Jak polepszyc pamięc
Moderator: moderatorzy
Jak polepszyc pamięc
Więc zastanawiam sie czy macie jakes sposoby zeby polepszyc pamięc albo znacie jakes leki co polepszają pamięc
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Re: Jak polepszyc pamięc
Lecytyna
a przede wszystkim - trening
a przede wszystkim - trening
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
no lecytene biore, a jaki trening fizyczny bo słyszałem ze to tez dobrze wpływa na pamięc, czy moze jakis trening umysłowy?? jak umysłowy to jaki??i moze znasz jeszcze jakes preparaty które poprawiają pamięc
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Trening, hm. Ja robiłem tak, że się uczyłem, ale to na studiach i na pewno wtedy zagęściły mi się połączenia między neuronami, myślę.
Samemu się ciężko zmobilizować do nauki, wiem to.
Samemu się ciężko zmobilizować do nauki, wiem to.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Są leki, o ile się nie mylę, z grupy nootropowych. Na pewno poprawiają pamięć.schizek pisze:i moze znasz jeszcze jakes preparaty które poprawiają pamięc
Podaje się m.in. staruszkom na alzheimera albo po udarze.

No własnie jak chodziłem do starego lekarza to mi przepisywał na pamięc nootropil a jak powiedziałem nowem zeby mi je przepisał to powiedział ze moze ale one i tak nic mi nie pomogą bo je własnie sie bierze jak sie jest chorym na alzheimera a ja mam dziury w mózgu po narkotykach i po chorobie i przestałem je brac bo nie bede wydawał 60 zł na tabletki które i tak mi nie pomagają
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
A może wkręcasz sobie, co? Jeśli istnieją "dziury w mózgu po narkotykach", to ja na pewno je mam
A nie przejmuję się :-P
A nie przejmuję się :-P
Ja tez niegdy sie tym nie przejmowałem dopiero jak przestałem cpac i chce swój mózg naprawic. niedosc ze ta choroba to ja mam albo miałe cięszko sobie przypomniec co robiłem wczoraj, dzis juz jest troche lepiej bo biore lecytyne i pamicon ale i tak nie jest rewelacyjnie i szukam ciągle jakis nowych sposobów zeby poprawic swoją pamięc, bo zaczołem sie uczyc i troche kiepsko mi idzie koncentracja na lekcji i zapamiętywanie z niej czegokolwiek.
Mi także ciężko sobie przypomnieć, co wczoraj robiłem, ale myślę, że jest to wynik tego, że każdy dzień jest taki sam... Nie różni się od poprzedniego. Cholerne życie.

Trenować pamięć poprzez rozmaite gry typu "scrabble" oraz krzyżówki.
Stosować kalendarzyki, notesy i tego typu "protezy".
Jak najwięcej rozmawiać z ludźmi w realu!
Pisać krótkie streszczenia przeczytanych rzeczy.
...a zażywanie leków typu "Nootropil" powyższych działań nie wyklucza!
Stosować kalendarzyki, notesy i tego typu "protezy".
Jak najwięcej rozmawiać z ludźmi w realu!
Pisać krótkie streszczenia przeczytanych rzeczy.
...a zażywanie leków typu "Nootropil" powyższych działań nie wyklucza!
- miś wesołek
- zaufany użytkownik
Każda aktywność, czytanie książek, nawet takie czytanie i pisanie na forum, to trening dla umysłu. Może nie jakiś bardzo intensywny, ale jednak. Organ nieużywany zanika. Dowiedzione naukowo, że osoby mające do czynienia z nauką przez dużą część życia rzadziej, później czy też w ogóle nie zapadają na alzheimera. Popatrzcie na przykład na takiego prof. Władysława Bartoszewskiego!
<!-- -->
Ostatnio zmieniony pt gru 07, 2012 1:20 pm przez karo876, łącznie zmieniany 1 raz.
