PILNE ! - prawa studenta

Moderator: moderatorzy

nnnnnn
bywalec

PILNE ! - prawa studenta

Post autor: nnnnnn »

Czy ktos wie, czy orawa studenckie chronia osoby chore i jak, tzn konkretnie chodzi mi o to, czy student, ktory w trakcie nauki zachorowal na schizofrenie ma orawo do kontynuowania studiow w tzw toku indywidualnym?
Poznać znaczy zrozumieć, znaczy mniej się bać - lub więcej
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Re: PILNE ! - prawa studenta

Post autor: Zagubiona we mgle »

No, ja myślę, że choroba jest podstawą do wyznaczenia indywidualnego toku studiów. Na pewno masz na to stosowne zaświadczenia. Ja się na tym nie znam, więc się za dużo nie wypowiem.
Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

Post autor: milcząca czarna mery »

ja mam indywidualną organizację studiów, którą dostałam na podstawie orzeczenia o stopniu niepełnosprawności
agatcon
zaufany użytkownik

Post autor: agatcon »

.
Ostatnio zmieniony wt lut 21, 2017 9:51 pm przez agatcon, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

ale jest różnica między indywidualnym tokiem studiów (ITS) i indywidualną organizacją studiów (IOS). Miałam też ITS w zeszłym roku i to było za średnią, zmieniałam sobie program i chodziłam na inne zajęcia niż było zapisane w programie.
A teraz mam IOS - z powodu niepełnosprawności, można opuszczać zajęcia, dogadywać się indywidualnie w sprawie zaliczeń, ale program studiów nie jest zmieniony.
Zagubiona we mgle
zaufany użytkownik

Post autor: Zagubiona we mgle »

Acha, a ja nie wiedziałam, że jest coś takiego i że to są dwie odrębne rzeczy. :P
nnnnnn
bywalec

IOS- czy jest na to jakis przepis? Jaka uczelnia tak ma? Czy to moze miedzyuczelniane?
Prosze, odpowiedz konkretniej- chodzi o corke, skreslili ja, w pon bedzie probowala jeszcze dogadac sie z dziekanem pokazujac zaswiadczenie o schizo. Pytanie, czy na uczelni artystycznej wiedza w ogole, ze powinni ulatwic zaliczanie eksternistyczne.
Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

Myślę, że jest to na każdej uczelni, moja mama miała IOS na uczelni prywatnej i zaliczyła studia, wyjeżdżając jednocześnie do pracy w Niemczech. A najlepiej żeby się upewnić, wejdź na stronę szkoły i poszukaj w regulaminie studiów, tam powinien być zapis o IOS-ie. IOS można dostać ze względu na stan zdrowia, nie trzeba mieć do tego wysokiej średniej.
nnnnnn
bywalec

Bardzo dziekuje.
Awatar użytkownika
Gucio
zaufany użytkownik

Post autor: Gucio »

@milcząca czarna mery - a możesz przybliżyć mi nieco korzyści płynące z IOSu?
Czy można mieć np. sesję egzaminacyjną w terminie późniejszym od przewidzianego dla normalnego toku studiowania?
Awatar użytkownika
milcząca czarna mery
zaufany użytkownik

Gustaw, mając IOS, możesz dogadać się z prowadzącym i nie chodzić na zajęcia, na których obecność jest obowiązkowa. Możesz zdawać egzaminy w innych terminach, ale oczywiście wcześniej musisz powiadomić o tym wykładowcę. Ja zdawałam niektóre egzaminy po sesji, bo podczas sesji byłam w szpitalu i nie było z tym problemu. Ale różnie to wygląda na różnych uczelniach, na niektórych trzeba dodatkowo napisać podanie o przedłużenie sesji.
Awatar użytkownika
Mickey
zaufany użytkownik
Status: pracuję

Post autor: Mickey »

Myślę że to zależy od uczelni.
ODPOWIEDZ

Wróć do „prawo”