Adamek kontra Kliczko

Moderator: moderatorzy

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

Re: Adamek kontra Kliczko

Post autor: dan »

mei pisze:W MT chyba nie ma jako takiej samoobrony, chyba bardziej Krav Maga.
Mam na myśli zakres narzędzi(kopnięcia, łokcie, klincz) do walki. MT zostało stworzone przez tajskich wojaków i w warunkach bezpośredniego zagrożenia sprawdza się całkiem dobrze. Sieje wielką destrukcję ale pozwala przeżyć. Generalnie są sytuacje, w których albo Ty znokautujesz kogoś albo ten ktoś znokautuje Ciebie i trzeciej możliwości brak. Krav Magę już trenowałem. Uważam, że to dobra technika samoobrony ale pod warunkiem, że jest możliwość ucieczki z miejsca zagrożenia i przeciwnicy nie są specjalnie obeznani w walce. Jak wiadomo, stosunkowo wielu pseudo-kibiców spędza nadmiar swojego wolnego czasu(oraz skradzione pieniądze lub wyłudzony zasiłek) na sali treningowej jakiejś szkoły walki. Mnie jakoś wyjątkowo tego typu panowie chętnie zaczepiają (pewnie dlatego, że wzbudza się we mnie ogromna złość, gdy ich widzę - sprzężenie zwrotne?). Dlatego MT, jako samoobrona.

Edit.

Powiem Ci, że jak tak teraz patrzę, to faktycznie MT może i ma coś z tańca :roll: Możliwe, że się zasugerowałem.
Zapraszam do rozmowy na czacie.
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2014 3:32 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Post autor: Kamil Kończak »

Właśnie skończyłem oglądać "Wojownika" i się popłakałem.Niesamowicie inspirujący człowiek,niesamowicie silny umysł.
Pragniesz czegoś? - rób to bo zaczniesz o tym marzyć.

" May your love of the form culminite in the love of
the formless."

https://www.youtube.com/watch?v=0joS1fzwFcU
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

dan pisze:
Jeszcze a propos walki Adamek - Kliczko myślę, że ten drugi jest mocniejszy psychicznie od naszego rodaka. To widać w wypowiedziach, postawie i ogólnym wrażeniu, jakie sprawiają obydwaj panowie w sytuacjach socjalnych, że tak się wyrażę.
Nie sądzę żeby kwestia psychiki odkrywała jakąś rolę w tamtej walce.Adamek ma równie silną.Po prostu był źle przygotowany do tej walki.Winę ponosi w dużej mierze trener.Nikt normalny nie pakowałby się z ciosami w miejce największego zagrożenia gdzie kliczko mógł szybko skontrować prawym.Adamek chciał walczyć z Kliczką jakby był tych samych rozmiarów.Ze swoim poprzednim trenerem na pewno wypadłby korzystniej.Po drugie Adamek sam siebie przemotywował.Walka też odbyła się za szybko a Kliczko okazał się szybszy niż wszyscy myśleli.

the formless."

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Nie sądzę żeby kwestia psychiki odkrywała jakąś rolę w tamtej walce.
Ona odgrywa rolę w każdej walce i to raczej kluczową. To nie walczą maszyny a dwoje ludzi. Kliczko jest inteligentniejszy i ogólnie bardziej rozgarnięty, smutna prawda ale prawda. Adamek podejmował totalnie durne decyzje podczas walki co świadczy na rzecz mojej hipotezy. Nie wytrzymał chłopak presji. Wszyscy zwalają zawsze na trenera a bokser ma swój mózg. Na Wikipedii piszą, że ulubione powiedzenia Adamka, to m.in.: "Inni potrzebują psychologa, a mnie wystarczy Bóg. Jemu powierzam swoje kłopoty i nigdy się nie zawiodłem. Bez Niego byłbym nikim." lub "Swoją siłę nie biorę z jedzenia, ale od Boga. Odmawiałem przed walką różaniec i Bóg mi pomógł, Jak Bóg da to....". No to tym razem Bóg mu nie dał, opuścił go a Adamek został nikim :wink: .
Awatar użytkownika
mei
zaufany użytkownik

Post autor: mei »

.
Ostatnio zmieniony czw mar 13, 2014 3:33 pm przez mei, łącznie zmieniany 1 raz.
Kochajcie tych, których chcecie kochać, żyjcie tak, jak chcecie żyć i nigdy nie pozwólcie by ktokolwiek przeszkodził wam w zmienianiu waszych marzeń w rzeczywistość.
Jared Leto, 13.04.2014.
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Post autor: eN »

