RMUA
Moderator: moderatorzy
RMUA
Otrzymałem od pracodawcy drogą mejlową druk RMUA, pozbawiony podpisu i pieczątki. Czy będzie respektowany jako dowód ubezpieczenia? Siedziba firmy jest w innym mieście, więc osobiście trudno jest mi taki druk odebrać. Zastanawia brak pieczątki i podpisu - czy to dlatego że byłaby nieważna, bo takiej drukowanej i tak się nie uznaje? Jak to jest, orientuje się ktoś?
- moi
- moderator
- Gadu-Gadu: 9
- Kontakt:
Re: RMUA
Wydaje mi się, że RMUA powinien mieć podpis i pieczątkę. Ja też otrzymywałam RMUA drogą mailową, ale zawsze z pieczątką i podpisem (w formie skanu wysłanego mailem).
Zadzwoń do ZUSU, czy taki dokument wymaga pieczątki i podpisu.
Pozdrawiam.m.
Zadzwoń do ZUSU, czy taki dokument wymaga pieczątki i podpisu.
Pozdrawiam.m.
Zgodnie z nowymi przepisami,które weszły w życie od Nowego Roku, pracodawca nie musi wystawiać druku ZUS RMUA. Pracodawca ma natomiast obowiązek, przekazania formularza za dany rok (z uwzględnieniem poszczególnych miesięcy) do 28 lutego roku następnego, wraz z drukiem PIT.
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
Chodzi mi tylko o to, czy lekarz wypisze mi receptę na drogi (ale refundowany) lek z takim drukiem. Gdy go nie miałem - odmówił, bo odpowiedzialność za brak ubezpieczenia spadała na niego. Tak było w zeszłym roku.
- moi
- moderator
- Kontakt:
Czyli lekarz kazał Ci przedstawić dokument, potwierdzający Twoje ubezpieczenie.
Na mój rozum ten dokument będzie ważny tylko z pieczątką i podpisem.
Może dało by się ściągnąć podpisany i opieczątkowany druk z centrali Twojej firmy faksem?
Pozdrawiam.m.
Na mój rozum ten dokument będzie ważny tylko z pieczątką i podpisem.
Może dało by się ściągnąć podpisany i opieczątkowany druk z centrali Twojej firmy faksem?
Pozdrawiam.m.
Dokumenty sporządzone elektronicznie nie wymagają podpisu, ani pieczątki.
Nie dostajesz paska płacowego z wyszczególnieniem odprowadzanych składek?
PS
A poleconym nie mogą wysłać?
Nie dostajesz paska płacowego z wyszczególnieniem odprowadzanych składek?
PS
A poleconym nie mogą wysłać?
Wasz świat nic mi nie dał, nic nie może mi zabrać
- moi
- moderator
- Kontakt:
Faks jest chyba jednak tańszy. I wymaga mniej zachodu, jeśli firma posiada faks.mariii pisze: A poleconym nie mogą wysłać?
Mnie od druku ZUS RMUA księgowa dołącza jeszcze druk ZUS ZCNA, ale to pewnie dlatego, że ubezpiecza mnie mąż (to druk potwierdzający zgłoszenie danej osoby do ubezpieczenia).
Pozdrawiam.m.