Książki i filmy o chorobie psychicznej

informacje naukowe, medyczne

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

Re: Książki i filmy o chorobie psychicznej

Post autor: lea »

jak dla mnie najbardziej wiarygodnym filmem i w pełni oddającym doznania osoby chorej na schizofrenię jest film " Das weiße Rauschen" ("Biały szum") Film niskobudżetowy, ale warty oglądnięcia.

pozdrawiam
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Awatar użytkownika
lea
zaufany użytkownik

Post autor: lea »

ja oglądałam po niemiecku, ale może, jak dobrze poszukasz to znajdziesz :wink: Ja miałam omamy wzrokowe, więc jest to możliwe. Widziałam między innymi osoby, które już nie żyją.

pozdrawiam
pustamiska pomóż klikając
walka zaczyna się w głowie
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

Też miałam omamy wzrokowe, w których widziałam i jednocześnie słyszałam ludzi, których nie mogło w danym miejscu być. Więc tak, jest to możliwe.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik
Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu

Post autor: antygratis »

mona li pisze:Pytanie co gorsze, bo przecież przez to, że cały czas mówił o swoich urojeniach z dystansem to właśnie dlatego jego otoczenie i lekarz pierwszego kontaktu to bagatelizowali, co pozwoliło się rozwinąć chorobie na dobre.
Tam jeszcze było coś takiego, że jego (pół)świadomość nadchodzącej choroby (też wstyd) prowadziła do zachowań i interakcji z otoczeniem jakby na zasadzie samospełniającego się proroctwa. I co z tego, że wiedział, że być może ma urojenia, skoro jego "nerwowość" związana z nimi ograniczała jego pole manewru czy wręcz prowadziła do sytuacji dokładnie takich, jakich chciał uniknąć.

A jeśli chodzi o tę schizofrenię utajoną. Czy nie wystarczyłoby, że ktoś byłby z natury dość racjonalnie myślącą osobą i wiedział o przypadku schizofrenii w swojej rodzinie jak bohater w tym filmie? A swoją drogą, ten obraz choroby z filmu jest trochę dziwny, bo taką psychozę mógłby mieć przykładowo Jarosław Kret, gdyby miał, i chyba trzeba ją brać w nawias czy też w cudzysłów, jako coś co służyło w filmie ukazaniu czegoś innego, nie będę pisał czego co by nie psuć innym zabawy z oglądania.
mona li pisze:Nie podoba mi się zakończenie tego filmu, nie rozumiem go, chyba reżysera poniosła wyobraźnia;p
Dokładnie. Widzę to tak samo. Tzn. film ma jakby 2 zakończenia - jedno, w schronie, znakomite, powiązane z tematem całego filmu, a drugie już mniej znakomite, przekombinowane i niepotrzebne. Też go nie rozumiem.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

mona li pisze:Jarosław Kret <ok> to dobre;p;p;p Coś czuję, że ten dzień będzie zabawny;p
Ale w sumie to chodzi Ci o to, że te urojenia były monotematyczne, że był wkręcony w jedną sprawę?
Chodzi o to, że właśnie nietypowe były. Takie jakby mógł mieć Kret Jarosław. Bo chyba jest tak, że zazwyczaj poczucie zagrożenia i lęku jest wszechogarniające i często też wyraźnie koncentruje się na działalności innych ludzi. A tu chodziło głównie o zjawiska atmosferyczne. Nie było co prawda tak, że ludzie byli całkiem neutralni w tym wszystkim, bo co mu się bohaterowi przyśniło, to myślał i robił i ludzie też w tym byli, mimowolnie nawet, choć z pewną dozą świadomości, przynajmniej do czasu. SPOILER----->Myślę, że taki, a nie inny temat i przedstawienie psychozy służyło w filmie czemuś innemu, niż tylko przedstawienie choroby, a mianowicie, zaprezentowaniu postaw wobec choroby ludzi dookoła, w tym tych najbliższych i poruszeniu też niezwykle istotnej kwestii miłości i zaufania (w takich stanach czy w ogóle).<-----SPOILER

Tak czy inaczej obraz choroby w tym filmie był ździebko dziwny, jakby czegoś w nim brakowało. ;)
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Awatar użytkownika
Faur
zaufany użytkownik

Post autor: Faur »

Od siebie polecam Szpital przemienienia. Film ten odbiega od konwencji tego tematu, ale mimo wszystko jest na tyle warty zarekomendowania, że nie pożałujecie.
Traktat moralny podejmujący problematykę odpowiedzialności w warunkach totalnego zagrożenia. Akcja filmu toczy się w szpitalu psychiatrycznym zagrożonym zamknięciem przez hitlerowskich okupantów. Rodzi to rożne postawy pracującego tam personelu medycznego.
Na podstawie powieści Lema.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.

