Marionetka pisze:Kamil dlaczego nie odpowiadasz na moje posty ? jestem niewidzialna?
Nie ignoruję Cię. Pisałem długiego posta i dopiero co go skończyłem. Oczywiście posłuzyłem się skrótem myślowym pisząc o chrześcijaństwie. Reformacja dała społeczeństwom wiele dobrego, niestety w Polsce się jej nie doczekaliśmy. Nie mieliśmy Lutra, Husa, przyszły za to oddziały jezuitów - scholastyków z jeszcze silniejszą propagandą . Swoimi szkołami wyrządzili w mentalności Polaków ogromne krzywdy.
W końcu te szkoły opierały się na czymś przeciwnym do twórczości, czymś przeciwnym do logicznego myślenia - na nauce łaciny i religii. Tak wychowały pokolenia formalistów, teoretyków, ludzi, którzy potrafią dyskutować na każdy jeden temat, ludzi niepotrafiących jednak stworzyć czegoś innowacyjnego. Dlatego jesteśmy w dużym uproszczeniu robolami, wykonawcami, tanią siłą roboczą dla tych pogardzanych narodów zachodnich, gdzie ludzie podobno nie mają Boga w sercu, gdzie panuje zgnilizna moralna, dekadencja. Czy jednak aby to prawda?
Te szkoły scholastyczne ugruntowały także przekonanie, że Polak to synonim katolika chociaż jeszcze do XVI wieku bodajże to głównie królowie i ich podwładni utożsamiali się z tą wiarą a prosty lud miał swoje własne wierzenia.
Dlatego nie mamy ani jednego noblisty w dziedzinach technicznych, dlatego nie słyszy się o polskich patentach. A jeśli nawet są to sprzedawane są za grosze konkurencji bo zdolni ludzie nie mają pieniędzy na wdrożenie ich i sprzedaż. Jesteśmy za to rekordzistami pod względem liczby Kościołów, pomników, aptek na jednego mieszkańca. Wszystko w wyniku tego, że Polacy nie potrafią myśleć i żyć samodzielnie - przecież jeszcze niedawno ksiądz i lekarz to byli bogowie. Oczywiście nie chodzi o to aby nie korzystać z dobrodziejstw medycyny jak się coś nam w ciele "popsuje". Jednak Polacy w tych kwestiach są prawdziwymi lekomanami.
Nie potrafią powiązać skutków z przyczynami z przeszłości. Dlatego zadowalaja ich wszytko co doraźne.