Przed snem usiądź na kilka minut wygodnie w fotelu, zamknij oczy i przewiń w pamięci cały miniony dzień od tyłu - tzn. od chwili obecnej aż do pobudki, jak najplastyczniej. Po pewnym czasie zacznij to sobie urozmaicać projekcją któregoś fragmentu z możliwie jak najwiekszą ilością szczegółów - np. tablicami rejestracyjnymi przejeżdżającyh samochodów, treścią mijanych plakatów itp. Przy regularnych ćwiczeniach postępy powinny być szybkie: każdą sekundę swego zycia masz nagraną w mózgu z rozdzielczością HD, trzeba tylko umieć ją odtworzyć :-)schizek pisze:Więc zastanawiam sie czy macie jakes sposoby zeby polepszyc pamięc
-
- zarejestrowany użytkownik
Leki a raczej suplementy diety: Dobre są magne B6, lecytyna 1200, Guranax (ekstrakt z guarany z kofeiną)
Jeżeli chodzi o inne rzeczy: sport (zwłaszcza biegi i treningi aerobowe), czytanie książek, nauka języków obcych, korzystanie z innej ręki niż codziennie w wykonywaniu codziennych czynności, uczenie się nowych umiejętności (gra na gitarze, jazda na rolka, jazda konna, szachy, sudoku, krzyżówki, itd itp).
Nootropil poprawia pamięć ale może wywoływać lęki więc z tym lekiem ostrożni, Pzdr
Jeżeli chodzi o inne rzeczy: sport (zwłaszcza biegi i treningi aerobowe), czytanie książek, nauka języków obcych, korzystanie z innej ręki niż codziennie w wykonywaniu codziennych czynności, uczenie się nowych umiejętności (gra na gitarze, jazda na rolka, jazda konna, szachy, sudoku, krzyżówki, itd itp).
Nootropil poprawia pamięć ale może wywoływać lęki więc z tym lekiem ostrożni, Pzdr

czytanie ksiazek i duzo swiezego powietrza.
"Żyjemy w świecie przyjemności pozbawionych radości"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
"Nie widzę gwiazd, lecz muszę trwać"
- gold
- zaufany użytkownik
załatw sobie iskial naprawde pomaga mojemu ojcu też pomaga na pamięć a nie choruje
Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.
- czaras
- zaufany użytkownik
- Status: Informatyk
Obawiam się, że lecytyna i treningi umysłowe na nic się zdadzą, jeśli się ma schizofrenię i demencję. Bardzo często jedno idzie w parze z drugim. Oto program naprawczy:
1. Codziennie biegamy przed snem ok 3-4 kilometrów.
2. Na noc bierzemy Ginkofar 40mg. Większych dawek nie należy przyjmować, gdyż będziecie mieli problemy żeby zasnąć albo będziecie się budzić w nocy.
3. Rano jak wstaniecie Ginkofar 40mg lub 80mg. Do tego fosfatydyloseryna (bez tego można się akurat obyć).
4. Około godziny 10.00 - 11.00 bierzecie Vinpocetine 10mg i Gotu Kola 500mg.
5. W godzinach popołudniowych bierzecie lek na demencję tj. galantamina 8mg. Możecie też spróbować Huperzine-A 100mcg. W moim przypadku lepiej sprawdza się galantamina, która jest również wykorzystywana w leczeniu schizofrenii i choroby Alzheimera. Można jeszcze pomyśleć o piracetamie 600mg-1200mg. Zwiększa zdolności poznawcze.
Słowo komentarza do kroku 3. Zamiast seryny można pić codziennie rano białko serwatkowe z mlekiem. Białko serwatkowe pobudza, zwiększa zdolności poznawcze i jest zalecane wszystkim chorym na schizofrenię. Polecam.
Słowo komentarza do kroku 4. Vinpocetine poszerza naczynia krwionośne w mózgu, a Gotu Kola pobudza i poprawia pamięć. Gotu Kola pomaga również na głosy w głowie (zmniejsza wrażliwość na szum).
Słowo komentarza do kroku 5. Oba leki to inhibitory cholinoesterazy - zwiększają poziom acetylocholiny w mózgu. Szczególnie polecam ! Problem z piracetamem jest taki, że nie należy go przyjmować gdy ma się schizofrenię "rozrodczą" - możecie dostać zapaści i klękniecie. Piracetam może też na tyle zwiększyć wam natłok myśli w głowie, że po paru dniach będziecie mieli dosyć. Piracetam przyjmujemy jak ostra schiza minie, albo wtedy gdy jesteśmy już zdrowi w celu zwiększenia zdolności poznawczych lub poprawy poziomu funkcjonowania. Uwaga! Piracetamu nie należy przyjmować jak ma się coś takiego.
