psychoza w wieku 30 lat

Moderator: moderatorzy

werterka
zaufany użytkownik

psychoza w wieku 30 lat

Post autor: werterka »

Jestem ciekawa czy są tutaj osoby, które pierwszy epizod przeżyły mając ok 30 lat. Jak teraz funkcjonujecie, czy prowadzicie normalne życie, macie pracę i rodzinę?

Pozdrawiam
maajutka
zaufany użytkownik

Re: psychoza w wieku 30 lat

Post autor: maajutka »

Ja mam prawie 30 lat, swoj pierwszy epizod przezylam pol roku temu , mam chlopaka i prace
Awatar użytkownika
schizo11
zaufany użytkownik

Post autor: schizo11 »

Psychoza może wystąpić w każdym wieku, u kobiet często występuje później. Czym późniejszy czas zachorowanie tym podobno lepiej.
werterka
zaufany użytkownik

Czyżbyśmy były tylko dwie?
narkotyk666
zbanowany
zbanowany
Kontakt:

Post autor: narkotyk666 »

Lekka choroba, lub jej zanik, albo remisja dożywotnia? Skoro partner Ci w głowie i praca to zdrowie jest! Choroby nie widać! Ani śladu!
Zapraszamy wszystkich na nasz czat!

http://www.pieknyumysl.com

Z nami nie przegrasz! Z nami zawsze wygrasz!
Awatar użytkownika
Jeżyk
zaufany użytkownik

Post autor: Jeżyk »

narkotyk666 pisze:Lekka choroba, lub jej zanik, albo remisja dożywotnia? Skoro partner Ci w głowie i praca to zdrowie jest! Choroby nie widać! Ani śladu!
:D fajnie napisane.
Sposób na długie życie - CZUŁOŚĆ, BEZINTERESOWNOŚĆ, AKCEPTACJA
jugi
bywalec

Post autor: jugi »

ja przezylem w wieku 28 lat, rodziny nie mam i pewnie nie bede mial, pracę mam :wink: a jak funkcjonuje...raz lepiej raz gorzej.Na ogół nic mi sie nie chce , siedze w domu.
werterka
zaufany użytkownik

Akurat choroby nie widać, sama jej nie odczuwam, ale mam świadomość, że jestem chora i od czasu do czasu mogą wystąpić zaostrzenia, jedno, delikatne, już miałam, w rok po ostrej psychozie..., a pracę mam nadal, bo przez prawie 30 lat funkcjonowałam jako normalna/zdrowa osoba, więc tą stronę życia sobie ułożyłam,

Pzdr
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

ja mialam 31 skonczone jak mialam pschoze. Mam rodzine blizniaki ktore urdzilam 10 miesiecy przed psychoza. Nikt w rodzinie nigdy nie byl chory itp. Nie pracuje zostalam w domu z dziecmi,ale licze na to ze jak pojda do szkoly to bede na tyle zdrowa ze albo bede sie uczyc albo pracowac. Wszystko zalezy na co zdrowie pozwoli, ale chcialabym wrocic do zycia kiedys.
Melisa
zaufany użytkownik

Post autor: Melisa »

Miałam pierwszą psychozę w wieku 31 lat. Pracuję, ale rodziny się nie dorobiłam...
Melisa
werterka
zaufany użytkownik

jugi pisze:ja przezylem w wieku 28 lat, rodziny nie mam i pewnie nie bede mial, pracę mam :wink: a jak funkcjonuje...raz lepiej raz gorzej.Na ogół nic mi sie nie chce , siedze w domu.
Jugi, dlaczego zakładasz, że nie będziesz miał rodziny? Skoro pracujesz, i jak piszesz, w miarę dobrze się czujesz, to wszystko przed Tobą. Ja, po pierwszym ostrym epizodzie - może nie tak bardzo, ale po tym drugim zaostrzeniu też trochę zwątpiłam, że uda mi się założyć rodzinę, czy nawet wejść w jakiś udany związek, świat mi się zawalił(przybranie na wadze, strach przed nawrotem), ale teraz wiem, że nie jest ze mną jeszcze tak źle (psychozy mam krótkie, objawów negatywnych brak) i że trzeba dać sobie szansę, bo nie mamy nic do stracenia, a miło jest się zakochać, życie wtedy nabiera barw, zwłaszcza, że jesteśmy w tym wieku, gdzie jest na to pora :)
Ostatnio zmieniony czw sie 02, 2012 8:59 pm przez werterka, łącznie zmieniany 2 razy.
werterka
zaufany użytkownik

aniol pisze:ja mialam 31 skonczone jak mialam pschoze. Mam rodzine blizniaki ktore urdzilam 10 miesiecy przed psychoza. Nikt w rodzinie nigdy nie byl chory itp. Nie pracuje zostalam w domu z dziecmi,ale licze na to ze jak pojda do szkoly to bede na tyle zdrowa ze albo bede sie uczyc albo pracowac. Wszystko zalezy na co zdrowie pozwoli, ale chcialabym wrocic do zycia kiedys.
U mnie też w rodzinie nikt nie był chory, a ja niestety zachorowałam - wtedy, kiedy odniosłam sukces zawodowy, zaczęłam zarabiać na realizacje swoich marzeń. Bywa. Gratuluję Ci dzieciaków :)
mamuska
zaufany użytkownik

Post autor: mamuska »

Dziekuje. Sukces zawodowy tez byl, ale w momencie powrotu do pracy po macierzynskim wybuchla psychoza. I take to wlasnie bywa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „nasze środowisko”