Alkohol a schizofrenia
Moderator: moderatorzy
Alkohol a schizofrenia
Witam. Jestem tutaj nowa. Moja mama ma schizofrenie już jako dziecku ta choroba zniszczyła mi życie. I jej za pewne też. Z biegiem czasu lekarze rozpoznali się na chorobie i zalecili odpowiednie leki ( Zolafren i Lorafen ). Niestety od dłuższego czasu mam problem z mamą, bo nadużywa alkoholu. Nie tylko weekendami, ale zanim ja wstanę to już jest z reguły po jakimś piwku. Rano wyskakując po chleb już ma piwo. Powiedzcie mi czy alkohol przyczyni się do nawrotu tej koszmarnej choroby ? Miał ktoś podobną sytuację? Dziękuje za zrozumienie. I trzymajcie się ciepło zmagając się wspólnie z tą chorobą...
Re: Alkohol a schizofrenia
Stałe picie alkoholu może wywołać stany psychotyczne. Alkohol jest niebezpieczny nawet dla "zdrowego umysłu", a tym bardziej dla tego kto już zaliczył psychozę.
http://www.youtube.com/watch?v=EdmZYu9Lths
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Powiedzmy przeciwnikowi otwarcie, że nie podzielamy jego idei, ponieważ je rozumiemy, i że on nie podziela naszych, ponieważ ich nie rozumie.
Zgadzam się, można sobie pozwolić na małe ilości alkoholu od czasu do czasu (tak powiedział mi lekarz), ale nie więcej...Stałe picie alkoholu może wywołać stany psychotyczne.
- lea
- zaufany użytkownik
Zgadzam się z powyższymi wypowiedziami, dlatego powinnaś namówić swoją mamę na wizytę u specjalisty, próbować jej wytłumaczyć picie alkoholu w przypadku choroby psychicznej, jak i poszukać grup wsparcia, w których możesz uzyskać pomoc.
pozdrawiam
pozdrawiam