Część z tych leków jest na receptę. Vinpocetine, Galantamine i Huperzine-A można kupić bez recepty w sklepie internetowym smartpowders.com.
I jeszcze jedna dobra rada. Jeśli jesteście przez cały dzień poirytowani i nie możecie się skupić na pracy to polecam walerianę rano. Walerianę można również przyjmować przed snem.
Warto jeszcze przyjmować witaminę C w dużych ilościach. Witamina C trzyma faceta w kupie - dzięki temu nie będziecie się nadmiernie rozwarstwiać. Warto też w pracy pić sok grejpfrutowy.
Pozdrawiam
Cezary
1. Codziennie biegamy przed snem ok 3-4 kilometrów.
2. Na noc bierzemy Ginkofar 40mg. Większych dawek nie należy przyjmować, gdyż będziecie mieli problemy żeby zasnąć albo będziecie się budzić w nocy.
3. Rano jak wstaniecie Ginkofar 40mg lub 80mg. Do tego fosfatydyloseryna (bez tego można się akurat obyć).
4. Około godziny 10.00 - 11.00 bierzecie Vinpocetine 10mg i Gotu Kola 500mg.
5. W godzinach popołudniowych bierzecie lek na demencję tj. galantamina 8mg. Możecie też spróbować Huperzine-A 100mcg. W moim przypadku lepiej sprawdza się galantamina, która jest również wykorzystywana w leczeniu schizofrenii i choroby Alzheimera. Można jeszcze pomyśleć o piracetamie 600mg-1200mg. Zwiększa zdolności poznawcze.
Słowo komentarza do kroku 3. Zamiast seryny można pić codziennie rano białko serwatkowe z mlekiem. Białko serwatkowe pobudza, zwiększa zdolności poznawcze i jest zalecane wszystkim chorym na schizofrenię. Polecam.
Słowo komentarza do kroku 4. Vinpocetine poszerza naczynia krwionośne w mózgu, a Gotu Kola pobudza i poprawia pamięć. Gotu Kola pomaga również na głosy w głowie (zmniejsza wrażliwość na szum).
Słowo komentarza do kroku 5. Oba leki to inhibitory cholinoesterazy - zwiększają poziom acetylocholiny w mózgu. Szczególnie polecam ! Problem z piracetamem jest taki, że nie należy go przyjmować gdy ma się schizofrenię "rozrodczą" - możecie dostać zapaści i klękniecie. Piracetam może też na tyle zwiększyć wam natłok myśli w głowie, że po paru dniach będziecie mieli dosyć. Piracetam przyjmujemy jak ostra schiza minie, albo wtedy gdy jesteśmy już zdrowi w celu zwiększenia zdolności poznawczych lub poprawy poziomu funkcjonowania. Uwaga! Piracetamu nie należy przyjmować jak ma się coś takiego.
Część z tych leków jest na receptę. Vinpocetine, Galantamine i Huperzine-A można kupić bez recepty w sklepie internetowym smartpowders.com.
I jeszcze jedna dobra rada. Jeśli jesteście przez cały dzień poirytowani i nie możecie się skupić na pracy to polecam walerianę rano. Walerianę można również przyjmować przed snem.
Warto jeszcze przyjmować witaminę C w dużych ilościach. Witamina C trzyma faceta w kupie - dzięki temu nie będziecie się nadmiernie rozwarstwiać. Warto też w pracy pić sok grejpfrutowy.
Pozdrawiam
Cezary
Ostatnio zmieniony pt lis 23, 2012 10:17 pm przez czaras, łącznie zmieniany 1 raz.
„Są rzeczy znane i nieznane, a pomiędzy nimi drzwi.” William Blake
Krzyzowki, gry, czytanie.
Orzechy, teraz jesien wiec ich jeszcze wiecej, witaminki, a przed egzaminem tusipec - tylko juz go chyba nie sprzedaja w aptece bez recepty.
Orzechy, teraz jesien wiec ich jeszcze wiecej, witaminki, a przed egzaminem tusipec - tylko juz go chyba nie sprzedaja w aptece bez recepty.

- czaras
- zaufany użytkownik
Efedryny nie próbowałem. Zamiast Tussipect możesz brać SUDAFED 60mg.
- czaras
- zaufany użytkownik
Materiały na temat psychostymulantów możecie znaleźć tutaj.