schizofrenia czy demon
Moderator: moderatorzy
Regulamin forum
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
Uwaga: o pomoc w konkretnych sprawach, dla których odpowiednie działy istnieją w "Dyskusji Ogólnej" proszę pisać tam.Tutaj tylko w sprawie ogólnej pomocy w zorientowaniu się w tematyce, np. gdy ktoś szuka wstępnej pomocy, co począć z taką chorobą i jak nazwać i określić jej objawy
-
- zaufany użytkownik
schizofrenia czy demon
kiedyś siedze sobie przed telewizorem,własnie zaczyna się prognoza pogody.był to okres letni i od dłuszego czasu była piękna słoneczna pogoda.w czasie prognozy gdy pani mówi że nadal będzie pięknie przez najblisze dni ,słyszę głos w głowie,,nieprawda będzie 3 dni ćiemności,,wyobrażcie sobie jak się poczółem gdy wstałem rano,a na zewnątrz tak gęsta mgła że widocznośc była ograniczona do kilku metrów...........czy to objaw choroby?
inny przykład;
siedze sobie w domu z dziecmi i nagłe słyszę...jeżeli będziesz w coś naprawde wierzył to napewno tak się stanie.no i wtedy uwierzyłem że może tak być.
wziołem 2 kostki i mówię do syna,rzuć kostkami a napewno będą dwie 6.syn rzuca i co wypada? ,,dwie 6.następnie drugi syn rzuca i co wypada ? dwie 6.sytuacja się powtarza ponad 10 razy po kolei..........czy to też objaw choroby?
czy jednak demon?
jak to wytłumaczyć ???
inny przykład;
siedze sobie w domu z dziecmi i nagłe słyszę...jeżeli będziesz w coś naprawde wierzył to napewno tak się stanie.no i wtedy uwierzyłem że może tak być.
wziołem 2 kostki i mówię do syna,rzuć kostkami a napewno będą dwie 6.syn rzuca i co wypada? ,,dwie 6.następnie drugi syn rzuca i co wypada ? dwie 6.sytuacja się powtarza ponad 10 razy po kolei..........czy to też objaw choroby?
czy jednak demon?
jak to wytłumaczyć ???
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
- Marionetka
- bywalec
Re: schizofrenia czy demon
nie, to nie są objawy żadnej choroby 
ale jeśli chodzi o zasadę "jak uwierzysz to tak się stanie" to się zgadzam, ale staraj się to wykorzystywac w jakiś pozytywnych aspektach. Np. na pewno zdążę na autobus.
Nie zawracaj sobie głowy takimi sprawami.

ale jeśli chodzi o zasadę "jak uwierzysz to tak się stanie" to się zgadzam, ale staraj się to wykorzystywac w jakiś pozytywnych aspektach. Np. na pewno zdążę na autobus.
Nie zawracaj sobie głowy takimi sprawami.

spodoba się tobie, przekonasz się, że ból i krew są nałogiem.
to akurat jest prawdakaznodzieja pisze:jeżeli będziesz w coś naprawde wierzył to napewno tak się stanie

"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
Myślę, że to schizofrenia, bo przypadek z kostkami jest fizycznie niemożliwy.kaznodzieja pisze: inny przykład;
czy jednak demon?
jak to wytłumaczyć ???
Taki mój przykład ze szpitala psychiatrycznego sprzed 25 lat.
Przyszło dwóch SB-ków i mnie przesłuchiwało w sali szpitalnej, gdzie wszystkie ściany i szafy wyklejone były aktami kobiecymi z czasopism. To była moja 100% rzeczywistość, tyle że to jest schizofrenia bo to po prostu było niemożliwe. Takich sytuacji które teraz oceniam jak ewidentne psychozy było wiele. Przypominam sobie istotny komentarz mojej lekarki psychiatry z tego okresu.
"Panie Ryszardzie co Pan chodzi taki wykrzywiony"
.. no jak mogłem chodzić nie wykrzywiony skoro SB-cy wykręcali mi ręce do tyłu?

Teraz to się mogę z tego śmiać, ale wtedy to była 100% rzeczywistość.
Możliwe że to są jakieś jednostkowe twoje psychozy, bez specjalnego znaczenia, ale te głosy i te kostki to bez wątpienia schizofreniczna rzeczywistość?
Myślę, że najlepiej zrobisz jeśli pójdziesz jednak do psychiatry.
Ryszard,
Były schizofrenik, od 20 lat zdrowy, czego wszystkim życzę.
P.S.
Z tymi kostkami to jest możliwe że twoi synowie rzucali nimi i wypadały im jakieś przypadkowe liczby, a wyłącznie twój mózg widział same szóstki. Takich objawów miałem wiele np. w szpitalu chory czyta książkę a ja widzę w tej książce mieszaninę dwóch języków, polskiego i angielskiego, na dodatek kompletnie bez sensu.
-
- zaufany użytkownik
mnie byś może przekonał,ale jak przekonasz jeszcze dwie zdrowe osoby.
tylko mi nie mów że to schizofrenia zbiorowa .
Daniela 12;10 ,,, A niegodziwi działać będą niegodziwie i żaden z niegodziwych nie zrozumie, ale wnikliwi zrozumieją.
Gdzie tu problem? Graj w totka. Zgarniaj główne wygrane. Nie potrzebujesz pieniędzy? Wesprzesz tych, którym brakuje. Wielu takich na świecie.
-
- zaufany użytkownik
też mi to przyszło do głowy.niestety to było chwilowe,i już dawno mineło.
W schizofrenii wszystko jest możliwe. Jeśli te dwie osoby zdrowe dalej potwierdzają to rzeczywiście ... chyba demon.kaznodzieja pisze:mnie byś może przekonał,ale jak przekonasz jeszcze dwie zdrowe osoby.