Czy marihuana może spowodować schizofrenię ?
Moderator: moderatorzy
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Podejrzewam, że tak.
Podejrzewam, że tak.
- Akatosh
- zaufany użytkownik
Re: Czy marihuana może spowodować schizofrenię ?
Może, podobnie jak inne substancje, środki psychoaktywne.
jak poprzednik,moze!
Nie tak łatwo jest rzecz: chcę być człowiekiem..
Zycie nie czeka na nikogo.
Zycie nie czeka na nikogo.
-
- zaufany użytkownik
jasne ze moze............jestem tego przykladem
-
- zaufany użytkownik
- Kontakt:
Jak zacząłeś palić ?
Znajomi Cię namówili ?
Znajomi Cię namówili ?
-
- zaufany użytkownik
jakotako wiesz kto zaczyna palic narkotyki? TYLKO DEBILE BEZ WYOBRAZNI.
marihuana nie powoduje schizofrenii tylko podobną chorobe do schizofrenii, zapomniałem jak to sie dokładnie nazywa bo to łacinska nazwa, ale w psychiatrii używa sie nazwy f19. Sam miałem przygode z tym bo paliłem 12 lat marihuane i na początku leczyłem sie na schizofrenia potem lekarz zmienił zdanie i zmieniłem lekarza tamten też twierdził ze to psychoza po narkotykowa a nie schizofenia, ja bym nie miał z tym kłopotów bo leki bierze sie te same tylko ze nie są refundowane i dlatego mi odstawili olanzapine bo bym płacił pełną cene to mi przepisali jakis inny lek juz nie pamiętam jaki, ae znowu tamten lek tani wywołował dużo skutków ubocznych i nie mogłem funkcjonowac normalnie na dodatek jeszcze ta choroba, na szczęście przypomniałem sobie ze słyszałem głosy jak byłem dzieckiem zanim jeszcze zaczołem palic to mi przywrucili olanzapine i znów stwierdzili ze to f20 a nie f19, więc narkotyki nie powodują schizofrenii tylko podobną chorobe też sie słyszy głosy i ma sie urojenia, ale to nie jest schizofrenia
-
- bywalec
- Kontakt:
Odwołuje się do mojego wątku kolego tam masz bardzo pouczający dokument mówiący wprost o tym wszystkim o co pytasz 
Miłego oglądania
viewtopic.php?f=28&t=7220

Miłego oglądania
viewtopic.php?f=28&t=7220
Dziękuję ci że przywróciłaś mnie do życia i dałaś znów wiarę w miłośc i uczucie
Dziękuję ci skarbie że jesteś, że chcesz ze mną dzielić szczeście
Kocham cię Sylwia :***
Dziękuję ci skarbie że jesteś, że chcesz ze mną dzielić szczeście

Kocham cię Sylwia :***
Wyłączyłem film po tym, jak chłopak powiedział, że był przekonany, że zbliża się do niego laleczka Chucky. Ale odlot
Z wielu wypowiedzi wynika, że ci ludzie to zwykli durnie, bo mając już 16 lat nie wiedzieli czym są narkotyki. Uwierzyłbym, gdyby mieszkali w dżungli, odcięci zupełnie od świata, ale jeden z chłopaków powiedział wprost, że zanim zapalił, przeszukał Internet, i nie znalazł żadnych negatywnych opinii... Ja też miałem jakieś 16 czy 17 lat, kiedy pierwszy raz spróbowałem trawki. Ale nigdy nie ośmielę się skłamać, że nie wiedziałem, że to narkotyk, i że ta przygoda może skończyć się dla mnie źle. Pamiętam, że bałem się przeokropnie! Ale chciałem spróbować i spróbowałem.
Odkąd pamiętam prasa, telewizja, rodzice, nauczyciele, wszyscy informowali nas, żeby uważać, żeby nie ćpać, nie pić, nie palić. Wmawia się nam to od dziecka, a potem pojawia się dureń, i twierdzi, że on nie wiedział.

