Karbazepima Czy warto???
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Karbazepima Czy warto???
Postanowiłem napisać krótki post o karbazepimie(anizepim, tegretol,finlepsin). Nie tak dawno brałem karbazepime w dawce 400 mg. Musze przyznać że nie miałem na niej urojeń i lęków. Ale... osobowość była kiepska,depresja, przeciętne libido, I ogólny brak własnego JA. Od miesiąca jak nie biore karbazepimy, to owszem urojenia są większe, ale mam lepszy nastrój, lepeij się czuje, jest super libido, i ogólnie czuje że żyje, że mam emocje. Tyle że są urojenia.
Dodam jeszcze że karbazepima o połowe zmniejsza skuteczność wszystkich innych leków. Gdyż zwiększa się osocze. I tutaj tworzy się zamknięte koło. Bo bierzemy karbazepima aby nie mieć urojeń i stabilny nastrój ale jednoczesnie sama skuteczność neuroleptyków spada o połowe. Troche bez sensu. owszem jak ktoś ma chorobe dwubiegunową to jest skazany na tegretol, depakine czy lit. Ja na to nie cierpie więc jaki jest sens brania karbazepimy??
Dodam jeszcze że karbazepima o połowe zmniejsza skuteczność wszystkich innych leków. Gdyż zwiększa się osocze. I tutaj tworzy się zamknięte koło. Bo bierzemy karbazepima aby nie mieć urojeń i stabilny nastrój ale jednoczesnie sama skuteczność neuroleptyków spada o połowe. Troche bez sensu. owszem jak ktoś ma chorobe dwubiegunową to jest skazany na tegretol, depakine czy lit. Ja na to nie cierpie więc jaki jest sens brania karbazepimy??
- Constantius
- zaufany użytkownik
Re: Karbazepima Czy warto???
dawka 400 tegratolu jest dawką śmieszną.... ludzie z padaczką biorą tego do max 1600-2000mg..... nie sądzę bys miał tak poważne skutki uboczne od tegretolu..... narzekanie na tegretol jest raczej tego typu ze po co ja to biorę jak na nic nie działa.... najwyżej psuje wątrobę.... sam biore Tegretol już 4 rok - kiedys to i 1200mg.... teraz już 400. I nie zauważam żadnych korzyści z jego brania.... mam na mysli nastrój czy lęk. Sam lekarz traktuje tegretol tak ach jak bierze to zapisze... na wszelki wypadek..ale zawsze coś pomaga i takie gadanie..... Sam się zastanowiam czy warto? To dobre pytanie Po co to brać? Tegretol nasila mi działanie rispoleptu to jedyne co zauważyłem już kiedyś..... tak po za tym to i tak jest za darmo to biore..... niech chłopaki z Novartisa mają satysfakcje ze komuś pomagają.... 

Musi być ktoś kogo nie znam, a kto zawładnął mna, moim życiem, śmiercią, tą kartką
-
- zaufany użytkownik
- Gadu-Gadu: 72943962
Ludzie różnie reagują na leki, to że ty tak reagujesz na tegretol nie znaczy że ze mną będzie podobnie.
Ja to brałam w dawce 600 na wahania nastroju (BPD) i na początku może trochę działało, później organizm się przyzwyczaił i nie czułam żadnej różnicy z tym lekiem czy bez, a zmniejsza działanie neuroleptyków i trzebva ich brać wiecej niż bez karbamazepiny.
"My mommy always said there were no monsters. No real ones. But there are."
A myslicie ze tegretol pomoze mi sie pozbierac w nieszczesliwej milosci? Zapobiegnie dolom? Czy bede musiala jakis antydepresant dolaczyc?
Jeszcze nie zapomniałaś o Mirku?:D no dej spokój

Warto spróbować karbamazepiny (przez niektórych nazywana lekiem ostatniej szansy). Sam brałem i czułem sie świetnie po niej, ale ze względu na niewielki przyrost masy ciała zrezygnowałem z niej. Mam świra na punkcie wagi.
Królestwo moje nie jest z tego świata
Ja aktualnie dostałam Tegretol na stabilizację nastroju, bo czasem wpadałam w panikę, strach, lęki, nerwy :-) ;p. Ale chciałabym też żeby wyrwał mnie z doła/objawów negatywnych. Mam go brać nieprzerwanie 2 lata - a po tym czasie będę miała ustabilizowany już nastrój? Nie mam pojęcia :-).
"Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu. Dobrze się widzi tylko sercem."
Antoine de Saint-Exupéry
Antoine de Saint-Exupéry
Jednak wrocilam do tegretolu. Juz jedna tabletka rozluznila mi uklad nerwowy i uspokoila. Lęki tez zniknely. Oby tak dalej.
Mam sennosc od tegretolu,mdlosci i otepienie :/ No ale pomaga mi na nerwowosc i napiecie.