Nikotyna

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik
Status: Informatyk

Nikotyna

Post autor: czaras »

Kilka informacji na temat nikotyny:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Nikotyna

Otóż jak się okazuje nikotyna jest silnym agonistą receptorów N-acetylocholinowych. Co to oznacza ? Oznacza to, że działa jak acetylocholina - otwiera kanał jonowy komórki. A więc jest swego rodzaju protezą, która może pomóc osobom cierpiącym z powodu demencji. Nie jestem palaczem i zawsze śmiałem się z palaczy, że wydają pieniądze na to świństwo, żeby w końcu wylądować w szpitalu z rakiem płuc. Ale postanowiłem sprawdzić czy nikotyna może mi pomóc. Kupiłem sobie paczkę dropsów Nicorette 2mg. I powiem wam: to chyba działa. Papierosy pomagają człowiekowi nie oszaleć - w moim przypadku nikotyna wycisza bełkot. To niesamowite, nieprawdaż ? Tak sobie myślę, że być może ów bełkot wynika z tego, że najzwyczajniej w świecie nerwy mnie zniszczyły.

Nie zamierzam nikogo nakłaniać do palenia papierosów, ale chciałbym, aby osoby mogące coś wnieść do tego tematu wypowiedziały się.
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Gadu-Gadu: 9
Kontakt:

Re: Nikotyna

Post autor: moi »

Ja w psychozie potrafiłam wypalić dwie paczki papierosów dziennie. W niczym mi to nie pomagało. Obecnie rzuciłam palenie i bardzo się z tego cieszę.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

A co powiecie na to:
http://www.medicalnewstoday.com/releases/26516.php

Ten artykuł potwierdza to, że istnieje ścisły związek między schizofrenią a demencją.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

W internecie można znaleźć wszystko- nawet przeciwstawne do siebie artykuły.
Czy Ty chorujesz na demencję? Czy ktoś z Twoich znajomych, chorych na schizofrenię, choruje na demencję? Odpowiedź sobie na te pytania i będziesz miał obraz sytuacji.

W szpitalu, gdzie byłam nie było osoby z taką przypadłością. Na tym forum także nie ma nikogo takiego.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

Ty chyba sobie ze mnie żartujesz, co ?
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Nie, staram się zrozumieć, dlaczego piszesz o nikotynie, a w następnym poście o demencji?

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

Z demencją mamy do czynienia między innymi wtedy, gdy w mózgu zaczyna brakować acetylocholiny. Człowiek wtedy zaczyna narzekać między innymi na problemy z pamięcią. A nikotyna jest związkiem, który działa na receptory cholinergiczne podobnie jak acetylocholina. Receptory cholinergiczne to białka błonowe komórki rozpoznające cząsteczkę acetylocholiny i pod jej wpływem otwierają kanał jonowy, którym jony między innymi sodu i potasu dostają się do komórki. Nikotyna zatem pomaga osobom, które mają problemy z pamięcią.
Ostatnio zmieniony pn lut 18, 2013 9:48 pm przez czaras, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Dziękuję za wyjaśnienie. Jednak z mojego doświadczenia wynika, że mnie nikotyna nie pomogła na problemy z pamięcią. A paliłam bardzo dużo.
Uważam, że po rzuceniu palenia jest o wiele lepiej, niż wtedy, gdy paliłam.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
Kata
zarejestrowany użytkownik
Status: -
Gadu-Gadu: 4446886

Post autor: Kata »

Nobel się należy ! Hehehe... Dobrze, że są jakieś plusy palenia. Koncerny tytoniowe powinny Cię honorować ambasadorem!
A tak poważnie. Też muszę rzucić. Gratulacje moi.
Czemu ty się zła godzino z niepotrzebnym mieszasz lękiem. Jesteś.... a wiec musisz minąć, miniesz, a wiec to jest piękne.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Ja też wielokrotnie czytałem, że nikotyna pomaga w usuwaniu niektórych objawów schizofrenii. Całkowicie serio się od czasu do czasu zastanawiam, czy nie spróbować nikotyny np. w postaci gumy do życia czy e-papierosów.