Odkąd pamiętam prasa, telewizja, rodzice, nauczyciele, wszyscy informowali nas, żeby uważać, żeby nie ćpać, nie pić, nie palić. Wmawia się nam to od dziecka, a potem pojawia się dureń, i twierdzi, że on nie wiedział.
- antygratis
- zaufany użytkownik
- Status: aktor pisarz poeta. ostatnio mnie wystawiali na brodwayu
Piosenka o marihuanie, ale tez o tym, że nie dla wszystkich. Trafne.
Wstyd mi było, kiedy zdałem sobie sprawę, że życie to bal kostiumowy, a ja przyszedłem z prawdziwą twarzą.
-
- bywalec
Ja przed pierwszym poważnym epizodem psychotycznym paliłem gram skuna dziennie przez rok. Jak powiedziałem to lekarzowi w szpitalu to aż rozłożył ręce bo śmiać się nie wypada w takiej pozycji. Sam jestem sobie winny ale o efektach dobrze wiedziałem tylko że to ignorowałem bo było tak fajnie.
- tańcząca w zbożu
- zaufany użytkownik
Oczywiście, że może.
Nie tylko schizofrenię jak i wiele różnych chorób psychicznym np. chad, depresję, zespół paranoidalny, nerwice etc.
Nie tylko schizofrenię jak i wiele różnych chorób psychicznym np. chad, depresję, zespół paranoidalny, nerwice etc.
Lubię kaczki, fajnie sobie nurkują w wodzie, ukazując kuper i nóżki skierowane ku górze.
- lilithu
- zaufany użytkownik
- Status: copywriter
- Gadu-Gadu: 3275512
- Kontakt:
Jak każda substancje psychoaktywna, marichuana może zadziałać jak "katalizator" przyczyniając się do wywołania choroby, czy też ujawnienia się chorby - wywołując epizod psychotyczny. Jak już pisałam w poscie na temat amfetaminy - jest to tylko jeden z kilku czynników, które doprowadzić mogą do ujawnbienia się choroby i sama w sobie marihuana nie wywołuje schizofrenii - aczkolwiek ma ogromny wpływ na jej wywołanie, może nawet większy niż np. amfetamina, gdyż pobudza te obszary mózgu, które w chorobie są też najbardziej pobudzona. poteguje przez to również objawy pozytywne w schizofrenii paranoidalnej takie jak urojenia, halucynacje, omamy itp. Jest bardzo niebezpiecznym środkiem dla osób chorych na schizofrenię i osobiście odradzam chorym zabawy z marihuanką...
Jako ciekawostkę dodam, iż np kokaina, działa na zasadzie identycznej jak schizofrenia paranoidalna - czyli zwiększa ilość dopaminy dostarczanej do mózgu (bombraduje mózg dopaminą), drastycznie zwiekszając siłę jej działania oraz jej efekty (np. stan euforii). Podobnie jest też z tzw "Extasy", w którego skład wchidz także i kokaina m.in. (też amfetamina i inne dodatki).
Ogólnie wszelkie narkotyki czy tam substancje psychoaktywne są dla chorych na schizofrenie (zwłaszcza paranoidalną ale inne też) niezwykle niebezpieczne i szkodliwe - to jak "igranie z diabłem" , bo gdy zażywasz grasz w rosyjską ruletkę z chorobą, i tylko jedna działka może nawet spowodować drastyczne zaostrzenie się choroby.
Aha i jeszcze jedno: O bardzo wiele częstsze od zachorowań na schizofrenie po marihuanie (czy innych narkotykach) są krótkotrwałe, tymczasowe i przejściowe tzw. "stany psychotyczne", podobne w objawach zwykle do schizofrenii paranoidalnej lecz właśnie krótkotrwałe i tymczasowe, bo zazwyczaj po odstawieniu narkotyku i terapii farmakologicznej dość szybko ustępują całkowicie i brak jest samoistnych nawrotów jak przy schizofrenii, a nawroty wystepują jedynie w przypadku dalszego zażywania narktyku (np. marihuany).
I choć marihuana ma ogromne właściwości lecznicze a jej stosowanie jest zbawienne przy niektórych schorzeniach (jak np. SM, nadciśnienie wewnątrzgałkowe, rak, AIDS itp.) to akurat w przypadku schizofrenii jest wręcz odwrotnie - nie tylko nie posiada żadnych prawie wartości leczniczych czy terapeutycznych co jeszcze dość silnie szkodzi, zaostrzając objawy choroby i nasilając psychozę. Oczywiście także i od tej reguły są wyjątki - jak to zawsze jest - i zdażyć się może, iż marysia bedzie choremu akurat służyc... no a przynajmniej nie szkodzic
Jako ciekawostkę dodam, iż np kokaina, działa na zasadzie identycznej jak schizofrenia paranoidalna - czyli zwiększa ilość dopaminy dostarczanej do mózgu (bombraduje mózg dopaminą), drastycznie zwiekszając siłę jej działania oraz jej efekty (np. stan euforii). Podobnie jest też z tzw "Extasy", w którego skład wchidz także i kokaina m.in. (też amfetamina i inne dodatki).
Ogólnie wszelkie narkotyki czy tam substancje psychoaktywne są dla chorych na schizofrenie (zwłaszcza paranoidalną ale inne też) niezwykle niebezpieczne i szkodliwe - to jak "igranie z diabłem" , bo gdy zażywasz grasz w rosyjską ruletkę z chorobą, i tylko jedna działka może nawet spowodować drastyczne zaostrzenie się choroby.
Aha i jeszcze jedno: O bardzo wiele częstsze od zachorowań na schizofrenie po marihuanie (czy innych narkotykach) są krótkotrwałe, tymczasowe i przejściowe tzw. "stany psychotyczne", podobne w objawach zwykle do schizofrenii paranoidalnej lecz właśnie krótkotrwałe i tymczasowe, bo zazwyczaj po odstawieniu narkotyku i terapii farmakologicznej dość szybko ustępują całkowicie i brak jest samoistnych nawrotów jak przy schizofrenii, a nawroty wystepują jedynie w przypadku dalszego zażywania narktyku (np. marihuany).
I choć marihuana ma ogromne właściwości lecznicze a jej stosowanie jest zbawienne przy niektórych schorzeniach (jak np. SM, nadciśnienie wewnątrzgałkowe, rak, AIDS itp.) to akurat w przypadku schizofrenii jest wręcz odwrotnie - nie tylko nie posiada żadnych prawie wartości leczniczych czy terapeutycznych co jeszcze dość silnie szkodzi, zaostrzając objawy choroby i nasilając psychozę. Oczywiście także i od tej reguły są wyjątki - jak to zawsze jest - i zdażyć się może, iż marysia bedzie choremu akurat służyc... no a przynajmniej nie szkodzic

