schizofrenia czy demon

Dla osób szukających ogólnej pomocy i wstępnej orientacji dotyczącej choroby.
Kto umie dokładniej nazwać problem proszę pisać w działach tematycznych "Ogólnej dyskusji"

Moderator: moderatorzy

Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
kaznodzieja
zaufany użytkownik

schizofrenia czy demon

Post autor: kaznodzieja »

kiedyś siedze sobie przed telewizorem,własnie zaczyna się prognoza pogody.był to okres letni i od dłuszego czasu była piękna słoneczna pogoda.w czasie prognozy gdy pani mówi że nadal będzie pięknie przez najblisze dni ,słyszę głos w głowie,,nieprawda będzie 3 dni ćiemności,,wyobrażcie sobie jak się poczółem gdy wstałem rano,a na zewnątrz tak gęsta mgła że widocznośc była ograniczona do kilku metrów...........czy to objaw choroby?

inny przykład;
siedze sobie w domu z dziecmi i nagłe słyszę...jeżeli będziesz w coś naprawde wierzył to napewno tak się stanie.no i wtedy uwierzyłem że może tak być.
wziołem 2 kostki i mówię do syna,rzuć kostkami a napewno będą dwie 6.syn rzuca i co wypada? ,,dwie 6.następnie drugi syn rzuca i co wypada ? dwie 6.sytuacja się powtarza ponad 10 razy po kolei..........czy to też objaw choroby?
czy jednak demon?
jak to wytłumaczyć ???
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
Marionetka
bywalec

Re: schizofrenia czy demon

Post autor: Marionetka »

nie, to nie są objawy żadnej choroby :D
ale jeśli chodzi o zasadę "jak uwierzysz to tak się stanie" to się zgadzam, ale staraj się to wykorzystywac w jakiś pozytywnych aspektach. Np. na pewno zdążę na autobus.
Nie zawracaj sobie głowy takimi sprawami. :)
spodoba się tobie, przekonasz się, że ból i krew są nałogiem.
Newt
zaufany użytkownik

Post autor: Newt »

kaznodzieja pisze:jeżeli będziesz w coś naprawde wierzył to napewno tak się stanie
to akurat jest prawda :)
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Awatar użytkownika
Ryszard
zaufany użytkownik

Post autor: Ryszard »

kaznodzieja pisze: inny przykład;
siedze sobie w domu z dziecmi i nagłe słyszę...jeżeli będziesz w coś naprawde wierzył to napewno tak się stanie.no i wtedy uwierzyłem że może tak być.
wziołem 2 kostki i mówię do syna,rzuć kostkami a napewno będą dwie 6.syn rzuca i co wypada? ,,dwie 6.następnie drugi syn rzuca i co wypada ? dwie 6.sytuacja się powtarza ponad 10 razy po kolei..........czy to też objaw choroby?
czy jednak demon?
jak to wytłumaczyć ???
Myślę, że to schizofrenia, bo przypadek z kostkami jest fizycznie niemożliwy.
Taki mój przykład ze szpitala psychiatrycznego sprzed 25 lat.
Przyszło dwóch SB-ków i mnie przesłuchiwało w sali szpitalnej, gdzie wszystkie ściany i szafy wyklejone były aktami kobiecymi z czasopism. To była moja 100% rzeczywistość, tyle że to jest schizofrenia bo to po prostu było niemożliwe. Takich sytuacji które teraz oceniam jak ewidentne psychozy było wiele. Przypominam sobie istotny komentarz mojej lekarki psychiatry z tego okresu.

"Panie Ryszardzie co Pan chodzi taki wykrzywiony"
.. no jak mogłem chodzić nie wykrzywiony skoro SB-cy wykręcali mi ręce do tyłu? :D

Teraz to się mogę z tego śmiać, ale wtedy to była 100% rzeczywistość.

Możliwe że to są jakieś jednostkowe twoje psychozy, bez specjalnego znaczenia, ale te głosy i te kostki to bez wątpienia schizofreniczna rzeczywistość?
Myślę, że najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz jednak do psychiatry.

Ryszard,
Były schizofrenik, od 20 lat zdrowy, czego wszystkim życzę.

P.S.
Z tymi kostkami to jest możliwe że twoi synowie rzucali nimi i wypadały im jakieś przypadkowe liczby, a wyłącznie twój mózg widział same szóstki. Takich objawów miałem wiele np. w szpitalu chory czyta książkę a ja widzę w tej książce mieszaninę dwóch języków, polskiego i angielskiego, na dodatek kompletnie bez sensu.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

mnie byś może przekonał,ale jak przekonasz jeszcze dwie zdrowe osoby.
tylko mi nie mów że to schizofrenia zbiorowa .
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Awatar użytkownika
Wspaniale
zaufany użytkownik

Post autor: Wspaniale »

Gdzie tu problem? Graj w totka. Zgarniaj główne wygrane. Nie potrzebujesz pieniędzy? Wesprzesz tych, którym brakuje. Wielu takich na świecie.
kaznodzieja
zaufany użytkownik

też mi to przyszło do głowy.niestety to było chwilowe,i już dawno mineło.
Awatar użytkownika
Ryszard
zaufany użytkownik

Post autor: Ryszard »

kaznodzieja pisze:mnie byś może przekonał,ale jak przekonasz jeszcze dwie zdrowe osoby.
tylko mi nie mów że to schizofrenia zbiorowa .
W schizofrenii wszystko jest możliwe. Jeśli te dwie osoby zdrowe dalej potwierdzają to rzeczywiście ... chyba demon.
ODPOWIEDZ

Wróć do „kto pomoże”