Jednak jakoś się przed tym wzdrygam, bo dostrzegam też inne sposoby biochemicznego działania na organizm (i też mi się nie chce).
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Kata pisze:Gratulacje moi.
Dziękuję. Nie palę już 11 lat. I mam nadzieję, że nigdy nie zacznę znowu.

Nawet gdyby nikotyna poprawiała pamięć, to skutki uboczne, związane z jej zażywaniem, przeważają. O raku nie będę się rozpisywać, bo chyba wszyscy o tym wiedzą. Nie wiedzą może tylko, że nikotyna w każdej postaci może się przyczynić do jego rozwoju:

http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/n ... 37134.html

Pozdrawiam.m.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Już pisałam w innym temacie o pozytywnych skutkach palenia:

Nikotyna - psychoaktywne efekty: http://en.wikipedia.org/wiki/Nicotine#P ... ve_effects

Tytoń – zawiera nikotynę oraz alkaloidy harmala, które są MAOI*. Palacze mają 30% niższą aktywność MAO-A i o 40% niższą aktywność MAO-B niż niepalący.[25] Metaanaliza 41 podwójnie ślepych prób badań z użyciem placebo wykazała, że nikotyna lub palenie mają znaczący pozytywny wpływ na zdolności motoryczne, zachowanie prawidłowej uwagi i czasu reakcji (RT), ukierunkowania uwagi-RT, dokładności pamięci krótkotrwałej oraz pamięci operacyjnej-RT.[26]
http://en.wikipedia.org/wiki/Nootropic# ... onal_drugs

*Inhibitory (związki powodujące spowolnienie/zatrzymanie) monoaminooksydazy (MAO-I, IMAO) - grupa związków stosowanych w leczeniu depresji (działające na MAO-A) i niedociśnienia tętniczego (działające na MAO-B).
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

Zakładam, że po dropsach Nicorette raka przełyku nie dostanę.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

W artykule, który podałam, piszą też o gumach do żucia i pastylkach do ssania. Wszystko, co zawiera skoncentrowaną nikotynę może przyczynić się do rozwoju nowotworu płaskonabłonkowego.
Jest on szóstym najczęściej występującym nowotworem na świecie. Średnia śmiertelność na przestrzeni pięciu lat od wystąpienia jest bardzo wysoka (ok. 50%) i nie spadła w ciągu ostatnich 50 lat. Głównym powodem tej sytuacji jest brak efektywnych metod diagnostycznych i prognostycznych, które mogłyby zapewnić odpowiednie metody leczenia we wczesnej fazie rozwoju nowotworu. Leczenie często wymaga przeprowadzenia skomplikowanych i ryzykownych zabiegów operacyjnych.
Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

Jeśli miałbym wybierać między życiem ze schizofrenią, a śmiercią w wieku lat 60 na raka, to wolę umrzeć na raka w wieku lat 60.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

Uważasz, że nikotyna wyleczy Cię ze schizofrenii? Myślę, że tkwisz w błędzie. Objawy mogą zniknąć tylko po zażyciu dobrze dobranych leków.

Ale widzę, że już sobie wymyśliłeś "plan naprawczy" i raczej ciężko Cię będzie odwieść od tego pomysłu.

Pozdrawiam.m.
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

Spróbuję 1 miesiąc i później zdecyduję. Nie chcę całe życie być zamroczony od leków.
Awatar użytkownika
hvp2
zaufany użytkownik

Post autor: hvp2 »

Dropsach :?: :?: :?:
Istnieją inne produkty "Nicorette" niż guma do żucia i plastry???
Awatar użytkownika
czaras
zaufany użytkownik

NA opakowaniu jest napisane freshdrops - rozpuszczają się w ustach.
Awatar użytkownika
moi
moderator
moderator
Kontakt:

czaras pisze:Spróbuję 1 miesiąc i później zdecyduję. Nie chcę całe życie być zamroczony od leków.
A myślałeś nad takim dobraniem leku/leków byś miał jak najmniej skutków ubocznych i nie był zamroczony? Mnie się udało, choć zajęło mi to sporo czasu (wiadomo, że jeden lek trzeba przetestować przynajmniej przez miesiąc/dwa).
Nie wiem, jakie leki teraz bierzesz, ale czy wyczerpałeś wszelkie możliwości?

Pozdrawiam.m.
ODPOWIEDZ

Wróć do „pamięć, sen”