Książki i filmy o chorobie psychicznej
Moderator: moderatorzy
- lea
- zaufany użytkownik
Re: Książki i filmy o chorobie psychicznej
jak dla mnie najbardziej wiarygodnym filmem i w pełni oddającym doznania osoby chorej na schizofrenię jest film " Das weiße Rauschen" ("Biały szum") Film niskobudżetowy, ale warty oglądnięcia.
pozdrawiam
pozdrawiam
- lea
- zaufany użytkownik
ja oglądałam po niemiecku, ale może, jak dobrze poszukasz to znajdziesz
Ja miałam omamy wzrokowe, więc jest to możliwe. Widziałam między innymi osoby, które już nie żyją.
pozdrawiam
pozdrawiam
Też miałam omamy wzrokowe, w których widziałam i jednocześnie słyszałam ludzi, których nie mogło w danym miejscu być. Więc tak, jest to możliwe.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Jared Leto, 13.04.2014.
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Tam jeszcze było coś takiego, że jego (pół)świadomość nadchodzącej choroby (też wstyd) prowadziła do zachowań i interakcji z otoczeniem jakby na zasadzie samospełniającego się proroctwa. I co z tego, że wiedział, że być może ma urojenia, skoro jego "nerwowość" związana z nimi ograniczała jego pole manewru czy wręcz prowadziła do sytuacji dokładnie takich, jakich chciał uniknąć.mona li pisze:Pytanie co gorsze, bo przecież przez to, że cały czas mówił o swoich urojeniach z dystansem to właśnie dlatego jego otoczenie i lekarz pierwszego kontaktu to bagatelizowali, co pozwoliło się rozwinąć chorobie na dobre.
A jeśli chodzi o tę schizofrenię utajoną. Czy nie wystarczyłoby, że ktoś byłby z natury dość racjonalnie myślącą osobą i wiedział o przypadku schizofrenii w swojej rodzinie jak bohater w tym filmie? A swoją drogą, ten obraz choroby z filmu jest trochę dziwny, bo taką psychozę mógłby mieć przykładowo Jarosław Kret, gdyby miał, i chyba trzeba ją brać w nawias czy też w cudzysłów, jako coś co służyło w filmie ukazaniu czegoś innego, nie będę pisał czego co by nie psuć innym zabawy z oglądania.
Dokładnie. Widzę to tak samo. Tzn. film ma jakby 2 zakończenia - jedno, w schronie, znakomite, powiązane z tematem całego filmu, a drugie już mniej znakomite, przekombinowane i niepotrzebne. Też go nie rozumiem.mona li pisze:Nie podoba mi się zakończenie tego filmu, nie rozumiem go, chyba reżysera poniosła wyobraźnia;p
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- antygratis
- zaufany użytkownik
Chodzi o to, że właśnie nietypowe były. Takie jakby mógł mieć Kret Jarosław. Bo chyba jest tak, że zazwyczaj poczucie zagrożenia i lęku jest wszechogarniające i często też wyraźnie koncentruje się na działalności innych ludzi. A tu chodziło głównie o zjawiska atmosferyczne. Nie było co prawda tak, że ludzie byli całkiem neutralni w tym wszystkim, bo co mu się bohaterowi przyśniło, to myślał i robił i ludzie też w tym byli, mimowolnie nawet, choć z pewną dozą świadomości, przynajmniej do czasu. SPOILER----->Myślę, że taki, a nie inny temat i przedstawienie psychozy służyło w filmie czemuś innemu, niż tylko przedstawienie choroby, a mianowicie, zaprezentowaniu postaw wobec choroby ludzi dookoła, w tym tych najbliższych i poruszeniu też niezwykle istotnej kwestii miłości i zaufania (w takich stanach czy w ogóle).<-----SPOILERmona li pisze:Jarosław Kret <ok> to dobre;p;p;p Coś czuję, że ten dzień będzie zabawny;p
Ale w sumie to chodzi Ci o to, że te urojenia były monotematyczne, że był wkręcony w jedną sprawę?
Tak czy inaczej obraz choroby w tym filmie był ździebko dziwny, jakby czegoś w nim brakowało.

Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
Od siebie polecam Szpital przemienienia. Film ten odbiega od konwencji tego tematu, ale mimo wszystko jest na tyle warty zarekomendowania, że nie pożałujecie.
Na podstawie powieści Lema.Traktat moralny podejmujący problematykę odpowiedzialności w warunkach totalnego zagrożenia. Akcja filmu toczy się w szpitalu psychiatrycznym zagrożonym zamknięciem przez hitlerowskich okupantów. Rodzi to rożne postawy pracującego tam personelu medycznego.
Ja też chciałbym co niedzielę w małym drewnianym kościołku wyłamywać sobie dłonie. Ja też chciałbym niewskazany palcami przejść przez życie najpoczciwiej.
Grzegorz Ciechowski
Grzegorz Ciechowski
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Pewnie jest jeszcze wiele, tylko najpierw trzeba wiedzieć jak szukać :
http://www.e-tekst.pl/ebook/21716/Sztuk ... informacji
http://www.e-tekst.pl/ebook/21716/Sztuk ... informacji
- antygratis
- zaufany użytkownik
A widzisz ile masz przemyśleń w związku z filmem? IMHO to znakomity film też na podstawie ewidentnie schizofrenicznego autora jakim był Philip K. Dick (znowu fiut... co z tymi fiutami ostatnio...)
- antygratis
- zaufany użytkownik
Fiut to ewidentna moja zmora w ostatnich dniach. Nawet normalne psy układają się w fiuta. O tu: viewtopic.php?p=149915#p149915

- antygratis
- zaufany użytkownik
No, ba!mona li pisze:to lepsze niż koty układające się w chlebek;p

- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
Witam
Z poezji proponuje zgłębić Edwarda Stachure,Rafała Wojaczka, Haline Poświatowska.Ten pierwszy podobno miał schizofrenie.
Z poezji proponuje zgłębić Edwarda Stachure,Rafała Wojaczka, Haline Poświatowska.Ten pierwszy podobno miał schizofrenie.
- Walet Pikowy
- zaufany użytkownik
sorry Poświatowska.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
A zaraz jakiś moralista wyskoczy: "to nie etyczne", "bój sie boga", "w imie Pana", itd. Dziwie sie, że jesz cze sie nie stało.przeglosowany pisze:Fiut to ewidentna moja zmora w ostatnich dniach. Nawet normalne psy układają się w fiuta.
'Czuła jest noc' - Francis Scott Fitzgerald
Ona nastolatka chora na schizofrenię.
On lekarz psychiatra w drogiej prywatnej klinice.
Ich związek wbrew wszystkim.
Ona nastolatka chora na schizofrenię.
On lekarz psychiatra w drogiej prywatnej klinice.
Ich związek wbrew wszystkim.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
A Bóg patrzy i pluje z obrzydzenia, hmm ... Chociaż ja tam prywatnie dobrze do tego podchodze - jak sie kochaja to czemu nie - wiek nie gra roli.
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
tak oglądałem zwiastuna jednego i hmmm, co w tym ciekawego - szara polska rzeczywistość, którą widać wszędzie. Po co o tym jeszcze filmy oglądać ?
- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
ojej, niesamowita jesteś

- DZIECKO ZDROWIE
- zaufany użytkownik
Czytają wątek, uważam że użytkownicy wymienili większość ciekawych pozycji filmowych o chorych psychicznie, ze swojej strony chciałbym dodać "Miasteczko Twin Peaks" chodzi mi głównie o serial, bo film już nie był taki ciekawy.
-
- zaufany użytkownik
- Status: Schizo
- Kontakt:
Ten motyw z "Wyspa Tajemnic" (Shutter Island) jest zbyt często wykorzystywany...
Mad House - Dom Szaleńców [2004]
"Młody doktor, Clark Sevens (Joshua Leonard) trafia na staż do kliniki psychiatrycznej Cunningham Hall kierowanej przez dr Franksa (Lanc Henriksen). Jego zainteresowanie wzbudza dwójka pacjentów: piękna Sara i niebezpieczny, odizolowany Ben London. Tuż po pojawieniu się doktora Stevensa w klinice dochodzi do wstrząsających wydarzeń. Niekonwencjonalne metody leczenia i praktyki dyrektora zakładu zdają się przyprawiać o obłęd młodego doktora. Wkrótce odkrywa on sekrety i tajemnice kliniki."
Mad House - Dom Szaleńców [2004]
"Młody doktor, Clark Sevens (Joshua Leonard) trafia na staż do kliniki psychiatrycznej Cunningham Hall kierowanej przez dr Franksa (Lanc Henriksen). Jego zainteresowanie wzbudza dwójka pacjentów: piękna Sara i niebezpieczny, odizolowany Ben London. Tuż po pojawieniu się doktora Stevensa w klinice dochodzi do wstrząsających wydarzeń. Niekonwencjonalne metody leczenia i praktyki dyrektora zakładu zdają się przyprawiać o obłęd młodego doktora. Wkrótce odkrywa on sekrety i tajemnice kliniki."
''Insanity - a perfectly rational adjustment to an insane world.'' http://chomikuj.pl/Antypsychiatra
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.
Zapraszam wszystkich popierających antypsychiatrie do dołączenia: http://www.digart.pl/grupy/16361/Anty-psychiatria/ moja grupa ma charakter otwarty.