Grzegorz Ciechowski
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

Post autor: DZIECKO ZDROWIE »

Pewnie jest jeszcze wiele, tylko najpierw trzeba wiedzieć jak szukać :
http://www.e-tekst.pl/ebook/21716/Sztuk ... informacji
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

A widzisz ile masz przemyśleń w związku z filmem? IMHO to znakomity film też na podstawie ewidentnie schizofrenicznego autora jakim był Philip K. Dick (znowu fiut... co z tymi fiutami ostatnio...)
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

Fiut to ewidentna moja zmora w ostatnich dniach. Nawet normalne psy układają się w fiuta. O tu: viewtopic.php?p=149915#p149915

Obrazek
Awatar użytkownika
antygratis
zaufany użytkownik

mona li pisze:to lepsze niż koty układające się w chlebek;p
No, ba! :D
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

Witam
Z poezji proponuje zgłębić Edwarda Stachure,Rafała Wojaczka, Haline Poświatowska.Ten pierwszy podobno miał schizofrenie.
Awatar użytkownika
Walet Pikowy
zaufany użytkownik

Post autor: Walet Pikowy »

sorry Poświatowska.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

przeglosowany pisze:Fiut to ewidentna moja zmora w ostatnich dniach. Nawet normalne psy układają się w fiuta.
A zaraz jakiś moralista wyskoczy: "to nie etyczne", "bój sie boga", "w imie Pana", itd. Dziwie sie, że jesz cze sie nie stało.
Arom
zaufany użytkownik

Post autor: Arom »

'Czuła jest noc' - Francis Scott Fitzgerald

Ona nastolatka chora na schizofrenię.
On lekarz psychiatra w drogiej prywatnej klinice.
Ich związek wbrew wszystkim.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

A Bóg patrzy i pluje z obrzydzenia, hmm ... Chociaż ja tam prywatnie dobrze do tego podchodze - jak sie kochaja to czemu nie - wiek nie gra roli.
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

tak oglądałem zwiastuna jednego i hmmm, co w tym ciekawego - szara polska rzeczywistość, którą widać wszędzie. Po co o tym jeszcze filmy oglądać ?
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

ojej, niesamowita jesteś :shock: :) :roll: :D
Awatar użytkownika
DZIECKO ZDROWIE
zaufany użytkownik

zonbi
bywalec

Post autor: zonbi »

Czytają wątek, uważam że użytkownicy wymienili większość ciekawych pozycji filmowych o chorych psychicznie, ze swojej strony chciałbym dodać "Miasteczko Twin Peaks" chodzi mi głównie o serial, bo film już nie był taki ciekawy.
Unknown
zaufany użytkownik
Status: Schizo
Kontakt:

Post autor: Unknown »

Ten motyw z "Wyspa Tajemnic" (Shutter Island) jest zbyt często wykorzystywany...
Mad House - Dom Szaleńców [2004]
"Młody doktor, Clark Sevens (Joshua Leonard) trafia na staż do kliniki psychiatrycznej Cunningham Hall kierowanej przez dr Franksa (Lanc Henriksen). Jego zainteresowanie wzbudza dwójka pacjentów: piękna Sara i niebezpieczny, odizolowany Ben London. Tuż po pojawieniu się doktora Stevensa w klinice dochodzi do wstrząsających wydarzeń. Niekonwencjonalne metody leczenia i praktyki dyrektora zakładu zdają się przyprawiać o obłęd młodego doktora. Wkrótce odkrywa on sekrety i tajemnice kliniki."
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra

Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
ODPOWIEDZ

Wróć do „wiedza o schizofrenii”