazało się, że to jednak on obniżał moje zainteresowanie światem, nastrój, mało co mnie cieszyło i ruszało jako tako poza codziennymi stresami, na to nie działał w ogóle.
A to prawda. Orgazm niemal niemożliwy wtedy....no ale warto było się pomęczyć. Na serio warto- moje życie jest inne.
A zjazd po odstawieniu miałam też okropny. ( sama nagle odstawiłam- nie zeszłam z dawki)
Awatar użytkownika
netka
zaufany użytkownik
Status: analityk internetowy

Post autor: netka »

fheng pisze:
Wspaniale pisze:
A to prawda. Orgazm niemal niemożliwy wtedy....no ale warto było się pomęczyć. Na serio warto- moje życie jest inne.
A zjazd po odstawieniu miałam też okropny. ( sama nagle odstawiłam- nie zeszłam z dawki)
a ja nie miałam i nie mam takich problemów. libido było i jest ok. :wink: finalizacja też. :)
"Idź własną drogą, Bo w tym cały sens istnienia, Żeby umieć żyć, Bez znieczulenia, Bez niepotrzebnych niespełnienia, Myśli złych..." [Dżem-Do kołyski]
fheng
zaufany użytkownik

To fajnie:-) ja teraz wracam na escito...jutro wizyta. I dobrze bo męczę się już okrutnie
Awatar użytkownika
fizia
zaufany użytkownik

Post autor: fizia »

Czy sennosc po escitalopramie to norma? Biore 10mg rano i spie do 17 godziny. Po ilu dnaich zaczyna dzialac?
fheng
zaufany użytkownik

fizia pisze:Czy sennosc po escitalopramie to norma? Biore 10mg rano i spie do 17 godziny. Po ilu dnaich zaczyna dzialac?
No niestety:( dlatego zmieniam ten lek.
Awatar użytkownika
miś wesołek
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: miś wesołek »

To jest podobne do citalopramu?
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
hubert
zarejestrowany użytkownik

Post autor: hubert »

netka pisze:witam serdecznie, ja od tygodnia biorę escitalopram, w formie ESCITALOPRAM ACTAVIS i muszę powiedzieć że ze wszystkich antydepresantów które brałam, ten najszybciej zaczął działać, bo już po 6 dniach poczułam różnicę i widzę świat w jaśniejszych barwach. na razie biorę 10 mg, ale mam dojść do 20 mg, bo miałam próbę samobójczą, a właściwie zamiar zabicia się, bo mi telemarketer przeszkodził. lekarz dał mi escitalopram i jest lepiej o wiele. mam tylko pytanie, bo to dość silny SSRI, ale na ogół dobrze tolerowany z tego co wyczytałam, tylko nie wiem jak z masą ciała na tym leku? ktoś przytył, ktoś schudł? jak to było u Was, bo w ulotce pisze, że może być i zmniejszenie i zwiększenie łaknienia, a ja nie chcę jeść i tyć :( jak brałam sertralinę, to schudłam 50 kg, ciekawe jak będzie na escitalopramie? hmm... będę wdzięczna za wszelkie opinie i pozdrawiam serdecznie! miłego popołudnia!
na 5mg przytyłem w 3 tygodnie 1,5 kg a mogło być więcej gdybym nie dołożył na basenie w ostatnim tygodniu trochę długości, chodzę na basen 4 razy w tygodniu i na spacery, mam dużo ruchu, a mimo to przytyłem, boję się co będzie dalej, bo jestem po drugim nawrocie schizofrenii i nie mam już tyle siły ćwiczyć. Docelowo mam dojść do 20mg boję się, i tak lek narazie mi nie pomaga, dojdę do 20mg i jak nie pomoże to odstawię go
Eremite
zaufany użytkownik

Post autor: Eremite »

Odczuwam nasilenie lęków. Biorę 9ty dzień (od dzisiaj cała tabsa). Minie? Dodam ,że biorę na fobię społeczną.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

Biorę ten lek od niedawna. Ciekawy jestem jego działania... Biorę 10 mg.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
Meideen
zarejestrowany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Meideen »

Od stycznia biorę Mozarin. To chyba najlepiej tolerowany przeze mnie lek a przeszłam już przez Citalopram, Wenlafaksynę, Paroksetynę, Asentrę i uf.... już nawet nie pamiętam, ale trochę tego było. :geek:
Cza­sem, w so­bie, brak miej­sca na siebie.
Awatar użytkownika
Ralf
zaufany użytkownik

Post autor: Ralf »

i jak się na nim czujesz?
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
ODPOWIEDZ

Wróć do „escitalopram”