Twoja wypowiedź dan zabrzmiała, jakbyś nie doceniał roli narożnika. Bokser znajdujący się w kryzysowej sytuacji, nie radzący sobie z przeciwnikiem, musi polegać na trenerze, który podpowie mu w jaki sposób wybrnąć z opresji. Trener, jako obserwator, widzi więcej i dzięki swej uprzywilejowanej pozycji może na chłodno ocenić wydarzenia w ringu. Bokser nie zawsze orientuje się, które rozwiązanie jest dla niego najlepsze, nie może przecież jednocześnie odgrywać roli boksera - uczestnika i boksera - chłodnego obserwatora. Bracia Kliczko również są instruowani w swoich narożnikach i z pokorą przyjmują uwagi swych ringowych opiekunów. Takie uwagi są istotne nie tylko wówczas, gdy się przegrywa, ale także gdy posiada się znaczną przewagę. Trener zwraca uwagę np. na niebezpiecznie opuszczoną rękę i na to w jaki sposób przeciwnik stara się to wykorzystać. Wszelkie uwagi mające na celu poprawę sytuacji zawodnika w ringu są korzystne.
Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

eN_ pisze:jakbyś nie doceniał roli narożnika.
To faktycznie niefortunnie, jeśli tak zabrzmiało. Trener oczywiście odgrywa ważną rolę w trakcie walki. Z tego, co widziałem po treningach Adamka z tym gościem, to oni nie byli ze sobą zbyt zgrani.

Też myślę, że walka odbyła się zbyt szybko i pod dużą presją (w końcu to był Kliczko) ale jest też smutna prawda, że Kliczko jest inteligentniejszy co dało mu dużą przewagę i pozwoliło draniowi wykorzystać emocje Adamka. W boksie(i chyba w każdej walce) też chodzi o to, żeby mentalnie wyprowadzić przeciwnika w pole. Po to się przecież markuje ciosy a jeśli ktoś potrafi jeszcze wykorzystać okoliczności zewnętrzne, to tylko punkty dla niego.
mei pisze: Jest o nich dokument, jeszcze nie oglądałam, dostępny na you tube, podobno warto obejrzeć.
No i skąd ja na to wszystko czas znajdę? ;)
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Gdyby ta walka odbyła się rok później i tak, przy tej samej strategii, nie wróżyłbym Adamkowi sukcesu. Adamek nie mógł się nie zgodzić, bo wiedział, że chętnych są tłumy, a on nie jest Davidem Haye, który może sobie pozwolić na zwłokę. Dodatkowo była to doskonała sytuacja do zarobienia dużych pieniędzy, a przecież to jest jego praca, i nie chciałby skończyć jako brzuchaty barman zarobkujący skromnie gdzieś w "Czikago".
Adamek ma jedną, ogromną wadę - nie posiada predyspozycji fizycznych do bycia bokserem wagi ciężkiej, a w tej chwili nie widać u niego również atutów, które mogłyby kompensować te braki, takich jak uniki wspomnianego wcześniej Chrisa Byrda, czy serie/kombinacje ciosów, którymi dawniej "Góral" zasypywał przeciwników. Dlatego też marnie widzę jego szanse w tej kategorii wagowej. Rewanż z Arreolą, który poważnie zabrał się za swoją sylwetkę i ścina głowę za głową, może zakończyć karierę Adamka. Chyba, że... No i tutaj pozostaje liczyć na dobre przygotowanie przez trenera, który wydobędzie atuty Adamka i skompensuje nimi braki jego postury (i brak siły ciosu!). Po tym co widziałem we Wrocławiu, nie wierzę w żaden postęp. Podobno w marcu ma odbyć walkę na przetarcie, zobaczymy jak się zaprezentuje.