"Śnij w kręgach. Tańcz w ciszy. Wsłuchaj się w wewnętrzny rytm życia. Tonąc w niegaszonym wapnie, łaknij. Nie ustawaj w walce,nie zatrzymuj w tańcu, bo nie usłyszysz muzyki."
W. Wharton
Czy ja wierzę?? nie ja nie wierzę, ja myślę...
W. Wharton
Czy ja wierzę?? nie ja nie wierzę, ja myślę...
-
- zaufany użytkownik
ze swoich doświadczeń marihuana nie powinna wywołać psychozy schizofrenicznej jeśli osoba nie jest podatna na chorobę psychiczną
ale jak się bierze bardzo dużo amfetaminy tak jak ja zachoruję się byłem jestem uzależniony od tego teraz nie biorę jej lecz za to piję bardzo dużo kawy coś za wyjątkiem czegoś...

ale jak się bierze bardzo dużo amfetaminy tak jak ja zachoruję się byłem jestem uzależniony od tego teraz nie biorę jej lecz za to piję bardzo dużo kawy coś za wyjątkiem czegoś...

"_To_co_dla_mnie_jest_podłogą_dla_innych_jest_sufitem_"
- amigo
- zaufany użytkownik
Tak, szczególnie jak będziemy nadużywać.
Tak jasne. Kawę pijemy i też nie widzi nikt problemu. Kawa bardziej szkodliwa jest od mj. A niektórzy walą po 5 szklanek dziennie.
marihuana nie powoduje, tylko przyspiesza pojawienie sie juz istniejacej choroby