PS
Z naszych obecnych bokserów prawdziwą gwiazdę również widzę w Grzegorzu Proksie. Widać w nim iskrę mistrza. To może być czempion pierwszej klasy. Mam nadzieję że, po ostanim - niezwykle efektownym zwycięstwie, jego kariera nabierze tempa.
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Ciekawe kim Ty jesteś Dan jeśli piszesz,że Adamek został po tej walce nikim.Kiedy piszesz to mam wrażenie,że pozjadałeś wszystkie rozumy.Nie pasuje Ci to,że podkreśla swoją wiarę to uszanuj to i się nie wypowiadaj.Pewnie tak bardzo Cię to raziło,że tylko czekałeś aż mu się powinie noga aby móc pisać swoje bezcenne przemyślenia.Adamek w bokserskim świecie także jest uważany za boksera inteligentnego w ringu,potrafiącego wyciągać wnioski.Tutaj Kliczko jednak miał zbyt duże argumenty w postaci siły co szybko zastopowało Adamka i taktyka poszła w łeb.Adamek też nie miał odpowiedniej dynamiki,balansu.Jerzy Kulej wielokrotnie był w szoku,że trener Adamka poddaje go ćwiczeniom,które na danym etapie przygotowań nie są wskazane.Jeśli Lenox Lewis z uśmieszkiem wypowiadał się o wątpliwych umiejętnościach trenera Adamka to coś jest na rzeczy.No ale oczywiście Lenox Lewis to nie Ty :lol:

the formless."

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Ciekawe kim Ty jesteś Dan jeśli piszesz,że Adamek został po tej walce nikim.
O ja pierdzielę... Czy na prawdę muszę tłumaczyć każdy swój żart?
To było w odniesieniu do powiedzenia Adamka: "Bez Niego(Boga) byłbym nikim." To nie znaczy, że uważam, iż Adamek jest nikim. Tylko, że skoro o jego wygranych decyduje Bóg, to najwyraźniej opuścił go w tamtej walce co według jego własnych słów oznaczało by, że został wtedy nikim.

P.S.
Więcej dystansu :!:
Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Czy jeśli bokser jest niewierzący i przegra walkę, to można powiedzieć, że nawet brak wiary w Boga mu nie pomógł?
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

Dystansu to ja mam sporo co nie znaczy,że muszę rozumieć Twoje żarty Dan.Wydaje mi się,że to Ty zbyt dosłownie traktujesz słowa Adamka.I pierdziel sobie pierdziel :D

the formless."

Awatar użytkownika
dan
moderator
moderator

eN_ pisze:Czy jeśli bokser jest niewierzący i przegra walkę, to można powiedzieć, że nawet brak wiary w Boga mu nie pomógł?
A czemu nie? W kontekście tej rozmowy, to nawet brzmi zabawnie :D
SięSzłoSkrajemDrogi pisze:Wydaje mi się,że to Ty zbyt dosłownie traktujesz słowa Adamka.
To jest właśnie klucz do zrozumienia tego żartu. No nic, nie wyszedł. Jest mi trochę głupio ale jakoś to przeżyję :oops:
Awatar użytkownika
Kamil Kończak
zaufany użytkownik
Kontakt:

No ok.Rozumiem.Sorry,że odniosłem się do Ciebie.Ty nie musisz się tłumaczyć ale nie każdy musiał zrozumieć żart.Nie każdy widzi to co chcesz przekazać.Widocznie konstrukcja żartu kiepska :D Poza tym bez względu na wszelkie klucze jedni nie łapią żartów bo są przyzwyczajeni do innego typu humoru.Innych np.nie śmieszą dowcipy o Żydach chociaż klucz jest widoczny.I wcale nie jest to jak piszesz kwestia tego słynnego DYSTANSU :D Nie śmieszą Cię żarty o czubkach,ludziach sparaliżowanych,ślepych,głuchych,zgwałconych,pobitych,upokorzonych- to kwestia Twojego dystansu :lol: Musisz się wyluzować i nie brać tak do siebie tych prymitywnych w Twojej ocenie żartów.Eeasy...I nie mam akurat na myśli Twojego żartu Dan.On był ok,tylko mnie nie śmieszy.

the formless."

Awatar użytkownika
eN
zaufany użytkownik

Stadion otwarto we wrześniu walką Tomasza Adamka z Witalijem Kliczką o tytuł mistrza świata wagi ciężkiej. Później był koncert George'a Michaela oraz show gigantycznych ciężarówek Monster Jam. - Wydarzenia obejrzał świat, a nam chodziło właśnie o to, by zwrócić uwagę na wrocławski stadion. Udało się - mówił Paweł Czuma, rzecznik prasowy urzędu miasta.

Pod koniec roku okazało się, że wszystkie imprezy były deficytowe. Na trzy wydarzenia z budżetu miasta przekazano prawie 23,5 mln zł. Niezwykle kosztowna była gala bokserska - kiedy jej organizację chciała Wrocławiowi podebrać Warszawa, z kasy miejskiej dołożono około 2 mln euro na honoraria dla pięściarzy.
http://www.sport.pl/euro2012/1,109075,1 ... towac.html
ODPOWIEDZ

Wróć do „sport”